RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

De ce atacă albinele? Explicația unui cunoscut apicultor din zonă

Albinele devin foarte agresive pe timpul sezonului cald. Asta spune Ioan Radu, un cunoscut apicultor din apropierea municipiului nostru. Potrivit acestuia, albinele devin agitate atunci când simt mirosuri neplăcute, precum mirosul de transpiraţie, de alcool, dar sunt atrase şi de parfumurile florale.

 

  

El recomandă persoanelor care sunt înţepate de albine să consulte imediat un medic, mai ales dacă sunt alergice. O singură înţepătură ar putea fi fatală.

„Albinele atacă la mirosuri, altele decât ele s-au obișnuit de mii de ani. Prima cauză a agresivității lor sunt substanțele chimice care se folosesc în agricultura românească și mai ales neonicotinoidele. Ele sunt atrase şi de mirosurile urâte, cum este transpirația.

O persoană care este înțepată de albină trebuie să consulte un medic, deoarece dacă e alergică lucrurile sunt destul de grave, poate să și moară de la o înțepătură”, a declarat Ioan Radu.

În contextul în care în urmă cu câteva zile, albinele au făcut şapte victime în comuna Heleşteni, iar demersul pentru izolarea insectelor a durat două zile, din cauza faptului că în zona noastră nu există o celulă de criză care să intervină prompt, acesta propune înfiinţarea unei astfel de celule în oraşul nostru.

„Nu avem niște protocoale de colaborare cu ISU sau cu Prefectura ori cu Direcția Agricolă în cazuri de calamitate, pentru că ei nu pot să aibă oameni specializați în colectarea unui roi. Săptămâna viitoare vom avea o discuție cu domnul prefect, mediată și de domnul director de la DSV și vom face un fel de celulă de criză și un contract de parteneriat ca să evităm aceste situații neplăcute”, a precizat apicultorul.

Ioan Radu este membru al asociaţiilor apicole din România- ROMAPIS. Acesta a reprezentat apicultorii din România la două evenimente desfăşurate la Bruxelles, la sfârşitul lunii iunie şi începutul lunii iulie. 

Related posts

România, în topul european cu cea mai vertiginoasă scădere a populaţiei

Redacția

Consultații oftalmologice gratuite la Primăria Pașcani

Răzvan Grecu

Șoferii ar putea fi amendați pe baza filmărilor cu camerele de bord. Vezi cu ce condiție

Redacția
Încarcă...