RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Fapt divers

De ce au atât de mare succes teoriile conspirației. Explicațiile specialiștilor

Teoriile conspirației sunt mereu aceleași, se bazează pe aceleași principii și tocmai de aceea prind atât de bine, explică politologul Cristian Pîrvulescu de ce atât de mulți oameni ajung să creadă în fake news. Fostul consilier prezidențial Iulian Fota crede că doar prin educație și informare se poate pune capăt pandemiei de fake news care străbate planeta în era internetului.

„Teoriile conspirației sunt aceleași, doar se readaptează permanent. Înainte era KGB, acum e altceva, dar din aceeași zonă”, a indicat Cristian Pîrvulescu care este una din sursele principale de teorii conspiraționiste și fake news.

Scopul acestor campanii este de a destabiliza, indiferent că e vorba de SUA sau de Europa. Pîrvulescu a făcut trimitere la recentele teorii că Bill Gates este la originea pandemiei de coronavirus care a blocat planeta, dar el este doar cel mai nou instrument folosit de cei care propagă astfel de teorii.

„Bill Gates este sosia lui George Soros, care la rândul lui era sosia evreilor oprimați de naziști”, a mai spus Cristian Pîrvulescu.

  

Politologul arată că adepții curentului antivaccinist au susținut mereu că este o conspirație a companiilor pharma, care sunt deținute de evrei, care vor să vândă produse scumpe, și astfel cumpără guverne cu totul.

„Fake news e un proces de fabricare a unui adevăr alternativ, nu e doar o minciună. Pleacă de la un adevăr pe care îl ambalează în altceva și pare să fie adevărat”, a explicat Pîrvulescu mecanismul fake news-ului. 

Tocmai de aceea, chiar și oamenii educați, „oricare dintre noi suntem cel puțin o dată în viață victima unei teorii a conspirației”, a mai punctat Pîrvulescu.

La rândul său, fostul consilier prezidențial Iulian Fota arată că suntem vulnerabili în față acestor campanii de fake news.

El crede că se poate lupta cu epidemia de fake news într-un singur mod: prin educare și informare, astfel încât dacă cineva încearcă să răspândească un neadevăr, să poată fi contrazis cu argumentul adevărului.

DIGI24

Related posts

Desene pe asfalt, întreceri pe role, pe bicicletă sau pe trotinete- Acesta este programul propus de Asociația ”ȘANSA 2010” pentru acest weekend în municipiul Pașcani

Redacția

Celentano surprins într-un cartier din Pașcani

Redacția

Ce trebuie să știi înainte de a cumpăra pantofi pentru femei

Redacția
Încarcă...