RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

ANAF anunță că va intra în toate casele! Proprietarii de apartamente sunt amenințați cu pedepse dure dacă se află că au făcut asta:

ANAF doreşte să reducă evaziunea fiscală din chirii şi ameninţă cu măsuri dure împotriva proprietarilor de apartamente care închiriază imobilul şi nu declară veniturile.

 

  

Pe fondul faptului că proprietarii de apartamente întocmesc un contract standard cu chiriaşul care rămâne neînregistrat la Fisc, ANAF anunţă că va face controale pentru a depista persoanele care fentează legea şi nu îşi declară venitul suplimentar.

”Vrem să pornim să discutăm cu administratorii de bloc în blocurile mai mari, unde ştim că există zone sensibile. Primul pas este să informăm şi să ştie la ce să se aştepte. Pasul doi e să mergem în control şi să sancţionăm”, a declarat preşedintele ANAF, Dragoş Doroş, în cadrul unei emisiuni tv. Pe de altă parte, preşedinţii de asociaţii de locatari, dar şi administratorii de bloc se arată neîncrezători privind metodele prin care proprietarii ar putea fi depistaţi.

Circa 20% dintre locuinţele din marile oraşe sunt închiriate, însă foarte puţini dintre proprietari le declara şi plătesc impozite, ceea ce generează o evaziune fiscală uriaşă. Conform datelor Ministerului Finanţelor Publice, doar 1% dintre veniturile declarate la Fisc de contribuabili provin din închirieri.

Practica închirierii la negru a locuinţelor, fără că proprietarul să înregistreze vreun contract în acest sens la Administraţia Fiscală, este una veche şi greu de oprit, iar autorităţile nu au încă un cadru legal solid pentru eradicarea fenomenului.

Astfel, pus în imposibilitatea de a colecta impozitul pe profit de 16% din închirierile imobiliare, statul român acceptă şi astăzi pierderi anuale de milioane de euro. Pentru a combate acest fapt, ANAF-ul s-a decis să ia la puricat proprietarii care obţin venituri din chirii.

Potrivit MEDIAFAX.ro, internetul este împânzit cu zeci de mii de anunţuri de închiriere a unor vile, apartamente, garsoniere sau camere, în toate zonele Capitalei. Preţurile pornesc, în medie de la 230 de euro lunar, dar pot ajunge chiar şi la câteva mii de euro. Majoritatea proprietarilor nu înregistrează însă contractele de închiriere la ANAF şi nici nu declară veniturile obţinute, spun analiştii imobiliari.

„Estimez că undeva la 90% dintre contractele de închiriere sunt nedeclarate la ANAF. Este un principiu încetăţenit de ani de zile. În general, contractele declarate la ANAF sunt cele care au valori mai mari, sunt între proprietari persoane fizice şi persoane juridice, sau făcute cu genul de persoane care îşi decontează chiria. Mentalul colectiv e ceva de genul <>”, a declarat pentru MEDIAFAX Vlad Vlăsceanu, specialist imobiliar.

De cele mai multe ori, chiriaşii acceptă ca înţelegerea cu proprietarul locuinţei să fie doar una verbală sau, cel mult, semnează un contract ,,de mână”. Pentru a diminua acest fenomen, Ministerul Dezvoltării propune asigurarea unor chirii accesibile ca preţ pe piaţa privată, prin susţinerea sectorului privat, şi totodată facilitarea plăţii chiriilor şi a cheltuielilor cu utilităţile prin instrumente precum subvenţii sau vouchere.

Sursa 

 

 

Related posts

O fetiță de 10 ani a căzut din podul casei

Oana Cordoneanu

De 8 martie, poliția rutieră a amendat șoferițele cu…flori. Surpriză plăcută și de la Poliția TF pentru femeile care erau în Gara Pașcani

Ema Roman

Ruginoasa – gazda Festivalului Folcloristica – ediţia 2017

Ema Roman
Încarcă...