NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie și afaceri

DNA Iași a clasat o plângere penală care arăta că afacerea agricolă de la Stolniceni Prăjescu a magnatului Ropharma, Mihai Miron a primit subvenții europene în baza unor acte false

 

DNA Iași lasă impresia că a trecut de cealaltă parte a baricadei și s-a transformat în apărător al marilor corupți. Ordonanțele de clasare a plângerilor depuse împotriva potentaților vremii curg gârlă, iar în fața judecătorilor nu mai ajunge nici măcar câte un mic găinar, darămite un mare corupt.

 

În urmă cu câteva săptămâni, DNA Iași a clasat și dosarul care privea SC Agricola Miron SRL, societate legată de numele lui Mihai Miron, magnatul Ropharma. Este vorba despre ferma de la Stolniceni Prăjescu, administrată de Agricola Miron SRL, controlată de magnatul Ropharma și familia sa. Această societate a fost acuzată că a obținut fonduri europene în baza unor documente false pe un teren care se află în proprietatea statului, care-l administrează prin intermediul Agenției Domeniilor Statului. DNA a confirmat existența unor falsuri în documente, dar cu toate acestea a ”clasat” dosarul pe motivul că ferma lui Miron ”a folosit terenul”, adică nu a luat subvenții degeaba.

Clanul Miron stăpân pe averea statului

Scandalul de la Stolniceni – Prăjescu a început în urmă cu câțiva ani, când reprezentanții Agenției Domeniilor Statului, instituție care deține în această comună de lângă Pașcani circa 300 hectare de teren, au constatat că nu puteau să dispună de suprafața respectivă. Asta deoarece aceștia erau împiedicați de fostul viceprimar Gheorghe Miron, vărul lui Mihai Miron. Gheorghe Miron administra și SC Agricola Miron SRL, firmă care lucra fără nici un fel de documente legale terenu statului. Nu de puține ori, reprezentanții ADS au chemat jandarmii deoarece Miron își înarmase țăranii cu furci și topoare și  i-a pus să-i blocheze pe reprezentanții ADS.

Plângere la DNA

Pe lângă faptul că lucra abuziv terenul, ADS a observat că Agricola Miron încasa si subvenții europene pe terenul proprietate publică. De aceea, la data de 27 iulie 2017, Corpul de Control al Agenției Domeniilor Statului a sesizat DNA Iași în legătură cu faptul că Primăria comunei Stolniceni Prăjescu, unde Gheorghe Miron era viceprimar a eliberat adeverințe APIA și a întocmit un contract de arendă fals pentru o suprafață de 11,39 hectare din proprietatea statului. Primăria a încheiat acest contract între Parohia Cozmești și SC Agricola Miron SRL fără a avea la bază acte de proprietate sau de posesie, conform Legii. În plângere penală s-a a mai arătat că în anul 2016, SC Agricola Miron SRL a solicitat și obținut de la APIA Iași subvenția europeană pentru suprafața respectivă în condițiile în care aceasta era în proprietatea ADS. În plus, o bună parte din suprafața  respectivă  a fost arendată de către ADS către Marwa  Travel SRL prin contractul de arendă 401/19.04.2016 iar din cauza lui Miron această societate  nu a putut solicita subvenția pe toată suprafața arendată.

Preoții s-au speriat

După ce s-a aflat că ADS va sesiza DNA, în luna iunie 2017 Parohia Ortodoxă Sfinții Voievozi, sat Cozmești a notificat Agricola Miron în legătură cu rezilierea contractului de arendare nr.369/2013 înregistrat la Consiliul Local al comunei Stolniceni Prajescu sub numărul 533/15.06.2015. În notificarea respectivă Parohia Ortodoxă recunoaște că suprafața respectivă de teren aparține Agenției Domeniilor Statului.

„Conform documentelor existente suprafața de teren precizată la articolul 12 al contractului de arendare, aparține Agenției Domeniilor Statului. Nemaiexistând obiectul contractului, el devine nul”, arată Parohia în notificarea respectivă.

Notificarea s-a făcut în anul 2017 după ce Agricola Miron obținuse fondurile europene.

continuare pe www.7iasi.ro

Advertisements
Loading...

Related posts

Lista vidanjorilor care au fost autorizați să deverseze ape uzate în județul Iași

Redacția

Trenurile de la Paşcani ale lui Gruia Stoica, trase pe dreapta în Republica Moldova

Redacția

Aeroportul Iaşi, prezentat şi promovat la Forumul Economic de la Cracovia

Ema Roman

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site