Cei cinci inculpaţi în dosarul de „cumpărare de sentinţe“ de la Iaşi, arestaţi la domiciliu. Curtea de Apel Iaşi a respins propunerea de arestare preventivă formulată de DIICOT faţă de cei cinci inculpaţi din dosar. Ei for fi trimişi în arest la domiciliu.
Doi dintre cei cinci inculpaţi în dosarul de „cumpărare de sentinţe“ de la Iaşi vor fi arestaţi la domiciliu. Este vorba despre Neculai Nunucă şi fostul judecător Viorel Maftei. Ceilalţi trei vor fi cercetaţi sub control judiciar.
Un exploziv dosar de „cumpărare de sentinţe“ ridică multe semne de întrebare privind actul de Justiţie de la Iaşi. Judecători şi avocaţi cunoscuţi, alături de poliţişti şi romi, au fost audiaţi la DIICOT în weekend în acest uluitor caz de corupţie. Unul dintre cei mai cunoscuţi judecători ai Curţii de Apel Iaşi, Dan Anton, suspect în dosar, a fost implicat în ultima vreme în mai multe cazuri controversate. El a fost ridicat de autorităţi sâmbătă şi audiat mai multe ore la Parchet, la final fiind pus sub învinuire pentru trafic de influenţă. Ar fi pretins, prin intermediari, suma de 200.000 de lei, dar şi mai multe bunuri, printre care curcani şi vin, de la mai mulţi romi care voiau să scape de puşcărie. Cinci persoane au fost reţinute în acest dosar, printre care şi fostul preşedinte al Judecătoriei Paşcani, Viorel Maftei, el fiind intermediarul mitei, în prezent pensionat.
Printre reţinuţi este şi un poliţst. Au fost audiaţi şi mai mulţi avocaţi cunoscuţi: decanul Marius Striblea, Stelică Boboc, Bogdan Luca, Dana Luca, Lucian Piţigoi, dar şi fiica judecătorului Anton. Acesta nu este primul caz care lasă să se întrezărească putregaiul de la vârful justiţiei locale.
Dosar exploziv în justiţia ieşeană, cu judecători, avocaţi, poliţişti şi romi cercetaţi
Procurorii Direcţiei de Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT) Iaşi au efectuat în cursul zilei de sâmbătă mai multe percheziţii într-un dosar de constituire a unui grup infracţional organizat şi trafic de influenţă, pentru cei puşi sub acuzare numărându-se şi judecătorul Dan Anton, de la Secţia Penală a Curţii de Apel Iaşi. Locuinţa lui Anton a fost una dintre cele percheziţionate de anchetatori în acest caz, descinderile având loc sâmbătă, la primele ore ale dimineţii. Ulterior, Anton a fost audiat la sediul DIICOT, acolo unde a fost pus sub acuzare pentru trafic de influenţă, el urmând a fi cercetat în stare de libertate. „Momentan nu comentăm acuzaţiile din acest dosar“, ne-a precizat, ieri, Irina Iacob, avocata judecătorului de la Curtea de Apel. La rândul lui, Anton nu a răspuns ieri la telefon pentru a comenta acuzaţiile care i se aduc.
Şpagă pentru sentinţă
Alături de Anton, în acest dosar mai sunt cercetate şi alte persoane, cinci dintre acestea fiind reţinute în cursul zilei de sâmbătă şi duse ieri după-amiază, la Curtea de Apel Iaşi, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. Printre reţinuţi se numără şi fostul preşedinte al Judecătoriei Paşcani, Viorel Maftei, în prezent pensionat, cel care ar fi intermediat, susţin surse judiciare, oferirea unei mite ce ar fi urmat să ajungă, au mai menţionat aceleaşi surse, la judecătorul Dan Anton. Anton ar fi acceptat promisiunea de a primi bani, au mai explicat sursele. Printre reţinuţi se numără şi un poliţist din Bacău, Ionuţ Pavăl, cel care ar fi avut, la rândul lui, rol de intermediar în acest caz. Ceilalţi trei reţinuţi sunt Ionuţ Alexandru Jugureanu, Dafin Constantin Nunucă, zis Beny, şi Neculai Nunucă.
În ceea ce priveşte acuzaţiile din acest dosar, ele fac referire la o presupusă pretindere de mită, în scopul admiterii unei contestaţii în anulare depuse de Constantin şi Elena Nunucă. Potrivit portalul instanţei, solicitarea acestora a fost respinsă, pe 20 mai. Concret, membrii familiei de romi Nunucă, de la Moţca, s-ar fi arătat dispuşi să ofere suma de 200.000 de lei, dar şi alte bunuri, printre care curcani sau vin, pentru ca această contestaţie să fie admisă. Banii ar fi trebuit să ajungă la Anton, susţin sursele judiciare, prin intermediul fostului judecător Viorel Maftei. Aceleaşi surse au mai precizat că cele mai importante probe împotriva lui Anton ar fi interceptările telefonice. De asemenea, au mai arătat acestea, cazul prezentat nu ar fi singurul de acest gen, existând informaţii conform cărora anchetatorii vizează şi alte cazuri de „cumpărare“ a unor sentinţe.
Avocaţi cunoscuţi, audiaţi
Nu doar judecători, romi şi poliţişti au fost audiaţi în acest dosar, ci şi cinci avocaţi cunoscuţi din Iaşi, în frunte cu decanul Marius Striblea. Aceştia au fost chemaţi la DIICOT în calitate de martori, neavând o implicare directă în presupusele fapte de corupţie. Pe lângă Striblea, au mai fost audiaţi avocaţii Bogdan Luca şi Dana Anton (fiica judecătorului şi concubinul acesteia), Stelică Boboc şi Lucian Piţigoi. Procurorii au cerut audierea acestora întrucât toţi cei enumeraţi au fost în trecut avocaţi ai familiei Nunucă. Avocaţii au fost întrebaţi dacă au ştiut că infractorii intenţionează că îşi „cumpere“ libertatea. „Procurorii au fost interesaţi să vadă cum a decurs dosarul. Am dat toate detaliile pe care le-am ştiut“, a spus Marius Striblea, decanul Baroului Iaşi.
Dosarul familiei Nunucă
Originari din Moţca, membrii familiei ţigăneşti Nunucă au fost şi ei percheziţionaţi în cursul zilei de sâmbătă, forţe de ordine impresionante fiind comasate în localitatea ieşeană. Dosarul pentru care doi membri ai familiei, Constantin şi Elena, se află în arest a fost finalizat anul trecut, cei doi fiind condamnaţi la câte trei ani de închisoare pentru evaziune fiscală şi spălare de bani. Ancheta din acel dosar a fost instrumentat tot de DIICOT, faptele datând de acum mai bine de un deceniu. În decembrie 2004, pentru a putea beneficia de deduceri sau restituiri de TVA, Nunucă, sub pretextul că doreşte să facă o staţie de carburanţi la Moţca, i-a propus lui Stănescu să emită facturi false, prin care se atesta vânzarea de materii prime. Potrivit procurorilor, Cornelia Iftimie, contabila firmei din Moţca, a întocmit în fals note de intrare-recepţie pentru marfă de 1,16 milioane de lei. În acest fel, firma romilor a beneficiat ilegal de deduceri de TVA de 180.000 de lei. În acest dosar au mai fost condamnate şi alte persoane.
Controversatul Dan Anton, menţionat şi de Corduneni
Numele lui Dan Anton nu este pentru prima dată invocat de persoane dispuse să ofere sume de bani pentru a obţine sentinţe favorabile. În 2013, Anton, alături de o colegă de la Curtea de Apel Iaşi, Elena Scriminţi, a fost audiat de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) într-un dosar de trafic de influenţă. Trei cunoscuţi interlopi din oraş – Gelu Corduneanu, Tiberiu Cristodorescu şi Gheorghe Clapon – au fost arestaţi atunci după ce au primit 40.000 de euro de la o traficantă de persoane, condamnată cu executare de prima instanţă, promiţându-i acesteia că pot obţine o sentinţă cu suspendare în apel. Deşi numele lui Anton era invocat de interlopi, potrivit stenogramelor, ca fiind „cineva tare“ de la Curte, procurorii nu au putut proba atunci niciun fel de implicare a lui Anton în dosar. La acea vreme, însă, „Ziarul de Iaşi“ dezvăluia că soţia lui Anton lucrase în trecut la unul dintre cei cercetaţi în dosar, Ştefan Eţcu, care nu a mai fost însă trimis în judecată. Dosarul acesta se află în prezent pe rolul Tribunalului Iaşi, iar cei trei interlopi au fost eliberaţi din arest.
Citiți articolul complet pe www.ziaruldeiasi.ro
Citește și: {loadposition articlescategoryload}