NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

Anunț oficial pentru românii care merg în concediu în Bulgaria sau Grecia. Ce alte măsuri de relaxare anunță Guvernul

Anunț oficial pentru românii care merg în concediu în Bulgaria sau Grecia. Șeful cancelariei premierului, Ionel Dancă, a vorbit astăzi despre măsurile de relaxare care intră în vigoare de luni. Unul dintre anunțurile făcute de șeful cancelariei premierului face referire la românii care merg în concediu în Bulgaria sau Grecia. Aceștia nu vor mai fi obligați să stea în izolare sau carantină la întoarcerea din vacanță.

„A fost introdusă posibilitatea exceptării de la măsura izolării sau carantinării a persoanelor care se întorc din țările exceptate de la această măsură. Persoanele care au stat mai mult de 14 zile, cumulativ, întruna dintre aceste țări exceptate vor fi la rândul lor exceptate de măsura carantinării și izolării la domiciliu.

Acestă măsură va permite practic românilor să călătorească în țări considerate cu un risc scăzut de răspândire a infecțiilor cu coronavirus. Țări precum Grecia, Bulgaria, Austria, care vor fi decise în baza evaluării făcute de Institutul Național de Sănătate Publică”, a declarat Ionel Dancă.

De altfel, premierul Ludovic Orban a declarat încă de ieri că s-a decis ca din 15 iunie să se renunțe la izolarea la domiciliu pentru persoanele care vin din țări cu număr mic de cazuri, dând exemplul Austriei, Greciei și Bulgariei. Mecanismul de evaluare va fi stabilit de către Institutul Național de Sănătate Publică.

”Vor fi reluate zborurile spre aceste țări și dinspre statele respective, în măsura în care aceste zone nu mai reprezintă un risc se răspândire a coronavirusului”, a adăugat el.

Evenimentele private în spații închise se pot organiza cu participarea unui număr maxim de 20 persoane. Evenimentele private în spații deschise se pot organiza cu participarea unui număr maxim de 50 persoane.

Ionel Dancă a adăugat că activitățile în centrele comerciale vor fi reluate. Asta cu excepția restaurantelor, cafenelelor, sălilor de joc sau cinematografelor.

„Se vor relua, începând cu data de 15 iunie, activitățile în mall-uri. Practic, începând cu 15 iunie, va fi permisă activitatea operatorilor economici în aceste centre. Excepţie fac restaurantelor, cafenelelor, sălilor de joc sau cinematografelor”, a anunțat Ionel Dancă.

De asemenea, se va permite creșterea numărului de persoane, de la 3 la 6, inclusiv pentru activitățile sportive și reacreative care se desfășoară în aer liber.

Se permite reluarea activităților pentru jocurile de noroc, respectiv loteria, casele de pariuri, care prezintă un risc epidemiologic relativ scăzut. În principal sunt măsuri care au fost gândite și care prezintă risc epidemiologic destul de mic.

Se redeschid piscinile exterioare

Se reia activitatea în piscine exterioare odată cu venirea sezonului cald, sezonului estival. Este firesc să permitem reluarea acestor activități cu atât mai mult cu cât am văzut că există un aflux foarte mare și pe litoral și în stațiunile montane în această perioadă.

Începând cu 15 iunie, având în vedere că perioada cursurilor școlare se încheie astăzi, părinții vor avea posibilitatea să ducă copiii la creșe, grădinițe și afterschool-uri. Asta indiferent că acestea sunt de stat sau private. Sigur că, în cazul celor de stat, acestea sunt la nivelul deciziei autorităților locale. Recomandarea Guvernului este ca aceste activități să fie cu respectarea regulilor de protecție sanitară și distanțare socială.

BZI

loading...
Advertisements

Related posts

Viitor de aur țara noastră „are”: SRI e atât de disperat încât e gata să angajeze la Iaşi repetenţi sau elevi agresivi

Redacția

Un cartier dintr-o comună bihoreană, bagat în carantină sub paza jandarmilor după ce sute de localnici au refuzat să fie testați

Redacția

Mica Unire, sărbătoare naţională

Redacția
Încarcă...