RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Cum previi și tratezi înțepăturile de insecte

Dacă te gândești să profiți de zilele călduroase și să petreci cât mai mult timp în aer liber, în grădina din jurul casei, în parcuri sau chiar să faci scurte plimbări prin pădure, respectă măsurile impuse de autorități. 

Ține cont și că umezeala și căldura fac casă bună pentru insecte, așa că te poți alege în orice moment cu o înțepătură de țânțari, de albine sau chiar cu o mușcătură de căpușă. Având în vedere că uneori poate că te afli la distanță de un spital, pentru îngrijiri medicale urgente, este important să recunoști aceste înțepături de insecte, ca să acționezi din vreme și astfel să limitezi apariția posibilelor complicații.

Ce să faci dacă te-a înțepat o albină sau o viespe

Știai că există o diferență între înțepătura de albină și cea de viespe? Albina își lasă acul în piele după înțepătură, pe când viespea este mult mai agresivă, poate să înțepe de mai multe ori și nu-și lasă acul în piele. Ca să calmezi înțepătura de albină, ar trebui mai întâi să elimini acul cu o pensetă. După aceea, curăță foarte bine zona cu apă și săpun și aplică o compresă rece sau un cub de gheață înfășurat într-un tifon pentru zece minute. Dacă este necesar, poți aplica o cremă care conține calamină. 

Trebuie să știi că albina și viespea sunt insecte care pot provoca șoc anafilactic, care se manifestă prin scăderea bruscă a tensiunii, amețeală, respirație dificilă, umflarea feței, limbii, buzelor. Șocul anafilactic reprezintă o urgență medicală, așa că trebuie să ajungi cât mai repede la spital.

  

Pentru ca o albină sau o viespe să nu te înțepe, când ieși afară:

  • Evită să te parfumezi, căci parfumul atrage insectele;
  • Nu consuma băuturi dulci;
  • Poartă îmbrăcăminte în culori neutre, căci culorile strălucitoare atrag micile vietăți;
  • Dacă plănuiești un picnic, depozitează mâncarea în recipiente cu capac și nu sta într-o zonă cu multe flori;
  • În cazul în care observi în apropiere o albină sau o viespe, evită mișcările bruște și așteaptă ca aceasta să se îndepărteze. 
  • Dacă stai la casă și observi că s-a format un cuib cu viespi, nu-l îndepărta de unul singur, ci apelează la serviciile unei firme care se ocupă de asta. 

Cum eviți înțepăturile cauzate de țânțari

De cele mai multe ori, înțepătura de țânțar provoacă o simplă mâncărime și pete mici, roșii. În cazul în care un țânțar te-a înțepat, spală bine zona afectată cu apă și săpun, după care, ca să calmezi mâncărimea poți să aplici o compresă rece. Dacă la trei zile de la înțepătură acuzi dureri de cap, diaree, vărsături, nu amâna vizita la medic. 

Previi înțepăturile de țânțari dacă:

  • Atunci când mergi la pădure, porți îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi;
  • Eviți zonele cu multă vegetație și umiditate foarte ridicată, cum sunt apele stătătoare;
  • Utilizezi substanţe repelente. Pentru copii, există brățări anti-țânțari sau patch-uri (plasturi) care pot fi aplicate pe haine sau, în cazul bebelușilor, pe landou.
  • Montezi plase la ferestrele locuinței tale;
  • Ai grijă să nu se formeze bălți în jurul gospodăriilor;
  • Îndepărtezi recipientele în care se poate acumula apă; 

Când ieși din casă, poți să aplici pe piele, uleiuri esențiale repelente:  de lămâiţă, de muşcată, de busuioc, de lavandă, de cimbru, de rozmarin. Ține cont că orice ulei esențial trebuie diluat cu un ulei vegetal, de floarea-soarelui sau de măsline, înainte de a-l aplica pe piele.

Atenție la căpușe!

Micile insecte pot fi purtătoare de virusuri, provocând encefalită, boala Lyme sau febră butonoasă. Când știi că urmează să mergi în parc, să stai în iarbă înaltă, ar fi bine să te protejezi suplimentar prin aplicarea de soluții cu anumite insecticide pe haine, pe cort sau prin aplicarea pe piele de repelente.

De altfel, după fiecare ieșire la iarbă verde, pune în coșul de rufe hainele purtate și examinează cu atenție pielea și scalpul. În cazul în care căpușa nu este atașată, aceasta se va îndepărta la duș, cu apă și săpun. Dacă este înfiptă în piele, nu încerca să o înlături singur. Mergi la spital pentru asta. În funcție de cum arată căpușa și rana, medicul va indica sau nu analize și tratament antibiotic. Profilaxia poate fi începută până la cel mult 72 ore de la îndepărtarea căpușei.

Indiferent că faci drumuri scurte sau că urmează să mergi în parc, ține cont de recomandările autorităților. Nu uita că există în continuare pericolul răspândirii noului coronavirus în ciuda temperaturilor ridicate. 

doc.ro

Related posts

Cum să scapi de dependența de zahăr în patru pași

Redacția

Dr. Mihaela Bilic, despre alimentul care grăbeşte slăbirea: „Absoarbe grăsimea ca un burete“

Redacția

Coronavirusul pune stăpânire pe comunele din județul Iași. Se închid restaurantele, cafenelele și sălile de jocuri

Redacția
Încarcă...