NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Poliție

Cum să evadezi fără să calci în puşcărie

Noul Cod penal i-ar putea face pe infractori să bată cu pumnii în uşa puşcăriei, numai să nu se aleagă cu o nouă pedeapsă. De vină pentru această situaţie sunt noile reglementări privind evadarea.

Codul recent intrat în vigoare califică drept evadare şi „neprezentarea nejustificată a persoanei condamnate la locul de deţinere, la expirarea perioadei în care s-a aflat legal în stare de libertate”. Cu alte cuvinte, cei care au fost condamnaţi trebuie să se predea imediat. Altfel, ar putea fi pedepsiţi cu puşcărie de la 6 luni la 3 ani. Iar în caz de evadare, pedeapsa aplicată se adaugă celei vechi.
Oamenii legii, cu ochii pe condamnaţi
Poliţiştii ieşeni stau cu ochii pe condamnaţi, ca să-i ducă imediat după gratii. „După cum se spune în lege, mandatele de executare a pedepselor se pun de urgenţă în aplicare. Asta înseamnă că, indiferent de ora din zi şi din noapte, imediat ce am primit mandatul, mergem după persoanele respective”, a precizat Alexandru Chelaru, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie.
Din ianuarie şi până la începutul acestei săptămâni, poliţiştii ieşeni primiseră 32 de mandate şi puseseră în aplicare 34. Alţi circa 190 de ieşeni încă sunt căutaţi pentru a-şi executa pedepsele.
„Nu este corect”
Avocaţii nu văd cu ochi buni noile prevederi. „Nu este corect! Şi dacă ne uităm în dicţionarul explicativ, a evada înseamnă a scăpa de undeva, nu că nu te prezinţi la locul de detenţie. Una e să te sustragi de la executarea mandatului, şi alta e să nu vii tu singur imediat. Poate ai nevoie de timp să rezolvi anumite probleme. Poate te afli în străinătate şi nici nu ştii că ai fost condamnat. Eşti reţinut de Interpol şi acuzat de evadare. Nu e normală această interpretare”, a declarat avocatul Liviu Bran.
A fugit de escortă chiar din faţa Judecătoriei
Până la schimbarea legii, au fost trimişi în judecată doar deţinuţii care au fugit din arest sau din puşcărie. Cazurile de acest gen au fost însă puţine, iar ultimul s-a înregistrat în 2011. Pe 13 aprilie, Cristian Barbu (20 de ani) a fost dus la Judecătorie cu propunerea de menţinere a arestării preventive, însă la ieşire a zbughit-o cu tot cu cătuşe. Oamenii legii l-au prins lângă Hala Centrală, după un sprint de vreo sută de metri. Barbu ajunsese în atenţia poliţiştilor după ce, pe 22 martie 2011, a smuls un telefon din mâna unei tinere.
De acum însă, e de aşteptat ca ieşenii condamnaţi, fie ei interlopi cu greutate sau politicieni, să se prezinte la Poliţie. Printre primii care au făcut aşa s-au numărat fraţii Fenechiu, condamnaţi la câte cinci ani de închisoare în celebrul dosar Transformatorul.

Cum sunt primele zile la puşcărie

  


Potrivit noii Legi de executare a pedepselor, 254/2013, primirea condamnaţilor în puşcărie se face în spaţii speciale, separat pentru femei şi bărbaţi. Aceştia au parte de o percheziţie corporală amănunţită, un inventar al lucrurilor personale, un examen medical, sunt fotografiaţi şi li se iau amprentele. Condamnaţii află ce drepturi şi obligaţii au şi li se stabilesc nevoile personale. Urmează o perioadă de carantină de 21 de zile, în care sunt evaluaţi, iar o comisie specială stabileşte regimul de detenţie.

sursa Evenimentul de Iasi

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

Advertisements

Related posts

Sancțiuni în valoare de 21.375 lei, în urma unei acțiuni rutiere în zona Pașcani

Redacția

Pașcani: Un autoturism a fost spulberat de tren la o trecere peste calea ferată! Șoferul a decedat! (Foto-Video)

Marius Parteni

Trei persoane înșelate de un escroc în Pașcani, în urmă cu doi ani, și-au primit banii înapoi în cursul zilei de ieri

Oana Cordoneanu

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site