RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
IașiȘtirea zilei

80% mortalitate în ATI. Profilul bolnavului: tânăr, cu mai multe organe afectate

Noi simptome ale infecţiei cu SARS COV 2 au fost constatate de medici în ultima perioadă. Este vorba despre miocardită, care debutează odată ce organismul este infectat. Cele mai frecvente cazuri sunt la tineri şi la populaţia activă, de altfel, cele mai afectate categorii de acestă infecţie în prezent.

Mortalitatea în ATI a depăşit-o pe cea din valurile 2 şi 3

Valul 4 al pandemiei face ravagii în rândul tinerilor şi al populaţiei active. În Iaşi, peste 10% dintre cei care au murit în ultima lună, au avut vârste de până în 50 de ani. La nivel naţional, 136 de tineri cu vârsta de până în 40 de ani şi-au pierdut viaţa. Doar miercuri, 27 octombrie, au fost raportaţi 11 morţi la categoria 30-39 de ani, unul fiind din Iaşi. „Valul de mortalitate va fi mare pentru că această tulpină este mult mai contagioasă. Pentru că este mult mai contagioasă, vom avea un număr mult mai mare de infectaţi. Din numărul acesta de infectaţi, 5% ajung la ATI deci, inclusiv, aşa cum se poate vedea dacă urmărim curba celor din ATI, numărul celor care necesită tratament de Terapie Intensivă va fi mai mare. Deci, dintr-un număr mai mare de pacienţi ATI, vom avea mai multe decese. Mortalitatea pentru pacienţii cu această infecţie poate ajunge la 70-80% în momentul în care ajung în ATI, pentru că sunt pacienţi cu multiple disfuncţii de organ. Aceasta spune logica matematică”, a declarat Carmen Dorobăţ, medic primar infecţionist de la Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi. Ea a adăugat că mortalitatea la ATI a depăşit-o pe cea înregistrată în valurile 2 şi 3.

Profil nou de boală: apare miocardita, ca debut de distrucţie a cordului

  

Specialiştii spun că o caracteristică a tulpinei Delta este faptul că loveşte copiii şi persoanele cu vârste tinere, în comparaţie cu tulpina mamă care se adresa în special vârstei de peste 65 de ani. “Nu trebuie să ne mire reacţia aceasta a organismului tânăr, care merge până la autodesfiinţare, autodistrugerea sa, pentru că, un tânăr, aşa cum se întâmplă de altfel şi în gripă, reacţionează exploziv la prezenţa acestui agent infecţios. Ca urmare, în momentul acela se produc distrucţii masive la nivelul plămânilor, la nivelul rinichilor, al creierului”, a declarat dr. Carmen Dorobăţ. De asemenea, s-a ajuns la concluzia că tulpina Delta şi Delta plus, cea care a fost descoperită la 10% dintre persoanele infectate din Marea Britanie, este mai agresivă şi prin faptul că determină disfuncţii de organ, altele decât cea pulmonară. “Subliniez asta pentru că am întâlnit frecvent în ultima perioadă debut cardiac. Deci există, ca să spun aşa, ca un profil nou, o afectare cardiacă cu manifestare de debut la pacientul infectat cu tulpină Delta. Nu mai departe decât ieri, am văzut un pacient în vârstă de 47 de ani, care avea şi comorbidităţi, dar la care această infecţie a debutat cu miocardită. Deci este o tulpină care trebuie să ne ducă cu gândul că trebuie să fim atenţi nu numai la afectarea pulmonară ca şi debut, ci la afectare cardiacă sau neurologică, atunci când vorbim de pacienţi cu vârsta de peste 65 de ani”, a mai spus Carmen Dorobăţ.

Ieri, la Iaşi au fost raportate 579 de noi cazuri de infectări, judeţul situându-se pe locul patru la nivel naţional, dar şi 16 decese.

ziaruldeiasi.ro  

Related posts

Se introduc două zboruri noi la Aeroportul Iași

Redacția

Iaşiul, noul Cluj. Capitala Moldovei a devenit tot mai atractivă. De ce ajunge atât de ușor la inimile tinerilor

Redacția

Adormirea Maicii Domnului . Tradiții și superstiții de Sântămăria Mare

Redacția
Încarcă...