RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie și afaceri

Pensionarii vor primi eşalonat asigurările de sănătate

Pensionarii cărora li s-au reţinut incorect asigurări de sănătate îşi vor primi banii înapoi eşalonat, până în septembrie 2013, potrivit unui grafic stabilit printr-o Hotărâre de Guvern publicată acum două zile în Monitorul Oficial.

Reamintim că Executivul a impus, de la 1 ianuarie 2011, plata contribuţiilor la fondul de sănătate pentru pensiile ce depăşesc 740 de lei. Procentul de 5,5% se aplica însă pe toată pensia, nu doar pe suma ce depăşea plafonul de 740 de lei. Curtea Constituţională a decis în aprilie că acest mod de calcul este incorect, fără însă a obliga Executivul să restituie contribuţiile reţinute în plus timp de 16 luni.

{loadposition adsense}

  

Imediat după venirea la putere, Cabinetul Victor Ponta a hotărât restituirea sumelor eşalonat, întrucât nu exisă resurse suficiente la buget pentru a fi daţi toţi banii odată.

Asta, în condiţiile în care, aşa cum declara miercuri premierul Victor Ponta, cei mai mulţi bani alocaţi la rectificarea bugetară vor fi repartizaţi exact pentru rambursarea pensiilor şi la capitolul sănătate.  Banii vor fi aduşi de poştaş, ori viraţi în conturi, odată cu pensia, şi vor fi evidenţiaţi pe talonul de pensie.

Se vor restitui 1,5 miliarde de lei

Până la 1 ianuarie 2011, plăteau asigurări de sănătate doar cei cu pensii de peste 1.000 de lei şi numai pe suma ce depăşea acest plafon.  Prin modificare din 2010, care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2011, au fost afectaţi peste două milioane de pensionari. Sumele totale ce trebuie restituite se ridică la 1,526 miliarde de lei, bani care se iau de la Fondul de sănătate şi se virează la Casa Naţională de Pensii, potrivit ordonanţei de urgenţă care a stabilit modalitatea returnării contribuţiilor.

În nota de fundamentare a ordonanţei, premierul Victor Ponta explica motivele deciziei de restituire a contribuţiilor, deşi Curtea Constituţională precizase că banii nu trebuie înapoiaţi. Potrivit documentului, numărul mare de procese deschise de pensionarii afectaţi ar fi blocat activitatea instanţelor şi ar fi dus la cheltuieli publice cu „consecinţe grave în privinţa bugetului de stat”.

sursa Adevarul.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Related posts

APIA începe rambursarea sumelor pentru diferenţa de acciză la motorină în agricultură

Redacția

Electroputere VFU Pașcani se confruntă cu blocaje instituționale și lipsa predictibilității contractuale! 500 de angajați în șomaj tehnic! Deputatul Năcuță îi arată cu degetul pe Drulă și Grindeanu

Răzvan Grecu

Poșta Română va începe plata pensiilor de luni, 4 ianuarie

Redacția
Încarcă...