NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Administrația Piețelor încalcă dispozițiile CL, când vorbim de taxarea unei categorii de comercianți! Șeful Piețelor închide ochii! (DOC)

Taxarea comercianților din cele două piețe din Pașcani ridică mari semne de întrebare. Ne referim la acele venituri realizate din închirierea tarabelor, a spațiilor cu altă destinație decât chioșcuri sau construcții. Serviciul Administrația Piețelor încasează mare parte din aceste chirii sub forma unor „bonuri cu valoare fixă”.

Mai exact, orice comerciant care închiriază o tarabă nu primește o chitanță din care să rezulte cotravaloarea chiriei pe metru pătrat. Conform taxelor și impozitelor locale aprobate pe anul 2020, tarabele ar trebui taxate cu 3 lei pe metru pătrat, pe zi. Taxarea se face pe baza unui bon cu valoare fixă, nu pe baza unei case de marcat care să indice suprafaţa ocupată. De asemenea, potrivit aceluiași proiect pentru folosirea celorlalte spații din incinta pieții se plătește aceeași sumă de 3 lei, pe metru pătrat.

Când am solicitat clarificări celor din Administrația Piețelor pe acest subiect, ne-a fost oferit următorul răspuns:”Sunt tăiate bonuri valorice pentru producătorii de la tarabe, iar pentru ceilalți pe metru pătrat se face taxarea, banii fiind depuși la Serviciul Taxe și Impozite Locale”.

Cristian Menegon, șeful Serviciului Aministrația Pețelor refuză să discute direct cu jurnaliștii de la Actualitatea Tv pe marginea acestor subiecte, ceea ce ridică alte semne de întrebare.

Prin intermediul Biroului de Presă din cadrul Primăriei am solicitat să ni se prezinte nivelul încasărilor din cele două piețe, altele decât sumele plătite de comercianții care își desfășoară activitatea în chioșcuri sau hala din piața vale. Așa am aflat că săptămâna trecută din închirirea directă a spațiilor și tarabelor s-au încasat 3.000 lei.

„Săptămâna  trecută, la nivelul Administrației Piețelor, cu excepția sumelor achitate către Taxe și Impozite Locale de către agenții economici, s-a încasat prin cei doi casieri, din Piața Deal respectiv Piața Vale, suma de aproximativ 3.000 de lei. Banii încasați sunt depuși zilnic la Casieria din Cadrul Primăriei Municipiului Pașcani. Menționez faptul că veniturile diferențiază foarte mult de la o lună la alta”, se arată în răspuns. 

Asta înseamnă în jur de 428 lei pe zi, pentru ambele piețe, ceea ce este foarte puțin dacă ne raportăm la modul în care ar trebui să se facă încasarea. Refuzul de a vorbi și prezenta explicații celor din administrația piețelor poate avea legătură și cu afirmațiile unor comercianți, care susțin că taxarea se face la ochi de către încasatori.

Actualitatea Tv solicită încă odată public celor din Primăria Pașcani și Serviciul Administrația Piețelor să prezinte un centralizator cu contractele de închiriere valabile. 

Bani la negru încasați direct!

Discuțiile reporterilor noștri cu mulți dintre comercianți indică faptul că nu se încasează sumele reale de la agenţi economici, tocmai pentru că sunt acceptate atenții. Încasatorii ar lua banii și nu eliberează bonuri, dar sunt și atenții care merg către administratorii piețelor. Uneori aceste favoruri sunt sub forma unor produse.

În loc să facă ordine în piață și să susțină organizarea activității, Cristian Menegon a avut grijă să informeze mai mulți comercianți care ocupă suprafețe fără forme legale, că urmează să apară articole în presă. Șeful Serviciului de Administrația Piețelor a fost contactat pentu a oferi explicații  dar nu răspunde apelurilor telefonice.     

DOCUMENT

Advertisements

Related posts

Raportul comisiei de verificare a activității de la EcoSalubritate: directorul Eduard Dumea trebuie demis! Este acuzat de fapte de corupție, delapidare și conflict de interese! (DOC)

Răzvan Grecu

Zilele Municipiului, ediția 2019! Iată componența comisiei și bugetul alocat

Marius Parteni

Oficial! Guvernul va construi autostrada Târgu Neamț – Iași – Ungheni!

Redacția
Încarcă...