NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

ApaVital face investiții simbolice la Pașcani, nu plătește redevența, dar șefii instituției încasează salarii de miliarde!

Operatorul județean a alocat anul acesta investiții de 530.000 lei pentru municipiul Pașcani și în continuare nu achită redevența la valoarea ratei creditului BEI.

 

  

Şefii ApaVital şi-au asigurat banii necesari concediilor de vară, oriunde le-ar dori inima să meargă în lume. Consiliul de Administraţie al societăţii furnizoare de servicii de apă-canal a aprobat bonusurile anuale acordate directorilor executivi şi administratorilor societăţii, proporţional cu gradul de îndeplinire a indicatorilor de performanţă stabiliţi prin contractul de mandat. Cum rezultatele ApaVital de anul trecut au fost favorabile, membrii CA au hotărât să-şi acorde câte 6 indemnizaţii ca bonusuri de performanţă. Directorii executivi ai societăţii vor primi însă dublu: câte 12 indemnizaţii lunare. Practic, aceştia din urmă şi-au dublat salariile.

„Sunt prime stabilite prin contract, în funcţie de criteriile de performanţe aprobate de Consiliul Judeţean. Uneori sunt mai mari, alteori mai mici. Deşi sunt membri şi în Consiliul de Administraţie, directorii nu primesc indemnizaţii şi nici primele ce le revin celorlalţi membri“, a declarat directorul Apa¬Vital, Ion Toma.

Activitatea lui Toma, a directorului economic şi a directorului tehnic de la ApaVital este apreciată în baza a 9 criterii, vizând plata datoriilor societăţii, rata lichidităţii, viteza de rotaţie a debitelor şi stocurilor, costurile de exploatare, productivitatea muncii sau durata de remediere a avariilor. Toate criteriile au fost îndeplinite în proporţie de cel puţin 100%. În cazul ratei lichidităţii curente, adică a capacităţii firmei de a-şi plăti datoriile pe termen scurt, gradul de realizare a fost chiar de 332%. Conform contractului, durata medie de remediere a avariilor nu trebuie să depăşească trei zile. Anul trecut, această durată a fost de doar 1,12 zile. Pe ansamblu, criteriile de performanţă au fost îndeplinite în proporţie de 143%. În contractul de mandat se prevede că, pentru depăşiri ale indicatorilor de performanţă cu peste 120%, se acordăbonusuri în valoare de 12 salarii, ceea ce înseamnă că leafa celor trei directori ai societăţii se va dubla. Aşa cum s-a întâmplat de altfel şi în 2014. Ion Toma a câştigat în 2014 aproximativ265.000 lei din activitatea prestată la ApaVital, Mihail Doruş – 259.000 lei, iar Mariana Chirilă – 276.000 lei.
Bani frumoşi în plus şi membrilor CA
Nici membrii Consiliului de Administraţie nu vor regreta timpul pierdut la cele trei şedinţe desf㬺urate anul trecut. În cazul acestora, activitatea este apreciată după 10 criterii, inclusiv rata profitului, numărul de beneficiari ai serviciilor de apă-canal pe cap de salariat, nivelul pierderilor de apă sau reducerea consumului de energie. Profitul net al ApaVital s-a ridicat anul trecut la 12,9 milioane lei, corespun¬zător unui rezultat brut de 16,3 mi¬lioane lei, respectiv un profit de 22%, faţă de 13% planificat. Şi consumul de energie a scăzut la 0,947 Kwh/mc, faţă de o prevedere de 1,35 Kwh/mc de apă. În schimb, faţă de pierderi de apă planificate de 40%, anul trecut s-au înregistrat 41%. Acest lucru nu va afecta însă veniturile celor 7 membriremuneraţi ai Consiliului de Adminis¬traţie.
„În aprecierea activităţii se merge pe indicatori agregaţi. Dacă un indicator este sub planificare, dar ceilalţi sunt net peste, se compensează. Se poate întâmpla să fie un an foarte prost într-o privinţă, dar excelent în celelalte. Condiţiile esenţiale sunt ca societatea să nu aibă datorii la stat şi să înregistreze profit. Ambele sunt îndeplinite“, a explicat Toma.
Indi¬catorii agregaţi în cazul membrilor CA au fost îndepliniţi în proporţie de 157%, ceea ce i-a îndreptăţit să-şi acorde un bonus de şase indemnizaţii. Un membru al Consiliului de Adminis¬traţie al ApaVital primeşte lunar o indemnizaţie de aproximtaiv 2.000 lei net.

Advertisements
Advertisements

Sursa: ziaruldeiasi.ro

 Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Advertisements
Advertisements

Related posts

Proiect! Peste 2 milioane euro pentru modernizarea pieței vale. Cum apreciezi?

Marius Parteni

Curățenia de primăvară la Târgu Frumos. Administrația locală va planta peste 1.000 de trandafiri și sute de copaci

Răzvan Grecu

Noi puncte de lansare a rachetelor antigrindină în județul Iași

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site