Analistul politic Cristian Pîrvulescu analizează în detaliu această configurație politică și subliniază atât beneficiile, cât și riscurile pentru stabilitatea guvernării și pentru viitorul opoziției.
Coaliția de guvernare PSD-PNL-USR-UDMR și minorități. Foto: Guvernul României
Coaliția minimal câștigătoare: O formulă cu mari șanse de succes, dar cu provocări
Pîrvulescu observă că varianta PSD, PNL, UDMR și minoritățile reprezintă un exemplu de „coaliție minimal câștigătoare”. Potrivit acestuia, această coaliție, care depășește cu puțin 50% din numărul de parlamentari, este, din perspectiva teoriei coalițiilor, „tipul de coaliție care are cele mai mari șanse să guverneze”. În mod normal, o asemenea coaliție ar trebui să funcționeze fără probleme, având în vedere majoritatea relativ solidă pe care o oferă.
Totuși, Pîrvulescu atrage atenția că formula „pactului pro-european” nu mai are aceeași valoare politică ca în trecut. Potrivit analistului, „pactul pro-european era o formulă care transmitea un semnal politic într-un moment politic special”, dar acum, după crizele politice și economice succesive, „criza a fost doar amânată, nu depășită”.
În acest sens, excluzând USR din ecuație, coaliția riscă să ajungă într-o situație în care opoziția va deveni „nesemnificativă”,
» Citește continuarea pe pagina autorului