NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Cultură

Constantin Ciopraga, comemorat pentru al patrulea an consecutiv în orașul natal

Întâlnire culturală astăzi în Sala Arcadia. Criticul și istoricul pășcănean, Constantin Ciopraga a fost comemorat în cadrul Simpozionului care îi poartă numele, ajuns la a IV-a ediție.

 

An de an, organizatorii pregătesc noi subiecte pe marginea cărora cei prezenți discută. Tema de discuţie care a avut loc astăzi a fost Constantin Ciopraga şi spiritul naţional în istoria literaturii române”.  

La invitația lansată au dat curs și nume notorii din literatura contemporană, cunoscători ai operei scriitorului pășcănean. Este vorba despre Mircea Platon, redactor şef al revistei Convorbiri literare, alături de criticii literari Loredana Cuzmici şi Antonio Patraş. Moderator a fost, ca și în anii trecuți, profesorul Ionuţ Hărăţu de la Liceul Teoretic Miron Costin Paşcani. 

“Constantin Ciopraga s-a născut pe 12 mai 1916, în Pașcani, a fost un critic și istoric literar român, poet, memorialist, profesor universitar, scriitor, membru de onoare al Academiei Române.  

Este primul dintre cei unsprezece copii născuţi în familia lui Constantin Ciopraga, tâmplar, şi a soţiei sale Elena.

La început, Constantin Ciopraga a fost atras, precum mai toţi adolescenţii, de literatură. În 1931, a debutat, la revista “Luminiţa”, din Paşcani, cu scrieri în proză. Sporadic, va mai colabora, până la începutul celui de-al Doilea Război Mondial, şi la “Curentul literar”, “Curier ieşean”, “Viaţa Basarabiei” (aici, cu versuri). La literatura proprie va reveni mult mai târziu, cu volumul de versuri Ecran interior (1975) şi cu romanul Nisipul (1989). Literatura lui Constantin Ciopraga este aceea a unui meditativ şi introvertit, atras de problemele condiţiei umane. “

A trecut în neființă pe data de 2 februarie 2009.

 {jcomments off}

 

Advertisements

Related posts

Comedia “O noapte nebună, nebună” pe scena Casei de Cultură

Oana Cordoneanu

Orașul din România care va deveni capitală cultural europeană în 2021 este…TIMIȘOARA

Redacția

Vinerea Mare. Tradiţii şi superstiţii în Vinerea Paştilor sau Vinerea Seacă din Săptămâna Mare

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site