RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Eveniment

Delenii și vălenii din cele trei sate ale comunei Ruginoasa au încercat să se confrunte cu bice, după care au mers la Primărie să-l ure pe primar (VIDEO)

Nici în an acest an, confruntarea tradițională de la Ruginoasa nu a mai avut loc. Costumați încă de la primele ore ale dimineții, delenii și vălenii din cele trei sate ale comunei au încercat în zadar să se întâlnească.

Fără bâte, dar cu bice, ei au trecut prin curțile oamenilor pentru a ajunge unii la alții. Nu a fost posibil, dat fiind că peste 100 de polițiști și jandarmi au făcut un cordon de protecție pe străzile principale, împiedicându-i să se confrunte.  

  

Dacă unii au fost dezamăgiți și au plecat spre case, alții au mers să-l ure pe primar. Este vorba despre cetele de mascați din satul Bugioaia care au dat mâna și au vrut să ajungă la Primărie, împreună. Cu toate acestea, pentru a preveni o altercație spontană, forțele de ordine i-au lăsat să plece doar separat. Și vălenii din Dumbrăvița au urat la Primărie, după care s-au retras spre casele lor.

Se pare că, până la urmă, bătaia cu bâte de la Ruginoasa se transformă în obiceiuri pașnice, asta în ciuda nemulțumirilor sătenilor care vor ca tradiția să meargă mai departe. Anul acesta, așa cum le-au sugerat autoritățile acum câteva zile, vălenii și delenii au făcut urături, după care s-au retras acasă, fără să aibă loc nicio confruntare.

{youtube}re7j8QFvz_w{/youtube}

Related posts

Ziua Unirii sărbătorită la Pașcani (VIDEO)

Redacția

 A doua zi de sărbătoare la Tătăruși. Moș Crăciun a împărțit daruri (FOTO)

Oana Cordoneanu

Alex Gâmbuță este unul dintre cei mai buni instructori de dans popular din România. „Satisfacția este enormă când publicul te aplaudă în picioare”

Redacția
Încarcă...