RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

COVID: Cinci ieşeni au murit într-o zi. „Nu cred că sistemul se va descurca. Nu putem fi Dumnezei“

Potrivit datelor oferite de Institutul Naţional de Sănătate Publică, până ieri, 21 octombrie, în judeţul Iaşi au fost confirmate 8.446 de cazuri cu persoane infectate cu Covid-19, cu 231 de cazuri în plus faţă de ziua precedentă. Dintre persoanele confirmate pozitiv, ieri au fost externate 59 de persoane. O veste şi mai tristă, în judeţul Iaşi, în ultimele 24 de ore, s-au înregistrat cinci decese în rândul persoanelor confirmate pozitiv, numărul total de decese fiind 204. În ceea ce priveşte gradul de ocupare a paturilor din zona de confirmaţi, dar şi din zona ATI, medicii trag din nou un semnal de alarmă. „Nu ştim cât va mai putea rezista reţeaua medicală aşa“, a spus Vasile Cepoi, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Iaşi.

Şi Spitalul Hârlău devine COVID 19

Ieri, în spitalele COVID şi de suport, conform raportărilor, erau ocupate 481 de paturi, din care 43 erau paturi ATI. Tot ieri, în spitalele de suport, mai erau libere 12 de paturi: trei paturi la Spitalul CFR Iasi, trei paturi la Spitalul de Pneumologie, trei paturi la Spitalul de Recuperare si trei paturi la Spitalul de Urgenţe „Sf. Spiridon“. La Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva“, gradul de ocupare a paturilor era de 100%, atât în zona de ATI, cât şi în zona de confirmaţi, chiar dacă şi-au pierdut viaţa cinci pacienţi.

Suprasolicitarea reţelei sanitare COVID au determinat accelerarea lucrărilor de reparare a staţiei de oxigen de la spitalul modular Leţcani. „Astăzi (ieri – n.r.) am fost cu profesorul Oana Grigoraş şi doctorul Florin Roşu de la Compatimentul de Terepie Intensivă de la Spitalul de Boli Infecţioase acolo şi am pus în funcţiune cele 24 de aparate de ventilaţie. Ele vor funcţiona 48 de ore ca să fim siguri că lucrurile sunt în ordine. După aceea putem decide să înceapă activitatea de terapie intensivă acolo“, a spus Vasile Cepoi, directorul DSP Iaşi.

  

Şeful reţelei sanitare ieşene a mai spus că există suplimentări atât în ceea ce priveşte sectorul de ATI, cât şi cel de confirmaţi. „Am mai făcut spital COVID şi unitatea medicală din Hârlău, fără secţie de ATI însă. S-a rezolvat şi cu dotarea cu ventilatoare a secţiei de ATI de la Spitalul de Recuperare“, a adăugat Vasile Cepoi.

În ceea ce priveşte evoluţia numărului de cazuri şi momentul în care Iaşul sau ţara ar putea ajunge la momentul de lockdown, acesta a spus că totul stă în comportamentul cetăţenilor. „E greu de apreciat ce va urma. Lucrurile sunt scăpate de sub control cel puţin din punctul de vedere al comportamentului cetăţenilor. În timp ce astăzi (ieri – n.r.) m-am deplasat spre uniatea mobilă de la Leţcani, am văzut foarte mulţi oameni, pe străzi, în oraş, care nu purtau mască. Am rugămintea către ieşeni să înţeleagă că acest virus nu iartă pe nimeni, şi chiar dacă cuiva i se pare că este sănătos, să ştie că nu poate să îşi garanteze singur şi sigur acest lucru. Dacă nu vom respecta regulile, nu cred că sistemul medical se va descurca. Nu putem fi Dumnezei“, a spus Vasile Cepoi.

ziarul de iasi

Related posts

Focar de Covid la Apa Vital. Directorul este în spital

Redacția

Persoanele cu grupa sanguină 0 au riscuri mai reduse de a se infecta cu noul coronavirus

Redacția

Varianta Delta ar putea încheia prematur sezonul de relaxare european. ECDC: Până în august, răspândirea variantei va ajunge la 90%

Redacția
Încarcă...