RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Cum estompam petele generate de soare la nivelul tenului

Expunerea la radiatiile ultraviolete (UV) fara protectie solara poate cauza aparitia unor pete mai inchise la culoare, care pot disparea odata cu bronzul, dar care pot, totodata, sa ramana pe piele si ani la rand.

Pentru a preveni aparitia acestor pete, dar si pentru a reduce riscul de arsuri solare ori cancer de piele, alte probleme aparute in urma expunerii la radiatiile UV, medicii dermatologi recomanda sa se foloseasca o lotiune de plaja cu factor de protectie de cel putin 30. O asemenea lotiune de plaja actioneaza precum o bariera la nivelul pielii, care blocheaza radiatiile ultraviolete, impiedicandu-le sa patrunda in piele.

Daca te-ai pricopsit deja cu pete cauzate de soare, poti folosi o serie de remedii la indemana care depigmenteaza pielea, eliminand complet aceste pete maro inestetice.

Remedii pete cauzate de soare

Zeama de lamaie – Aciditatea din sucul natural de lamaie are capacitatea de a decolora pielea patata. Intrucat este foarte acida, nu aplica zeama de lamaie pe pielea uscata ori arsa de soare.

  

Stoarce zeama de lamaie, inmoaie o discheta demachianta in ea, apoi foloseste discheta pe post de compresa. Dupa cateva minute, poti indeparta compresa cu zeama de lamaie. Repeta operatiunea zilnic, pret de o saptamana, iar petele cauzate de soare vor disparea complet. Daca apar reactii sau iritatii, intrerupe folosirea. Cel mai indicat ar fi sa discuti cu medicul tau dermatolog ori cu o cosmeticiana.

Coaja de pepene rosu – Pepenele are efecte calmante asupra pielii, o hidrateaza, este bogat in continutul de vitamine, insa are si capacitatea de a depigmenta usor pielea. Foloseste interiorul cojii de pepene, cu care iti vei masa pielea pret de cateva minute. Repeta procedura o data la 2 zile si rezultatele se vor vedea in timp.

Otetul de mere – Aciditatea este cea care face si din otetul de mere un aliat valoros impotriva petelor cauzate de soare. Pentru a-i spori eficienta, foloseste-l impreuna cu lamaia. Amesteca o jumatate de lingurita de otet de mere cu o jumatate de lingurita de piure din lamaie (pune pulpa de lamaie in blender pentru a obtine piure de lamaie). Aplica pasta pe petele de pe piele si las-o sa actioneze peste noapte. Dimineata, clateste tenul. Repeta opreatiunea in fiecare seara, pret de 6 saptamani, iar petele vor fi estompate sau chiar eliminate.

Vitamina E uleioasa – Aceasta vitamina deschide nuanta pielii, asa ca poate fi si ea folosita pentru a estompa petele cauzate de expunerea la radiatiile UV. Aplica vitamina E uleioasa direct pe pete si las-o sa actioneze cateva minute. Clateste apoi si repeta procedura de doua ori pe zi.

Aloe vera – Si gelul de aloe vera este eficient pentru estomparea petelor cauzate de soare. Acesta are proprietati curative, asa ca va contribui si la repararea pielii dupa expunerea la soare. Pentru indepartarea petelor de pe fata, aplica aloe vera seara, la culcare, si lasa-l sa actioneze pana dimineata.

Pentru indepartarea acestor pete inestetice cauzate de soare poti apela si la proceduri cosmetice precum peelingul chimic ori crioterapia faciala. Medicul dermatolog este cel in masura sa iti recomande cea mai buna solutie pentru cazul tau.

Nu ignora petele maronii cauzate de soare

Este important sa cunosti toate semnele de pe pielea ta, inclusiv pe cele de pe fata, pentru a determina daca o formatiune este noua, se dezvolta sau se modifica in vreun fel – ceea ce ar putea fi un semn al cancerului de piele. Insa dincolo de alunitele de pe piele, retine ca este foarte posibil, din cauza expunerii la soare, sa iti apara pete maronii pe ten si pe alte zone.

Petele solare de pe fata sau acele hiperpigmentari cu forma neregulata sunt cauzate de expunerea la soare. Aceste pete maronii arata, de regula, precum niste pistrui, insa tind sa fie mai mari. Dupa timpul petrecut la soare, productia de melanina din celulele pielii noastre tinde sa exagereze, in incercarea de a combate daunele produse de radiatiile UV/UVB.

Cand o celula produce melanina in exces, ea face ca zona aceea sa arate mai intunecata la culoare, formandu-se astfel o pata solara pe piele. Primul pas, deci, in tratarea petelor cauzate de expunerea la soare incepe cu preventia: limiteaza expunerea la razele soarelui si aplica pe piele o lotiune cu protectie solara si nu uita sa porti o palarie cu boruri late, pentru a-ti proteja fata si fruntea.

Solutii pentru a combate aceste pete solare sunt si peelingul chimic si anumite proceduri cu laser care pot fi efectuate in cabinetul medicului dermatolog. Procedurile de acest gen pot sa ajute la estomparea petelor maronii de pe ten, insa in farmacii exista si unele produse dermatocosmetice, care se aplica local si care “corecteaza” pigmentul pielii.

Ce trebuie sa stii despre melasma

Aceasta este o conditie ce rezulta de pe urma dereglarilor hormonale normale ce au loc in organism, iar aceste tulburari pot fi cauzate de numerosi factori, incepand de la sarcina si pana la contraceptive. Cand melasma este cauzata de sarcina, medicii se refera la acest sindrom folosind termenul “cloasma”. In sarcina, apar pe fata si pe gat niste zone sau pete mai mari, in care pielea este pigmentata si are o culoare mai inchisa.

Tratamentele cu laser sunt uneori recomandate pentru a trata melasma, insa in unele cazuri, ele pot agrava pigmentarea pielii. Alte tratamente prescrise de medicii dermatologi se bazeaza pe diferite combinatii de substante, ce au in prim-plan tretinoinul si hidrochinona.

Nu exista un tratament “unic” si universal pentru melasma, deoarece nevoile pacientului cu aceste pete pe ten sunt diferite, in functie de tipul si de severitatea daunelor de la nivelul pielii, in functie de pigmentul pielii si de ce fel de proceduri poate tolera pacientul. Daca ai melasma, cel mai bine este sa te programezi la medicul dermatolog, pentur un plan de tratament care este personalizat in functie de nevoile pielii si de tipul de ingrijire necesara pentru tenul tau.

Petele de batranete pot fi si ele estompate

“Petele de batranete” sau acele pete maronii similare cu pistruii apar pe pielea expusa la soare, ca rezultat al varstei si al expunerii la radiatiile UVB ale soarelui. Uneori mai sunt numite – in mod total eronat – pete hepatice sau pete de la ficat, insa medicii dermatologi subliniaza ca aceste pete maronii nu au nicio asociere cu acest organ. Petele de batranete sunt in general benigne, insa din cauza aspectului lor variabil, pot face ca un cancer de piele sa fie mai dificil de depistat.

Daca ai astfel de pete maronii generate “de batranete”, cel mai bun mod prin care le poti trata este sa faci tot ce iti sta in putinta pentru a le evita: redu expunerea la soare si aplica intotdeauna o crema sau o lotiune de calitate, cu factor de protectie solara. Optiuni de tratament pentru asa-numitele “pete de batranete” sunt numeroase:

•    hidrochinona aplicata local – acest medicament este prima optiune de tratament pentru melasma; se aplica pe piele si functioneaza prin faptul ca deschide pielea la culoare; hidrochinona este disponibila sub forma de crema, lotiune, gel sau lichid.
•    acid azelaic – medicul dermatolog poate sa iti prescrie acid azelaic sau acid Kojic, pentru a ajuta la deschiderea la culoare a zonelor cu melasma;
•    vitamina C din unele fructe citrice poate sa ajute, deschizand pielea la culoare;
•    retinoizi 
•    alte optiuni – procedurile cu laser si criochirurgia, care se efectueaza in cabinetul medicului dermatolog, pot fi de ajutor in cazul persoanelor cu melasma; alte proceduri folosite pentru melasma sunt peelingul chimic, microdermabraziunea, tratamentul cu laser si altele.
•    tretinoin si corticosteroizi – pentru a spori deschiderea nuantei pielii, medicul dermatolog poate prescrie un al doilea medicament; acesta poate fi tretinoinul sau un corticosteroid; in unele cazuri, este vorba de o combinatie de mai multe medicamente sub forma de crema: hidrochinona, tretinoin si un corticosteroid.

doc.ro

Related posts

Medicii ieşeni – suplimentele Omega 3, bani irosiţi pentru o iluzie a sănătăţii

Redacția

De ce nu e bine să bei alcool după antibiotice. Lista celor mai periculoase substanțe care te pun în pericol

Redacția

Larisa Iordache are coronavirus. Gimnasta a fost testată pozitiv înainte de un concurs

Redacția
Încarcă...