RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

DSP: Reducere drastică a numărului de vizitatori în spitale

La Institutul Regional de Oncologie (IRO) nu a mai apărut niciun caz nou de gripă, fiind în continuare aflate sub supraveghere cele şase cazuri din Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI) şi celelalte cinci din Clinica de Hematologie. Reprezentanţii unităţii medicale au precizat că, în cursul zilei de ieri, urmau să fie externate două persoane din cele cinci din Clinica de Hematologie, în cazul cărora tratamentul şi-a făcut efectul, starea lor fiind bună.

 

„În momentul de faţă, situaţia este sub control, nu au mai apărut cazuri noi, iar una sau două persoane vor pleca acasă. Au primit tratament chiar şi cei care au fost asimptomatici, pentru că am considerat că au fost contacţi sau că s-au aflat în imediata apropiere. Celelalte două cazuri grave din ATI sunt pacienţi intubaţi, cu probleme respiratorii, pentru care prognosticul este rezervat, se aflau în stare gravă şi înainte de diagnosticarea gripei“, a precizat ec. Mirela Grosu, managerul institutului. Unul dintre cei doi pacienţi aflaţi în stare gravă este primul pacient care a fost diagnosticat cu gripă, internat în spital încă de pe data de 9 ianuarie, un bolnav cu leucemie limfoblastică acută. Reprezentanţii IRO speră ca, începând de luni, 12 februarie, activitatea să revină la normal şi să nu mai fie amânate internările sau intervenţiile chirurgicale. Chiar şi aşa, restriciţiile de acces în spital pentru vizitatori vor rămâne valabile până la terminarea sezonului de gripă.

  

Tot în cursul zilei de ieri, la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Iaşi a avut loc o întâlnire cu managerii tuturor spitalelor din oraş pentru a fi reamintite măsurile care trebuie luate pentru stoparea extinderii epidemiei de gripă, precum şi pentru prevenirea apariţiei de noi cazuri. „Măsurile pe care trebuie să le ia spitalele sunt reducerea pe cât posibil a numărului de vizitatori, triajul şi izolarea pacienţilor care prezintă simptome, triajul personalului care de asemenea prezintă simptome la intrarea în serviciu la care recomandarea este ca atunci când au simptome să fie trimişi acasă pentru a nu îmbolnăvi pacienţii, precum şi vaccinarea în totalitate a personalului medico-sanitar. Do­zele de vaccin existente noi le-am folosit pe toate, dar prin redistribuire putem lua de la alte judeţe care mai au în stoc“, a precizat dr. Liviu Stafie, directorul DSP Iaşi.

Şi la Institutul de Psihiatrie „Socola“ au fost luate o serie de măsuri de prevenţie, nefiind până în momentul de faţă diagnosticate cazuri de gripă. Astfel, programul de vizită al aparţinătorilor a fost limitat doar pentru intervalul 15.00 – 17.00, urmând ca aparţinătorii să aibă acces doar într-un spaţiu special amenajat, pentru o perioadă de maximum 15 minute. Aceştia vor fi dotaţi cu echipament de protecţie, format din halat şi mască de protecţie. De asemenea, şi personalul medical trebuie să poarte mască de protecţie, iar pacienţii care prezintă semne de îmbolnăvire vor fi triaţi foarte atent. „În acest moment, în cadrul institutului nu avem înregistrate cazuri de gripă. Situaţia existentă la nivelul municipiului Iaşi nu trebuie să îngrijoreze persoanele internate la noi sau pe aparţinătorii acestora, deoarece s-au luat toate măsurile de prevenţie necesare“, a declarat dr. Gabriel Oprişanu, managerul Institutului de Psihiatrie „Socola“ Iaşi.

 Sursa 

Related posts

COVID-19. TOP 5 județe cu cele mai multe infectări în ultimele 24 de ore. Unde au fost înregistrate ZERO cazuri

Redacția

România continuă vaccinarea cu AstraZeneca „pentru toate grupele de vârstă”

Redacția

Dosare penale, deschise în România în urma coronavirusului

Redacția
Încarcă...