NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Ce cred romanii despre tigani

Doua treimi dintre romani cred ca in tara noastra exista o problema cu romii, releva un sondaj de opinie realizat de compania de cercetare sociologica Operations Research pentru Asociatia Pro Democratia (APD).

 

Potrivit sondajului facut public, ieri, intrebati care ar fi aceasta problema, 11% dintre cei chestionati au spus ca romii fura, 6% au raspuns ca membrii etniei sunt lenesi, 6% cred ca romii nu se integreaza iar 5% spun ca acestia sunt prea multi. Un procent de 72% dintre respondenti au multa incredere in romani, 55% in germani, 28% in maghiari, 26% in evrei si 9% au multa incredere in romi. La intrebarea privind primul cuvant care le vine in minte cand aud rostindu-se termenul „rom” 18% dintre cei chestionati au spus ca acesta este cel de „tigan” iar 15% s-au referit la „furt sau hotie”. Referitor la primul cuvant care le vine in minte cand aud termenul „roman”, 15% dintre respondenti au mentionat cuvintele „amaraciune/saracie”, iar 9% au spus „acasa/Romania/patria mea”. 81% dintre romani au afirmat ca sunt romi pe care-i stiu din vedere, 63% au declarat ca in zona unde locuiesc sunt si romi, 52% au precizat ca au avut sau au colegi romi, 50% au raspuns ca au vecini apartinand acestei etnii cu care se saluta, 23% au spus ca li se intampla sa ceara ajutorul unui rom ar 10% au mentionat ca au rude romi.

Majoritatea romanilor sunt de acord ca odraslele lor sa stea in banca cu elevi romi

De asemenea, 64% dintre cei chestionati sunt de acord ca persoane de etnie roma sa locuiasca in Romania, 60% cu faptul ca romii sa locuiasca in localitatea lor iar 54% sunt de accord ca nepotii sau copiii lor sa fie asezati in banca langa copii romi, 43% cu a avea prieteni de aceasta etnie, iar 28% sunt de acord ca romii sa faca parte din familia lor.

Un procent de 43% dintre respondenti au descris relatiile dintre romani si romi in zona unde locuiesc drept unele de colaborare, 23% au vorbit despre ignorare reciproca iar 12% au mentionat relatii conflictuale.

61% dintre romani sunt de acord ca statul sa sustina organizatiile culturale ale romilor, 60% ca acesta sa ajute la dezvoltarea identitatii etnice rome, 59% ca statul sa ajute la constituirea unei organizatii a etniei romilor la nivel national si international.

Doar 33% dintre cei chestionati cred ca romii sunt mai saraci decat romanii, in vreme ce 62% considera contrariul. De asemena, 36% dintre cei chestionati considera ca majoritatea romilor sunt infractori si ar trebui bagati la inchisoare, 56% cred contrariul.

sursa ziarul de iasi

 Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

loading...
Advertisements

Related posts

Scădere dramatică a numărului autorizaţiilor de construire la Iaşi. Dar se eliberează multe certificate de urbanism

Redacția

Incendiu la o casă de pe strada Gării

Redacția

Cât de protejați suntem, prin asigurare, în caz de cutremur?

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site