RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Cum se calculează redevența și care sunt sursele de restituire a împrumutului BEI conform OUG 198/2005


Primarul Dumitru Pantazi ține consilierii locali în ceață. Deși există o ordonanță de urgență care arată din ce bani pot fi acoperite împrumuturile care au fost contractate de unitățile administrativ teritoriale pentru partea de cofinanțare a unor proiecte europene, el preferă să-i instige pe aceștia mai degrabă să o încalce, decât să o pună în aplicare.

 Este vorba despre OUG 198/2005 privind constituirea, alimentarea şi utilizarea Fondului de întreţinere, înlocuire şi dezvoltare pentru proiectele de dezvoltare a infrastructurii serviciilor publice care beneficiază de asistenţă financiară nerambursabilă din partea Uniunii Europene. Conform acestor prevederi legale Primăria care este cea care a accesat împrumutul BEI pentru cofinanțarea investițiilor în aducțiunea de apă și stația de epurare are constituit un astfel de fond care este alimentat din redevența datorată de operatorul de apă-canal.

Astfel, normele de aplicare ale OUG 198/2005 prevăd la articolul 4 litera c)  că în cazul în care împrumutul este contractat de unitatea administrativ teritorială redevența anuală va fi stabilită la un nivel care să acopere cel puțin serviciul datoriei publice pentru anul respectiv aferent împrumutului de cofinanțare contractat de Primărie.

  

Tot din actul normativ reiese si prioritizarea utilizării Fondului IID care potrivit legiutiorului trebuie mai întâi să stingă obligațiile financiare rezultate din împrumuturile pentru cofinanțarea proiectelor europene, iar mai apoi pentru întreținerea, înlocuirea și dezvoltarea activelor date în administrare sau concesiune.

Alimentarea Fondului IID se face în 5 zile de la încasare sumelor de la operator, iar planul de investiții aferent activelor date în concesiune din restul sumelor rămase după achitarea creditelor se aprobă cu un an înainte, până la data de 31 decembrie.

Din cele citate mai sus rezultă clar că proiectele propuse de primarul Dumitru Pantazi încalcă în mod flagrant legea, iar cei care le votează se pot aștepta ca inspectorii Curții de Conturi sau alte organe abilitate să le impute aceste sume. Mai mult, aceștia se află deja în culpă pentru anul 2014 și prima jumătate a lui 2015, deoarece redevența nu poate fi încasată la valoare împrumutului BEI.

 ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr.198 din 22 decembrie 2005

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Related posts

Opoziția a convocat Consiliul Local pentru organizarea unui referendum pe tema apei!

Răzvan Grecu

Cererile pentru CI, paşaport şi permis, disponibile online. Anunţul ministrului de Interne

Redacția

Strada „Crinilor este închisă”, iar pe „M. Kogălniceanu” traficul este restricționat

Diana Marcu
Încarcă...