NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Consilierul Avramiuc a vrut să atace USR, însă a gafat pe tema reabilitării Palatului Cantacuzino. Bodoașcă i-a atras atenția că libertatea de exprimare este garantată de Constituție

Reabilitarea Palatului Cantacuzino naște noi dispute, după cele din campania electorală din anul 2016. Mărul discordiei de acum este studiul arheologic care este făcut în etapa de pre proiectare a reabilitării monumentului istoric.

Etapa este una obligatorie și prevăzută în legislație, însă Vasile Avramiuc, consilier PSD, nu a cunoscut aceste aspecte și a considerat că aceste lucrări au fost făcute după ce un partid politic ar fi semnalat în spațiul public prezența, în acea zonă, a unor „tuneluri și catacombe”.

Este vorba despre o postare făcută pe Facebook de filiala locală a USR, iar Vasile Avramiuc a dorit ca întreg Consiliul Local al municipiului Pașcani să o condamne public, pe motiv că din cauza ei s-ar fi cheltuit degeaba bani de la bugetul local.

„Ținând cont de demersul bizar al unor concitadini, ca să nu spun, hilar, s-au cheltuit bani publici, propun colegilor din cele trei formațiuni politice să adoptăm următoarea declarație: Consilierii și cele trei formațiuni politice care alcătuiesc Consiliul Local Pașcani se declară total nemulțumiți pentru că din bugetul local s-au cheltuit peste 40.000 de lei pentru un motiv pueril invocat de șeful unui partid cu reprezentare parlamentară. Nu este o noutate, când afirmăm că în dese cazuri, opinii sau zvonuri lansate de unele persoane sau grupuri de persoane, dornici de notorietate și capital politic, aduc prejudicii morale sau materiale comunităților din care fac parte. Recent o formațiune politică locală a ieșit public cu informația că în zona Palatului Cantacuzino și continuînd spre nord la vechea Primărie ar exista o rețea de catacombe sau de tuneluri dispuse pe 2 sau 3 niveluri care dacă ar fi puse în valoare, reamenajate și fortificare, ar deveni un punct de atracție pentru turiști constituind astfel o sursă de venit pentru bugetul local. Având în vedere că aceaștia au declarat cu nonșalanță că au documente doveditoare, municipalitatea pentru transparență în tratarea problemelor ridicate de cetățeni a dispus efectuarea unei expertize  de către specialiști. Expertiza care a  costat 40.000 de lei a infirmat năstrușnicia lansată de cei care susțineau că ar îmbogăți orașul cu taxele încasate de la eventualii turiști care vor să vadă muzeul subteran. Pentru ca în viitor să nu se mai întâmple așa ceva, consilierii locali declară public că dezavuează astfel de atitudini care prejudiciază atât bugetul local și duc în derizoriu și în prestigiu comunității noastre”, a acuzat Vasile Avramiuc, consilier PSD.

Solicitarea lui Avramiuc a fost taxată de liberalul Bodoașcă, care i-a atras atenția că dreptul la libera exprimare este garantat de Consituția României adoptată după `89 și că procedura prospectării arheologice este una obligatorie și legală.

„Trebuie să dau o replică la ceea ce a spus domnul Avramiuc. Eu nu dezavuez dreptul la opinie al cetățenilor. Vreau să-i reamintesc domnului Avramiuc că dreptul la opinie e garantat de Constituție. După 90, că înainte de 90 nu era așa. Vreau să mai spun că am văzut o știre în care acel arheolog de acolo care a spus că a făcut acele cercetări conform procedurilor unui proiect european. Nu cred că Primăria Pașcani se apucă de lucrări doar că spune cineva ceva”, a spus Claudiu Bodoașcă, consilier PNL.

Gabriela Nedelcu, viceprimarul municipiului, colegă de partid cu Vasile Avramiuc, a confirmat cele spuse de Claudiu Bodoașcă și a explicat că săpăturile făcute de arheolog sunt obligatorii în cazul reabilitării unui monument istoric.

„Da, într-adevăr, aceste studii sunt prevăzute în proiect și sunt conform legii. Fiind monument istoric, este obligatoriu să facem aceste studii preliminare înainte de a ne apuca de proiectare și execuție. Studiul încă se face, nu avem deocamdată o concluzie și așteptăm concluzia experților care lucrează acolo”, a explicat Gabriela Nedelcu, viceprimarul municipiului Pașcani.

Reamintim că expertul căre prospectează zona a declarat pentru Actualitatea TV că lucrările fac parte din proiectul european și că de multe ori, în cazul monumentelor istorice, se pot găsi galerii subterane.

Am executat această secțiune care este deocamdată insuficientă, însă putem spera la existența unor astfel de galerii, având în vedere paralele cu astfel de monumente, în special în Iași. Conform normelor și metodologiei arheologice, săpăm până în zona în care intervenția nu mai este posibilă, nu se mai văd astfel de urme. Mai putem continua cercetarea în secțiunea aceasta până dăm de ceva cert, concludent” a spus expertul.

Advertisements

Related posts

Zi decisivă mâine pentru Căminul Cultural din Lunca. CNI ar putea acorda finanțarea!

Marius Parteni

Promisiune: Plombarea străzilor din Pașcani ar urma să înceapă de săptămâna viitoare

Marius Parteni

Sens unic pe străzile Izvoarelor și M. Eminescu. Decizia amânată pentru luna viitoare (VIDEO)

Marius Parteni

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site