RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Au apărut brazii în pieţele din Iaşi la preţuri mai mici ca anul trecut

Până la Crăciun mai sunt 10 zile, iar pieţele au început să se umple de brazi. Concurenţa se dă între comercianţii mărunţi şi lanţurile mari de magazine. În cursul zilei de ieri am vizitat trei pieţe, piaţa Nicolina, Alexandru şi piaţa din centru, de la fosta Hală, dar şi două magazine mari de bricolaj. Observăm faptul că sunt brazi naturali (tăiaţi, nu în ghiveci) pentru toate buzunarele, de la 40 de lei, cât costă cel mai ieftin brad de un metru jumătate, până la 2.000 de lei, cât costă un brad de şapte metri.

 

  

Pentru majoritatea comercianţilor din piaţa Nicolina, ieri a fost prima zi de lucru. Ioan Bodea spune că anul acesta vinde brazii mai ieftin ca anul trecut pentru că oamenii nu prea au bani. Cel mai ieftin brad la el este la preţul de 40 de lei iar brazii de 2,80 metri sunt la preţul de 120 de lei.

„Am trei brazi mari la 1.000 de lei bucata care deja s-au dat, au cumpărat nişte firme. Preţurile sunt mai bune în piaţă decât în magazin. Însă avem o problemă mare cu care ne confruntăm în această perioadă, nu avem spaţiu să ne desfăşurăm. Şi preţurile sunt mai mici pentru că nu este putere de cumpărare. Eu aduc brazii de la Sălaj”, spune acesta.

Un alt comerciant, prins cu brazii între două standuri cu murături, spune că preţurile la el sunt cuprinse între 60 şi 150 de lei, în funcţie de mărimea bradului. Negociabil. Până la vizita nostră nu vânduse încă niciun brad. Spune că mai aproape de Crăciun se mişcă lucrurile.

La alt comerciant preţurile sunt cuprinse între 60 de lei, cât costă un brad de 1,5 metri şi 110 lei, cât costă un brad de 2 metri.

„Vin în fiecare an iar anul acest apreţurile sunt un pic mai mici ca anul trecut. Cum să fie altfel, dacă noi nu producem nimic? Totul merge pe vânzare şi cumpărare, nu sunt bani!”, spune bărbatul.

Pentru că nu este suficient spaţiu în piaţă, unii comercianţi s-au extins şi în afara ei. Am surprins doi tineri care abia ajunseseră cu marfa, încercând să pună brazii în suporturi metalice. Aceştia tăiau cu greu partea de jos a tulpinii unui brad. Sunt nemulţumiţi de faptul că sunt mulţi comercianţi.

„Sunt şi mai mulţi care vând, şi mai mulţi brazi ca anul trecut. De asta sunt preţurile mai mici, nu din cauză că nu cumpără oamenii. Oamenii cumpără ca şi anul trecut”, spune unul dintre ei.

În piaţa Nicolina, de astăzi vor exista şi brazi gata împodobiţi, însă din cei mici, de jumătate de metri, pe suport de lemn. Fără podoabe, un astfel de brăduţ costă 20 de lei.

În piaţa Alexandru am găsit ieri patru comercianţi de brazi. Şi aici, preţurile variază de la vânzător la vânzător. La primul comerciant, cel mai ieftin brad, cu o înălţime de 1,5 metri – 2 metri costă 80 de lei, iar cel mai scump este la preţul de 2.000 de lei, acesta având peste 7 metri înălţime.

Ne-am oprit şi la următorul stand, unde am găsit doar brazi de apartament, cu preţuri cuprinse între 80 şi 200 de lei.

Cei mai ieftini brazi din piaţa din Alexandru i-am găsit la ultimul vânzător, care vindea brazii cu preţuri cuprinse între 60 de lei (1,5 m) şi 120 de lei (peste 2 m).

La Hală însă, fără 100 de lei, minim, nu poţi achiziţiona un brad pentru Crăciun, acesta fiind cel mai mic preţ. Vânzătorul ne spune că pentru o casă obişnuită, preţurile brazilor urcă până la 300 de lei. Cel mai mare brad din piaţă costă însă în jur de 1.000 de lei.

Pentru o comparaţie mai bună, am vizitat şi două magazine de bricolaj, Dedeman şi Praktiker. Preţurile nu diferă foarte mult faţă de unele pieţe. Ba la unele produse, preţurile sunt mai mici.

De exemplu, în Dedeman, un brad de 2,10 metri are mai multe preţuri, în funcţie de tipul de brad şi de locul de provenienţă. Astfel că îl puteţi găsi şi la 59,99 de lei, însă aici vorbim de un brad cu ramuri mai rare. Unul cu ramuri mai multe costă 99 de lei sau 129 de lei. Cei mai ieftini brazi sunt cei cu înălţimea cuprinsă între 100-130 centimetri, la 29,90 de lei, iar cei mai scumpi sunt cei care au 2,50 metri, la preţul de 199,90 de lei.

La Praktiker preţurile sunt puţin mai mici ca la Dedeman, aici un brad cu înălţimea cuprinsă între 1-1,30 metri costă 25 de lei, iar un brad între 2,10-2,50 metri ajunge la 109 lei.

Sursa www.ziaruldeiasi.ro

 

 

Related posts

Caz uluitor la Pașcani: Un bărbat vrea să se căsătorească cu verișoara sa, cu care ar avea o relație de mult timp

Marius Parteni

Ancheta de la Liceul “Ion Neculce” a luat o intorsatura surprinzatoare: Nu faceau sex, se jucau “de-a mama si de-a tata”

Redacția

Autoturism distrus într-un incendiu la Ruginoasa

Redacția
Încarcă...