RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Răzvan Grecu

Ciubucăreală în locul normalității

Proiectele de eșalonare sau de scutire a unor datorii sau penalități au devenit o prezență nelipsită în plenul legislativului local. Faptul a fost remarcat de consilierii locali, care mai degrabă vor să le respingă decât să le aprobe și asta de teamă că ar deveni precedente periculoase pentru bugetul local.

În parte consilierii au dreptate, dar și primarul Dumitru Pantazi, inițiatorul lor, are. Doar că nu prea știe cum să se exprime. Modalitate de a promova câte un proiect de hotărâre pentru fiecare sprijin acordat din partea municipalității pentru firmele și cetățeni din Pașcani care se află în dificultate este una greșită. Seamănă mai mult a ciubucăreală, a unor datorii electorale plătite, dacă ne uităm la cine sunt administratorii firmelor ce beneficiază de astfel de ajutoare din partea legislativului local.

  

Singurul criteriu de selecție a celor care pot beneficia de un astfel de ajutor este o cerere, deoarece  „copilul care nu plânge nu primește țâță”. Nimic mai discutabil și mai greșit.

Repet intenția primarului de a ajuta firmele și cetățenii în dificultate este una foarte bună, însă ea trebuie reglementată astfel încât să nu existe discuții. Anularea penalităților în cazul plății debitului principal a fost și o practică a guvernului. Deci se poate și la noi dacă bugetul local nu este afectat. E simplu. Se dă o hotărâre de Consiliu Local prin care se prevede că până la data de 31 decembrie firmele care-și achită debitul principal sunt scutite de la plata penalităților. Cum v-am mai spus este și o practică a guvernului și astfel toate firmele din Pașcani beneficiază de șanse egale. Un lucru Normal! La fel și pentru cetățenii cu datorii!

Situația stă la fel și în cazul eșalonării datoriilor. Se poate legifera o serie de criterii pe care o persoană juridică sau fizică trebuie să le îndeplinească pentru a primi o eșalonare la plată. Dacă cel care depune cererea este considerat eligibil automat primește această eșalonare de la Serviciul de Taxe și Impozite Locale. Nu trebuie aprobarea Consiliului Local pentru fiecare caz în parte, astfel că aleșii s-ar putea concentra pe alte probleme mult mai importante pentru municipiu. 

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Related posts

Lolek și Bolek au reușit imposibilul: să supere și cetățenii și ApaVital în același timp! Culmea nesimțirii: nu și-au anunțat încă demisiile!

Răzvan Grecu

Umbrele cu sigla Primăriei la terasele de pe domeniul public: cea mai tâmpită idee a administrației Pantazi!

Răzvan Grecu

…Nimic altceva nu contează!

Răzvan Grecu
Încarcă...