NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Cultură

Planta ce-ţi aduce noroc și belșug în casă de Crăciun

Plantă care aduce noroc și belșug în casă de Crăciun. Vâscul întărește sistemul imunitar, scade tensiunea arterială, reglează tulburările cardiace și este eficient în dereglările hormonale. Vâscul mai are proprietatea de a inhiba creșterea tumorilor canceroase, spune medicul Sabina Ivan, în cartea „Medicina Naturistă pentru toți”. Potrivit acesteia, la ora actuală, vâscul este folosit în multe țări, printre care Germania și Elveția, în terapia tumorilor maligne.

Compuşi cu proprietăţi medicinale

Există câţiva compuşi activi care îi conferă vâscului proprietăţi medicinale: viscotoxinele, beta amirina şi derivaţi ai acidului oleanolic, evercetina, acidul viscic (cu puternica acţiune antitumorala), derivaţii de colină şi alcaloizii. Primele cercetări asupra vâscului au scos la iveală că această plantă poate diminua simptomele hipertensiunii arteriale: senzaţia de ameţeală, vâjâitul în urechi, tulburările de vedere, tahicardiile. Ulterior, s-a constatat că vâscul poate scădea şi nivelul tensiunii arteriale. Alte cercetări au arătat ca extractul de vâsc stimulează secreţia de insulina şi reglează valorile glicemiei la pacienţii cu diabet. O serie de studii efectuate în Germania au demonstrate că injecţiile subcutanate cu extract de vâsc stimulează sistemul imunitar şi îi ajută pe bolnavii de cancer.

Plantă care aduce noroc și belșug în casă de Crăciun. Indicaţii

Un consum zilnic a 2 căni de ceai de vâsc (500 ml) întăreşte inima, alunga moleşeala şi vertijul şi creşte pofta de muncă. Ceaiul se prepară adăugând o lingură de frunze mărunţite (5 grame), la 250 ml de apă fiartă. Se lasă la infuzat 5- 10 minute. Intern, vâscul se mai administrează şi sub forma de macerat: se pun 2-4 linguriţe de plantă mărunţita (10-20 de grame) în 200 ml apa rece; se lasa 6-8 ore la macerat, se strecoară şi se îndulceşte cu miere. Nu se fierbe. Se pot bea 3-4 cesti pe zi, din care una seara la culcare. Tratamentul se poate face şi cu frunza de vâsc, mărunţita sub forma de pulbere, din care se iau 4 vârfuri de cuţit pe zi. Atenţie! Se recomanda consultarea medicului înainte de începerea oricărui tratament cu vâsc.

Toxicitatea vâscului

Plantă care aduce noroc și belșug în casă de Crăciun. Fitoterapeuţii spun că vâscul de pe plop, sălcie, tei, nuc, frasin, arţar, paltin şi salcâm este foarte toxic, fiind contraindicata utilizarea lui internă. În schimb, vâscul de pe măr, prun, gutui, par, mar pădureţ, pin şi brad are o toxicitate mult mai redusă, de aceea el se recomanda ca adjuvant în diverse afecţiuni. Pentru tratamentele externe, poate fi folosit orice fel de vâsc. Semnele intoxicaţiei cu vâsc sunt următoarele: scăderea tensiunii arteriale (hipotensiune), rărirea ritmului cardiac, apariţia de frisoane, tulburările nervoase cu paralizie şi pierderea sensibilităţii. Pentru a avea un control mai bun asupra cantităţii de vâsc recomandate în diverse boli, fitoterapeuţii ne recomandă să cumpărăm vâscul din farmacie sau plafar şi nu de la negustorii din pieţe. Plantă este contraindicata hipotensivilor şi persoanelor cu anghina pectorală.

Ştiaţi că

Cine are vâsc în casa, de Crăciun, are parte de noroc şi belşug, şi este ferit de boli şi ghinion!

sursa www.bzi.ro

loading...
Advertisements

Related posts

Un sat, din Italia, scufundat este scos la lumină

Redacția

Concert inedit la Palatul Cuza din Ruginoasa

Redacția

Au fost descoperite rămășițele celui mai mare papagal din istorie. Ce dimensiuni avea

Redacția
Încarcă...