NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

Cum sunt păcăliţi românii care pleacă la muncă în străinătate

Munca în străinătate are multe aspecte ascunse, românii putând fi cu uşurinţă exploataţi, mai ales în situaţiile în care „angajatorii” le reţin documentele de identitate sau îşi încalcă promisiunile făcute înainte de angajare. Românii ar trebui să urmeze căile oficiale atunci când îşi caută de muncă în străinătate. Orice ofertă de muncă ar trebui verificată pe site-urile de specialitate – ale Inspectoratelor Teritoriale de Muncă, ale Agenţiilor Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, chiar şi pe site-ul Registrului Comerţului se pot face anumite verificări.  

„Din păcate, foarte mulţi dau crezare promisiunilor cunoştinţelor, apropiaţilor, au această încredere, fără a merge cu un contract de muncă, de aceea noi insistăm, pe lângă o verificare temeinică a angajatorului şi a agenţiei de recrutare, să încheie un contract de muncă, să meargă în varianta oficială, unde sunt specificate foarte clar clauzele, programul de muncă efectivă etc. Acolo pot avea surprize, pentru că pot semna un contract şi când ajung în ţara respectivă ar putea constata că nu le ajung banii, au nevoie de cazare, masă, bani de buzunar, au nevoie de asigurări, sunt tot felul de cheltuieli şi dacă angajatorul urmează să tragă toţi aceşti bani, se vor trezi că au datorii”, a declarat pentru Digi24, Ciprian Ghiţuleasa, purtătorul de cuvânt al Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane (ANITP).  

Parola secretă  

Mulţi traficanţi caută să îndatoreze persoanele pe care le vizează înainte ca acestea să plece în străinătate, iar odată ajunse în ţara de destinaţie se vor trezi cu foarte multe datorii care se vor acumula de la lună la lună şi nu vor mai putea pleca acasă, a arătat oficialul ANITP, duminică, la Digi24.  

  

Este foarte important, de asemenea, ca atunci când pleci, să anunţi cu cine pleci, unde şi, ce este şi mai important, să stabileşti o parolă secretă.  

„Din ce am constatat noi, foarte multe victime sunt ameninţate, sunt în prezenţa traficantului, a exploatatorului, sunt puse să sune acasă sub ameninţare şi să spună că totul este în regulă. Şi atunci toată familia este relaxată şi se gândeşte vai, ce viaţă bună are fiul meu acolo sau fratele!  Or, în momentul în care laşi să se înţeleagă că ceva nu e în regulă, laşi această parolă, le-o transmiţi telefonic, iar persoana de la capătul celălalt îşi dă seama că eşti într-o stare de pericol şi poate sesiza autorităţile”, a explicat Ciprian Ghiţuleasa.  

Oficialul mai spune că e foarte important ca persoanele care ajung în străinătate să încerce să-şi păstreze telefoanele, pentru că traficanţii recurg tocmai la aceste procedee, caută să le ia telefoanele şi actele de identitate, pentru a le vulnerabiliza şi pentru a nu mai putea trimite anumite mesaje.  

Nu în ultimul rând, cei care pleacă în străinătate trebui să ştie că angajatorul nu-i poate reţine actele de identitate decât pentru o perioadă foarte scurtă de timp.  

Puţine anunţuri de angajare în străinătate conţin detalii despre costurile de cazare sau hrana, dar şi transport.  

7 sfaturi pentru evitarea situaţiilor neplăcute  

Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane (ANITP) are câteva sfaturi pentru cei care vor să muncească în străinătate:    

Verificaţi temeinic, utilizând mai multe surse de informare (site-uri, Facebook – grupuri destinate locurilor de muncă, Registrul Comerţului etc.) firma la care urmează să vă angajaţi, precum şi agenţia de plasare a foţei de muncă (dacă este cazul).

Înainte de părăsirea ţării, semnaţi un contract de muncă în limba română sau într-o limbă pe care o cunoaşteţi foarte bine. Contractul trebuie să conţină clauze clare referitoare la activităţile pe care urmează să le desfăşuraţi, programul de muncă, drepturile salariale, etc. Refuzaţi orice angajament care ar putea duce ulterior la şantajarea dumneavoastră (plata unor servicii, a transportului, oferirea unor bani cu împrumut etc.).

Anunţaţi persoanele de încredere când, unde şi cu cine urmează să plecaţi şi stabiliţi o parolă de urgenţă pe care să o folosiţi în caz de pericol.

Notaţi coordonatele Ambasadei sau ale misiunii diplomatice a României în ţara de destinaţie sau datele de contact ale unei organizaţii anti-trafic din ţara respectivă.

Dacă pe timpul călătoriei aveţi suspiciuni, reţineţi orice detalii privind traseul efectuat şi persoanele care vă însoţesc.

În cazul în care ajungeţi din nefericire într-o împrejurare periculoasă, anunţaţi autorităţile (poliţie, ambasadă) şi informaţi orice persoană cu care intraţi în contact despre situaţia în care vă aflaţi.

ADEVARUL

Advertisements

Related posts

Anul 2012, printre cei mai caldurosi din Romania. 2013 ar putea depasi recordul

Redacția

Banca Transilvania, amendată cu 100.000 de euro după ce mailul unui client întrebat ce va face cu banii personali s-a viralizat

Redacția

Bolnav de cancer, umilit de medic:„Ai atât de puţin timp să te mai bucuri de viaţă. Pa, nesimţitule”

Redacția
Încarcă...