NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Comisia de Fond Funciar își va începe activitatea! Șefii Primăriei au explicat încă odată unde sunt blocajele!

Ședințele de lucru comune organizate ieri la sediul Primăriei Pașcani de Prefectul Județului având ca subiect deblocarea activității comisiilor locale de fond funciar, a generat astăzi noi explicații din partea reprezentanților Primăriei Pașcani.

Viceprimarul Cristian Rățoi și administratorul public Claudiu Bodoașcă, au explicat în conferinaț de presă de astăzi de la sediul Primăriei, greutățile întâmpinate în activitatea acestei comisii. Viceprimarul spune că nu a existat o situație clară la momentu predării din partea serviciului Cadastru și Fond Funciar, care se află în subordinea secretarului general Irina Jitaru.

“Împreună cu ceilalți colegi din echipă facem tot posibilul pentru a da și primele rezultate pe activitatea acestei comisii de fond funciar. Pot să vă spun că nici eu nu am titlul de proprietate și facem toate demersurile legale și susținute pentru a forma echipa. Așa cum am discutat și ieri în prezența domnului prefect analizăm toate dosarele și le pregătim pentru ale înainta la Iași (n.r. comisia județeană de fond funciar), toate dosarele care vin din instanță unde sunt hotărâri judecătorești. Avem acum un angajat la acest serviciu, mai este o persoană încadrată, și vreau să vă spun că încercăm să rezolvăm problemele oamenilor. Trebuie să înțelegeți că avem nevoie și de o persoană autorizată, care să semneze și să înainteze documentațiile. Noi vrem să mișcăm lucrurile, să mergem într-un ritm normal. Chiar săptămâna viitoare avem o ședință de fond funciar, unde avem pregătite deja 7-8 dosare pentru analiza membrilor comisiei locale“, a explicat viceprimarul Cristian Rățoi.

Rățoi a admis încă odată că la momentul la care a fost organizată prima ședință a comisiei locale de fond funciar, nu exista nici o documentație din partea acestui serviciu din subordinea secretarului general. O inventariere a situației este abia acum în curs de realizare, din dispoziția noii conduceri.

  

“Din ce am discutat este o persoană care inventariază acum aceste documente. Când se va termina, vom avea o situație cu tot ceea ce ține de fondul funciar. Nu era nici o situație clară la momentul la care am venit la noi la Primărie, vă amintiți și la prima ședință ce a fost. Când i s-a solicitat domnului Teodorescu, știți ce a spus. Nu avea nici o situație clară”, a mai spus Cristian Rățoi.

Administratorul public al municipiului a lăsat să se înțeleagă că au fost alte interese în trecut, decât cele ce țineau de munca pentru eliebrarea acestor titluri de proprietate.

“La Pașcani titlurile de proprietate trebuiau eliberate de mulți ani. Problema este veche, suntem una dintre localitățile cu cele mai mari probleme. Actuala administrație a găsit atunci când a preluat mandatul, o comisie locală nefuncțională, un compartiment de fond funciar nefuncțional, un singur salariat care nu avea nici o evidență în ceea ce însemna cereri de eliberări de titluri de proprietate, acte sau documente primite. Paradoxul este că avem reclamații de la cetățeni care au depus în original documente, pentru eliebrarea titlurilor de proprietate, care nu se regăsesc în Primărie. Funcționarul care l-am găsit la fond funciar, când a fost pus să muncesc, a făcut cerere de transfer la o Primărie. Voit, sau nu, acum speculativ pot să spun, că este o Primărie condusă de un primar cu aceeași coloratură politică cu a fostei administrații. În acest moment situația este mult mai bună, comisia de fond funciar este operațională, se lucrează la pregătirea dosarelor. Am reușit să înlocuim acei specialiști ce trebuiau să existe la fond funciar, cu o serie de firme, lucru ce putea fi făcut și înainte. Avem peste 40 de hotărâri judecătorești definitive, care trebuie puse în aplicare”, a declarat administratorul public Claudiu Bodoașcă.

Administratorul public a mai susținut că este cunoscută situația legată de litigiile de fond funciar și a mai precizat că cineva și-a dorit să întrețină haosul.

Știți și dumneavoastră că sunt reclamații de la cetățeni că anumite societăți agricole le încalcă dreptul de proprietate, sunt litigii în instanță cu cetățeni de la Gura Bâdiliței care vin și la noi și spun că au câștigat în primă instanță niște terenuri avem această speță anchetată de DNA cu privire la terenul de la Legume SA. Eu personal cred că acest haos din livrarea titlurilor de proprietate și nelucrarea dosarelor de eliberare a fost voit. Cineva a vrut să întrețină acest haos și această dezordine, pentru a gestiona suprafețe de teren din municipiul Pașcani care nici la acest moment nu sunt inventariate în totalitate“, a mai completat Bodoașcă.  

Contactată telefonic pentru a explica aceste probleme ce țin de activitatea Compartimentului Cadastru și Fond Funciar ce se află în subordinea sa, secretarul general Irina Jitaru a solicitat să îi adresăm întrebările prin intermediul purtătorului de cuvânt.

Precizăm că săptămâna viitoare este programată o ședință de fond funciar la nivelul Primăriei, potrivit celor spuse astăzi de viceprimarul Rățoi.

Advertisements

Related posts

Bugetarii vor primi și în următorii doi ani vouchere de vacanță

Redacția

Parc industrial la Cristești, pe malul Moldovei

Marius Parteni

Deputatul Rățoi i-a reproșat lui Zanet practicile din PSD

Marius Parteni
Încarcă...