RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

ApaVital adună 2 milioane de euro în fiecare an, pe „taxa de ploaie”

Sefii judetului demonstreaza ca pot face bani chiar si din “apa chioara”, insa nu in favoarea cetatenilor. O taxa aberanta, pe seama careia au existat numeroase contre, incasata de la toti agentii economici si institutiile din Iasi prin intermediul ApaVital, aduce aproape doua milioane de euro in fiecare an pentru sefii judetului.

Este vorba despre intens contestata “taxa pe apa de ploaie” sau tariful impus pentru canalizarea apei meteorice, pe care multe autoritati publice locale din Romania l-au eliminat deja, insa nu si la Iasi. Aici, absolut toate firmele si institutiile platesc. Aceaste facturari pot fi considerate pe buna dreptate “taxa de smecher”, in conditiile in care judetul Iasi nu a mai fost acoperit de o ploaie abundenta de aproape jumatate de an. Astfel, firmele si institutiile au platit in toata aceasta perioada de seceta crancena o “taxa de ploaie”. Multi administratori de firme s-au plans chiar de faptul ca au fost obligati sa plateasca si sume de zeci de mii de lei in aceasta perioada de seceta.

“Conform Legii 241 din 2006 a serviciului de alimentare cu apa si de canalizare, unul din articolele ce se factureaza utilizatorilor este si cel de canalizare al apelor provenite din precipitatii. Ratiunea pentru care factureaza este recuperarea costurilor generate de colectarea, transportul si epurarea acestor ape care, prin scurgerea de pe intravilanul localitatilor, antreneaza in canalizare substante si deseuri, care le fac improprii deversarii direct in rauri”, au declarat oficialii ApaVital Iasi.

  

Cine a impus facturarea aberanta

Advertisements

ApaVital se afla in subordinea Consiliului Judetean Iasi, iar astfel de decizii de tarifare sunt stabilite de Asociatia Regionala pentru Serviciile de Apa si de Canal Iasi (ARSACIS) a carei director executiv este Paul Benesch. Acestia au socotit ca agenti economici si institutiile trebuie sa plateasca 2,89 lei pe fiecare metru cub de apa de ploaie ce intra in canalizarea lor. “La baza calculului sumelor facturate stau atat precipitatiile comunicate de ANM (Administratia Nationala de Meteorologie – n.r.), cat si suprafetele detinute de fiecare din categoriile de utilizatori mentionate. Anul acesta cantitatea de ape meteorice epurate in municipiul Iasi a fost de 1.795.312 mc. Tariful pe mc este de 2,89 lei, inclusiv TVA”, mai spun reprezentantii ApaVital. Practic, de la cei mai mici intreprinzatori, la marile firme private si pana la institutiile publice, au platit de la inceputul anului, intr-o perioada fara precipitatii serioase, “taxe de ploaie” in valoare de aproape 5 milioane de lei.

Explicatia autoritatilor pentru obligativitatea “taxei de ploaie”

Aceasta ARSACIS este autoritatea care are decizia principala in serviciile de apa-canalizare si are in componenta judetul si municipiul Iasi, toate orasele si comunele din judet, plus comuna Doljesti si Timisesti din judetul Neamt, precum si Bunesti-Averesti din Vaslui. “Toate activitatile necesare colectarii si curatarii acestor ape se fac prin intermediul unor constructii si instalatii speciale, necesitand interventie umana si consumuri de energie, combustibili si substante care genereaza cheltuieli din partea operatorului. Aceste cheltuieli se recupereaza prin tarif de la utilizatorii agenti economici si institutii, in baza prevederilor Regulamentului de furnizare a serviciilor de apa si de canalizare, aprobat prin Hotararea numarul 13 din 05.11.2010 a ARSACIS”, au adaugat oficialii operatorului judetean pentru serviciile de apa si canalizare.

Advertisements

sursa www.bzi.ro

 

 Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Related posts

Primarul se mândrește acum cu investițiile din PIDU, dar uită că în 2012 a fost la un pas să renunțe la proiectul european prin care s-a reabilitat zona vale!

Răzvan Grecu

Majorarea taxelor și impozitelor locale pe 2022 adoptată de actuala coaliție! Schemă de ajutor financiar pentru investitori!

Marius Parteni

Anunţ al ministrului Muncii, Marius Budăi, privind recalcularea pensiilor

Redacția
Încarcă...