In mai putin de trei saptamani zeci de mii de elevi revin la scoala. Astfel, o data cu debutul noului an scolar, parintii trebuie sa faca un efort financiar considerabil pentru a le asigura cele necesare copiilor. Costurile minime pentru echiparea unui elev care intra in clasa I pot ajunge la sume cuprinse intre 300 si peste 1.000 de lei.
La un calcul elementar, suma pentru minimum de rechizite, uniforma si ghiozdan poate trece usor de 500 de lei, iar la unitatile de invatamant cu pretentii, poate ajunge si la o valoare dubla. Cheltuiala minima pentru o familie la inceput de scoala cuprinde: ghiozdan – intre 50 si 150 de lei, penar 10 -25 lei, set de caiete speciale – 60 de lei, acuarele, carioci, creioane colorate si pixuri – 50 de lei. La acestea se adauga pretul uniformei. Cea mai ieftina care poate fi gasita in magazinele Iasului costa aproximativ 200 de lei, iar cea mai scumpa ajunge chiar si la 700 de lei. De asemenea, un elev are nevoie si de: o pereche de pantofi – minimum 45 de lei, doua perechi de pantaloni trening – 55 de lei, doua camasi – 50 de lei, alfabetar – 35 de lei, alte caiete, stilouri, culori – aproximativ 100 de lei.
{loadposition adsense}
Aventura financiara a parintilor nu se opreste aici. In prima luna de scoala, atat invatatorii, dirigintii sau conducerea fiecarei scoli generale sau liceu anunta startul la perceperea diferitelor “taxe”, respectiv fondul clasei sau al scolii. Ambele, doar pentru un semestru, per elev, depasesc 100 de lei la o unitate de invatamant de cartier sau un grup scolar si se dubleaza daca este vorba de colegiile importante din oras. Toate acestea in pofida faptului ca Ministerul Educatiei, alaturi de Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ), anunta, an de an, ca este interzisa perceperea acestor sume. Si cum un elev nu poate merge cu burta goala la ore in fiecare zi, un pachet minim cu alimente asigurat copilului variaza intre cel putin 5 lei si poate ajunge pana la 10 lei. Situatia este paradoxala atata timp cat statul roman garanteaza, prin Constitutie, un acces egal si gratuit la educatie pana in clasa a X-a. Nimic mai fals! Dupa ce ca parintii trebuie sa scoata bani grei din propriul buzunar pentru a le asigura acestora cele necesare la procesul didactic, acestia sunt nevoiti, cel mai adesea, sa finanteze inclusiv renovarea clasei, achizitionarea de materiale didactice, inclusiv creta pentru scrisul la tabla. In unele cazuri, pentru a se asigura igiena minima in sala de curs, reprezentantii scolilor apeleaza tot la parinti pentru a se cumpara inclusiv materiale de curatenie pentru clase sau toalete.
sursa www.bzi.ro
Citește și: {loadposition articlescategoryload}