RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Poliție

Cât de eficientă ar fi în România confiscarea mașinilor vitezomanilor, măsură luată de alte țări

Modelul Austriei, care confiscă mașinile celor care circulă cu viteză excesivă, ar putea fi aplicat mai greu în România, dar nu ar fi imposibil, spun experții.

Autoritățile din Austria au anunţat, recent, că vor să rezolve problema vitezomanilor care își fac de cap pe șosele și vor trece la confiscarea maşinilor şoferilor care depăşesc viteza maximă legală, iar pe unele le vor scoate la licitaţie. Autorităţile austrice spun că încearcă să pună capăt curselor ilegale de stradă şi altor cazuri care implică viteze mari, deoarece au loc multe accidente soldate cu decese, iar uneori sunt implicaţi trecători nevinovaţi. „La vitezele despre care vorbim aici, nimeni nu deţine pe deplin controlul vehiculului său. Maşina devine o armă incontrolabilă şi un pericol pentru oameni complet nevinovaţi”, a declarat ministrul Transporturilor, Leonore Gewessler, într-o conferinţă de presă în care a prezentat planul, conform Reuters.

Prin urmare, persoana care este prinsă conducând cu 60 km pe oră peste limita de viteză în localităţi, unde aceasta este de obicei de până la 50 km/h sau cu 70 km/h peste limita de viteză în afara localităţilor, unde limita este de 130 km/h, va avea maşina confiscată până la două săptămâni, conform noului plan al guvernului. Gewessler a mai precizat că, în cazul unor abateri repetate sau dacă viteza o depăşeşte pe cea legală cu 80 km/h în localităţi, respectiv 90 km/h în afara lor, maşina le va fi confiscată definitiv şi, de obicei, scoasă la licitaţie.

Modelul, preluat din alte țări

Noul plan completează măsurile introduse anul trecut care au prelungit perioada în care şoferii au carnetul suspendat dacă depăşesc viteza maximă legală. „Cine nu mai are maşină nu mai poate accelera. Tocmai de aceea, această măsură are atât de mult succes în alte ţări – pentru că loveşte acolo unde doare şi protejează populaţia”, a spus Gewessler, adăugând că, deşi măsurile sunt dure, sunt şi necesare.

  

Modelul ar putea fi aplicat mai greu în România, dar nu ar fi imposibil, spun experții. De exemplu, sociologul Mircea Kivu consideră că măsura reținerii mașinii pentru o perioadă de timp nu ar avea efectul scontat spre deosebire de cea a confiscării. „Avem zero efecte la reținerea mașinii pentru că este o măsură oarecum similară cu reținerea permisului, care am văzut că nu funcționează de zeci de ani. Evident, nu mă refer la oamenii normali la cap, ci la cei care sunt obișnuiți să încalce regulile rutiere. Pe de altă parte, confiscarea mașinii este o măsură extremă, ce se aplică unor persoane care încalcă legea grav. Păi dacă avem un șofer care circulă cu peste 220 de kilometri la oră pe șosele, vorbim de un inconștient la modul extrem, iar o astfel de faptă merită și o pedeapsă excepțională. Sigur, vom avea juriști care vor pune problema tulburării dreptului la proprietate, dar o astfel de faptă merită, repet, o pedeapsă excepțională precum confiscarea mașinii”, a precizat sociologul.

continuare pe adevarul.ro

Related posts

Polițiștii de la prevenire au lansat proiectul relații sănătoase versus capcana relațiilor toxice

Redacția

Poliția Pașcani în fața unor noi acuze. Acte de violență și ”polițiști finuți”

Marius Parteni

Sinucidere la Muncelul de Sus. Un bărbat și-a pus capăt zilelor

Redacția
Încarcă...