NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Eveniment

Bijuteria uitata a Pașcaniului – temă de dezbatere la un simpozion cu oameni de cultură

Situația Palatului Cantacuzino, această bijuterie, altădată un monument plin de încărcătură istorică, care este lăsat de izbeliște în zilele noastre, va fi discutată în cadrul unui Simpozion care va avea loc la Iași în perioada 17 – 18 iunie. Drd muzeograf Simona Ionescu, va aduce în atenția publicului prezent această problemă legată de conservarea și restaurarea valorilor de patrimoniu.  

 

„Consider că sunt la sentimentul tuturor pășcănenilor, iar aici mă refer la aprecierea valorii pe care o avem, bijuteria, cum am spus, a noastră, a orașului, fiindcă ar trebui să fim mândri că în inima Moldovei și în orașul nostru mic avem de câteva secole bune această bijuterie, care a fost lăsată în paragină cu sau fără voia unor proprietari. Trebuie să ne gândim că multe monumente istorice au supraviețuit și celui de-al Doilea Război Mondial, și s-au făcut demersuri ca ele să fie readuse la lumina zilei. Este cazul și Muzeului Alexandru Ioan Cuza Ruginoasa. Mi-aș dori tare mult ca și Palatul Cantacuzino să arate la fel. Am ales această temă pentru simpozion, tocmai ca să aduc în atenția publicului specialist, problemele conacului.  Sper că vor veni idei în privința a cum ar trebui să facem să punem umăr la umăr, să aducem acest conac în acea formă pe care o avea în secolul XVII. Deci, aștept cu nerăbdare acest simpozion”, a declarat drd muzeograf Simona Ionescu.

  

În cadrul secțiunii cultură și civilizație românească în context european, va exista o prelegere despre acest frumos conac care deține balcoane unice în Europa. Va fi tras un semnal de alarmă asupra Palatului Cantacuzino de către cea care s-a zbătut pentru refacerea Palatului lui Cuza. Încărcătura istorică a acestui loc rămas în paragină întristează drd muzeograf, care nu găsește explicații pentru această situație.

Advertisements

„Cu regret trebuie să spunem că dacă străinii își inventează oarecum istoria, noi o avem dar nu știu să o prețuim și ne-o călcăm adesea în picioare”, a completat cu tristețe drd muzeograf Simona Ionescu.

Advertisements

 Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

 

Advertisements
Advertisements

Related posts

Treceți ASTĂZI prin Parcul Copou și intrați în corturile de la „Bazarul romilor“!

Redacția

Ample manifestări educaționale organizate în școlile ieșene la 163 de ani de la Unirea Principatelor Române

Redacția

Programul Târgului Meșterilor Populari de la Ruginoasa

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site