RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Educație

Certificatul de competență lingvistică, un document care nu îi ajută pe absolvenți

Certificatul de competenţă lingvistică acordat absolvenţilor de liceu a devenit deja un subiect de glume amare între adolescenţi. Documentul este primit de oricine susţine proba orală la limba maternă, indiferent de nivelul prestaţiei sale. Singurul criteriu este prezenţa la examen. Mai mult, acest certificat nu este luat în calcul nici la promovarea bacalaureatului, nici la admitere – cu atât mai puţin la angajare.

 

Legea prevede, încă din 2010 că atestatul este primit de candidați în locul unei note la limba maternă. Mulţi dintre absolvenţii de liceu consideră documentul drept o foaie fără nici o utilitate.

Certificatul de competenţă lingvistică nu este însă şi singurul primit de absolvenţii de liceu la examenul de bacalaureat. Atestatul digital sau cel de competenţă într-o limbă străină sunt totuşi mult mai utile, în ochii adolescenţilor. Alţii le privesc cu rezerve pe toate.

Iar absolvenţii sunt de părere că proba orală de limba şi literatura română şi-a pierdut utilitatea, odată cu eliminarea notării acesteia.

  

Certificatul lingvistic nici măcar nu contează pentru viitorul tinerilor absolvenţi.

„Din câte ştiu nu i se atribuie o valoare oficială, o valoare în piaţa muncii sau a învăţământului mai departe”, spune Rodica Zafiu, profesor de limba română la Universitatea Bucureşti.

Despre soarta acestor certificate, deocamdată Ministerul Educaţiei nu are nici un răspuns. Atestatele de limba română au fost introduse în 2010, ca parte din noua structură a examenului de Bacalaureat.

Anterior, candidaţii primeau note la susţinerea probelor orale, note care contau la media finală.

Înlocuirea notării cu atestatele lingvistice a fost motivată prin imposibilitatea de a pune la punct un sistem unitar de apreciere a candidaţilor. 

sursa stirile digi.24 tv

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

Related posts

Admiterea s-a încheiat. S-a intrat cu medii neașteptat de mari la USAMV Iași

Redacția

Școala din Ruginoasa militează pentru păstrarea tradițiilor și obiceiurilor locale și naționale

Ema Roman

Stand al Școlii Speciale Pașcani la Târgul de Crăciun din Iași

Răzvan Grecu
Încarcă...