NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

541 de persoane au semnat ieri „Proclamația apei de la Pașcani”. Vezi ce conține aceasta!

541 din cei aproximativ 800 de pășcăneni, care au participat la mitingul anti ApaVital, au semnat într-un registru pentru susținerea celor 7 puncte ale proclamației ce va fi înaintată aleșilor locali și primului ministru.

 

Documentul adoptat are valoare declarativă și a fost citit în timpul protestului de către profesorul Ioan Radu. Proclamația acuză practicile  abuzive ale operatorului ieșean și nepăsarea aleșilor locali la voința și nevoia celor care i-au mandatat să le reprezinte interesele pe plan local și național.

  

Oamenii nu-și doresc decât respectarea drepturilor garantate de Constituția României și legile țării. Ei doresc contracte individuale la apă, rebranșarea blocurilor la serviciile de apă-canal, canalizarea gratuită a apei meteorice atât la persoane juridice cât și la cele fizice, dar și controlarea prețului apei în funcție de puterea de cumpărare a cetățenilor.

O altă cerință este ca la Pașcani să funcționeze un operator local care să poată fi verificat de autorități, iar acesta să-și rezolve problemele cu rău platnicii în justiție fără a debranșa un bloc întreg din cauza datoriilor individuale. Semnatarii proclamației mai vor ca cei care sunt vinovați de situația în care se află acum pășcănenii, să demisioneze.

Proclamaţia Apei

Dragi pășcăneni, astăzi a venit vremea să ne luăm drepturile înapoi. Dreptul de a trăi într-un oraș pe care noi l-am construit. Dreptul de a hotărâ ce e mai bun pentru noi. Dreptul de a participa la luarea deciziilor importante pentru comunitate!

Oameni buni,

E vremea ca vocea noastră să se facă auzită. De 25 de ani asistăm nepăsători la jaful generalizat ce a distrus România. Se fură în administrație, în sănătate, în justiție, în învățământ, în guvern, în armată, în biserică, se fură peste tot. Acum vor să ne ia și apa. Unora le-au luat-o deja.

De un an de zile ne luptăm pentru ca dreptul de a consuma apă să ne fie respectat. Apa nu se consumă la comun, ci indivdual, iar pentru asta știința a inventat apometru, aparatul care spune cât a consumat fiecare gospodărie. Avem și legi care prevăd că consumul de apă se contorizează cu ajutorul aparatelor de măsură din fiecare apartament. Însă nu avem primar și aleși locali care să ceară aplicarea lor.

Constituția României ne dă libertatea de a ne asocia sau nu, ei vor să ne oblige să o facem precum în colectivizarea comunistă. Dacă nu avem asociații, ei ne impun să desemnăm reprezentanți pe scară, tot colectivizare se cheamă.

Dezbinarea vecinilor este rezultatul colectivizării consumului de apă. Ei aleșii locali ne lasă pe noi să ne certăm pentru a ne împărți consumurile de apă, deși acest lucru ar trebui să-l facă operatorul de apă. Însă asta înseamnă costuri, iar costurile scad profitul. Un proift mic duce la beneficii scăzute pentru șefii de la ApaVital.

Ei, aleșii local, au permis să fie taxată și ploaia. Au denumit-o meteorică sau pluvială ca să o poată taxa fără ca lumea să se revolte, dar tot apă de ploaie este. Acum în loc să ne bucurăm când plouă afară, numărăm picăturile de apă să vedem cât ne costă. Da ne costă, chiar dacă plata apei de ploaie se aplică doar la persoanele juriridice. Cheltuiala asta se vede în prețuri și-n salariile pe care pe care aceștia le plătesc.

Prețul apei a crescut și va mai crești pentru că ApaVital vrea că pășcănenii să subvenționeze apa furnizată celor din comune. Se cheamă coeziune socială și ne este impusă de către operatorul ieșea. Dacă astea sunt costurile pentru a avea un operator regional atunci noi vrem unul local, care să mențină prețurile indiferent dacă furnizează sau nu apă în mediul rural.

În momentul în care aleșii locali au decis intrarea în ARSACIS și delegarea serviciului de apă-canal către ApaVital practic municipiul Pașcani a renunțat la independența pe care o avea în gestionarea acestui serviciu vital Acum cei de la Iași hotărăsc prețul, programul de furnizare, modalitatea de contractare, debranșările, etc.

                Aleșii locali uită un lucru esențial: puterea le-a fost dată de către comunitate pentru a gestiona problemele comunității în folosul acesteia. Acest mandat a fost încălcat atțt de primarul Dumitru Pantazi, cât și de aleșii locali ce votează pro ApaVital. Acumt el trebuie să înceteze. Noi cetățenii să hotărâm ce e bine pentru comunitatea noastră.

  1. Noi vrem contracte individuale pentru furnizarea serviciului de apă-canal
  2. Noi vrem rebranșarea urgentă a blocurilor la apă
  3. Noi vrem canalizare gratuită pentru apa meteorică atât la persoane juridice cât și la cele fizice
  4. Noi vrem ca prețul apei să se hotărască la Pașcani în funcție de starea socială a comunității
  5. Noi vrem ca operatorul de apă-canal să-și rezolve problemele cu rău platnicii în justiție fără sistarea furniză apei
  6. Noi vrem operator local de apă-canal
  7. Noi vrem demisia celor vinovați de situația în care se află cetățenii rămași fără apă

Aceste puncte reprezintă voința noastră, a cetățenilor municipiului Pașcani și ele trebuie îndeplinite de mandatarii noștri: primarul Dumitru Pantazi și consilierii locali.

 Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

Advertisements

Related posts

Trei companii importante din Pașcani nu au semnat încă contractul cu ApaVital Iași! Vezi de ce!

Răzvan Grecu

A II-a ediție a ”Târgului de Toamnă” la Târgu Frumos

Răzvan Grecu

Primăria anunță inaugurarea noului sediu al Bibliotecii municipale „Leonard Gavriliu” la un an și jumătate după termenul final prevăzut în contract! Executantul nu a fost pus să plătească penalități!

Răzvan Grecu

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site