RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Ce găsesc în secțiile ATI firmele care instalează aparatură medicală: De cele mai multe ori se fac improvizații și verificări pe hârtie

Un reprezentant al unei firme care instalează aparatură medicală în secțiile ATI a vorbit la Digi24 despre felul în care se fac improvizații în multe dintre spitalele din România. Sorin Popa a ilustrat cu o serie de fotografii numeroasele nereguli identificate în unitățile medicale, de la prize desfăcute până la cabluri care nu sunt conforme.

Sorin Popa lucrează la o firmă care instalează aparatură medicală în saloanele de anestezie și terapie intensivă. Mai mult, este voluntar și la serviciul de ambulanță București-Ilfov și spune că vede lucrurile de ambele părți. 

În contextul tragediei care a avut loc la Spitalul Județean Neamț, acolo unde un incendiu la ATI a luat viețile a zece oameni, bărbatul povestește cum în câteva dintre unitățile medicale din țară, în care merge frecvent, există aceste probleme de improvizații. 

“Eu sunt inginer de profesie, sunt specializat în instalarea de aparatură medicală și am constatat că de foarte multe ori se fac achiziții de echipamente medicale foarte performante, dar care sunt montate în sisteme de alimentare electrice care nu respectă absolut nicio normă. Nu mai vorbim de situațiile critice care pot apărea în astfel de locuri cum sunt saloanele de terapie intensivă. Nici într-un apartament nu ar fi voie să existe așa ceva, cum se vede în imaginile ilustrate”, a declarat Sorin Popa.

  

Bărbatul este specializat în instalarea echipamentelor medicale, precum monitoare, ventilatoare sau defibrilatoare. 

“Pot să vă spun că în 3-4 spitale în care ajung frecvent există aceste nereguli. Nu trebuie să fii specialist ca să intri la ATI și să vezi că unele prize nu sunt conforme. Se văd de la intrare si în zonele în care asteapta pacientii, în cabinete, peste tot sunt improvizații, de la instalații de încălzire, care sunt alimentate din sit electric, până la alimentarea echipamentelor mai speciale”, spune Sorin Popa. 

Întrebat la cât timp se fac verificări la aceste dispozitive sau la ce interval ar trebui schimbate, bărbatul a făcut precizarea că poate da exemplul instalațiilor pe care chiar firma la care lucrează le instalează. 

“Există normative în domeniul electic, nu stiu exact pe partea instalațiilor la cați ani se face verficarea. Pot să vă spun că există obligația celor pe care le instalăm noi să fie verificate anual. Nu se întâmplă acest lucru întotdeauna, de multe ori se fac doar pe hârtie. Există firme care verifică ulterior instalării doar pe hârtie aceste echipamente. Doar atunci când constată că este ceva defect actionează. Nu spun că se întâmplă în majoritatea spitalelor, nu am verificat în toate spitalele, dar la un moment dat exceptia este atunci când chiar se verifică în mod corect”, a mai spus bărbatul. 

Ce credeti ca s-ar fi putut întâmpla la Neamț?

“Echipamentele medicale nu sunt consumatori mari, care să creeze probleme. Foarte mulți consumatori de acest gen, mai mici, alimentați cu prize care nu sunt conforme pot duce însă la o supraîncălzire locală a unui conductor. O priză poate lua foc dacă nu e realizată din materiale corespunzătoare. Dacă avem și un pic de oxigen în incintă și alte materiale combustibile, până la un incendiu e cale foarte scurtă”, a conchis reprezentantul firmei de reabilitare saloane ATI. 

digi24

Related posts

Sprijin militar pentru spitalele din Moldova

Redacția

Medicii de familie vor trata cazurile uşoare şi medii de Covid-19

Redacția

Doar trei cazuri de infecţii cu coronavirus, la Iași!

Redacția
Încarcă...