NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Uncategorized

Cum a fost şters de pe hartă un sat întreg din Vrancea după marile alunecări de teren din anul 1970

După inundaţiile şi alunecările de teren din 1970, reşedinţa comunei Lacu lui Baban s-a mutat la Gura Caliţei, iar comuna a luat numele satului de reşedinţă.

  

Marile alunecări de teren din anul 1970 din zona Vrancea au dus la ştergerea de pe hartă a unei localităţi întregi. Este vorba despre satul Lacu lui Baban, care a fost cea mai importantă localitate de pe teritoriul actualei comune Gura Caliţei. Lacu lui Baban a fost declarat atunci „sat în dezafectare”. Din monografia profesorului Mihai Momanu şi a inginerului Corneliu Bălan aflăm că foarte mulţi locuitori din această zonă s-au refugiat în comuna vecină, Dumbrăveni.

„În anul 1969, s-a dat în folosinţă noul local al Primăriei, dar la scurt timp după inaugurarea sa au avut loc marile alunecări de teren din 1970, care l-au afectat, determinând mutarea sediului primăriei în casele fostului proprietar Mişu Bogdan din Gura Caliţei, schimbându-se atât satul de reşedinţă al comunei cât şi denumirea acesteia.

Această situaţie a afectat foarte mult o parte a cetăţenilor din satul Lacu lui Baban, care se mândreau cu vechimea comunei lor şi care considerau pripită şi nejustificată atât demolarea localului primăriei, afectat doar parţial de alunecări cât şi schimbarea reşedinţei comunei. Aceste alunecări de teren din mai 1970 au dus şi la avarierea noului local de şcoală dat în folosinţă cu câţiva ani mai înainte şi a multor locuinţe.

A venit şi armata pentru a ajuta la restabilirea circulaţiei, au venit reporterii de la radio şi televiziune, printre care şi cunoscutul realizator de televiziune Aristide Buhoiu, care a transmis reportaje privind alunecările de teren şi consecinţele acestora, iar satul Lacul lui Baban a devenit sat în dezafectare, perspectivele sale de dezvoltare fiind limitate”, arată autorii monografiei.

Citește articolul integral pe Adevărul.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Advertisements

Related posts

Oferta Angajare Rompak, in Pascani

Redacția

ANUNȚ PIERDERE SC PAN IRINEL SRL – D

Redacția

Planurile noului guvern: Salariile majorate rămân, nu şi acordul cu FMI.

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site