NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

ApaVital face încă o șicană Pașcaniului pe tema redevenței

Deși municipiul Pașcani a câștigat definitiv procesul cu ARSACIS și ApaVital pe tema redevenței, iar de la data pronunțării hotărârii judecătorești au trecut mai bine de 5 luni, operatorul regional de apă și canalizare se face că nu înțelege de când este obligatorie hotărârea judecătorească.

Aceasta a fost pronunțată pe 31 iulie 2020, iar în conformitate cu Legea contenciosului administrativ și a Codului Civil, este obligatorie de la data pronunțării. Acest aspect însă nu este pe placul celor de la ApaVital care vor să plătească redevența de la data 1 septembrie 2020.  În acest sens, conform lui Gheorghe Vlasie, reprezentantul ApaVital la Pașcani, societatea a solicitat instanței de judecată să lămurească de când trebuie plătită redevența.

Operatorul ApaVital își întemeiază acțiunea pe articolul 24 din legea Contenciosului Administrativ, care prevede un termen de punere în executare a hotărârii în maxim 30 de zile, dacă instanța nu a decis altceva.

„(1) Dacă în urma admiterii acţiunii autoritatea publică este obligată să încheie, să înlocuiască sau să modifice actul administrativ, să elibereze un alt înscris sau să efectueze anumite operaţiuni administrative, executarea hotărârii definitive şi irevocabile se face în termenul prevăzut în cuprinsul acesteia, iar în lipsa unui astfel de termen, în cel mult 30 de zile de la data rămânerii irevocabile a hotărârii.

Advertisements
  

(2) În cazul în care termenul nu este respectat, se aplică conducătorului autorităţii publice sau, după caz, persoanei obligate o amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, iar reclamantul are dreptul la despăgubiri pentru întârziere.

(3) Neexecutarea din motive imputabile sau nerespectarea hotărârilor judecătoreşti definitive şi irevocabile pronunţate de instanţa de contencios administrativ, în termen de 30 de zile de la data aplicării amenzii prevăzute la alin. (2), constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă de la 2.500 lei la 10.000 lei” se arată în articolul 24 al Legii contenciosului administrativ.

Advertisements

Doar că juriștii de la ApaVital fac confuzie între termenul de punere în executare a unei hotărâri judecătorești și momentul din care hotărârea este obligatorie hotărârea judecătorească.

De altfel, juriștii de la ARSACIS au luat deja decizia de a emite un act adițional la contractul de delegare, în baza deciziei judecătorești, prin care redevența să fie achitată la valoarea sa legală începând cu 1 august. Într-un document trimis către UAT-urile din asociație se arată că Pașcaniul trebuie să încaseze pentru anul trecut, circa 400.000 de lei, diferența dintre redevența achitată pe ultimele 4 luni ale anului 2020 de ApaVital și valoarea stabilită de judecători.

Advertisements
Advertisements

Related posts

Primarul nu a pornit încă spre București pentru rezolvarea crizei apei calde! Documentația pentru ajutor de stat a fost depusă la Consiliul Județean!

Răzvan Grecu

Începând cu data de 4 septembrie PSA va trece la debranșarea blocurilor de la rețeaua de apă potabilă. Iată lista cu datornicii (DOC)

Oana Cordoneanu

Trei candidaţi pentru şefia pieţelor din municipiu! Săptămâna viitoare vor susţine proba scrisă

Ema Roman
Încarcă...