NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Cultură

3000 de vizitatori la Palatul lui Cuza, în Noaptea Muzeelor

Palatul lui Alexandru Ioan Cuza din Ruginoasa a fost luat cu asalt sâmbătă seara. Aproximativ 3000 de vizitatori au dat curs evenimentului cultural. 

Începând cu ora 19.00, porțile impozantei clădiri au fost deschise larg doritorilor. Iubitorii de artă și cultură au putut vedea expoziția tematică pe care conducerea a gândit-o, intitulată sugestiv “Ruginoasa – întoarcere în timp – Fragmente de memorie”.

“Resimtim această seară ca un succes, datorită faptului că anul acesta, la ediția cu numărul XII, a nopții muzeelor, ne-am bucurat să avem mai mulți vizitatori decât anul trecut. Palatul este deschis de trei ani, dar iată că oamenii redescoperă an de an lucruri noi și ne mărturisesc că l-ar vizita săptămânal. Oamenii remarcă galeriile, draperiile pe care le-am ales cu bun gust și rafinament, din acel deviz rămas de la Elena Cuza în arhive în anul 1864. În această seară, cei prezenți au avut ocazia să descopere și expoziția pe care noi am intitulat-o Ruginoasa – întoarcere în timp – Fragmente de memorie. Acolo au putut să vadă palatal în diferite etape începând cu 1862, atunci când a fost achiziționat de Alexandru Ioan Cuza și până în zilele noastre”, ne-a declarat drd. profesor muzeograf Simona Ionescu.

În România acest eveniment este organizat de către Reţeaua Naţională a Muzeelor, membru în conducerea celei mai mari rețele pan-europene a muzeelor Network of European Museum.

Iniţiată de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa și patronată în prezent de Consiliul Europei, de UNESCO şi de Consiliul Internaţional al Muzeelor, Noaptea Muzeelor este un eveniment de succes european desfăşurat la nivel internaţional şi aflat anul acesta la a 12-a ediţie. 

Anul trecut, 2015, Noaptea Muzeelor a fost una cu totul specială, pentru că a fost marcată de un protest pe care Reţeaua Naţională a Muzeelor din România (RNMR) l-a propus tuturor muzeelor din ţară și anume: o piesă valoroasă din instituţiile muzeale să fie acoperită. Astfel acest protest subtil şi inedit a avut scopul de a atrage atenţia publicului şi autorităţilor asupra situaţiei dramatice în care se află muzeele din România.

 

 

 

 

 

Advertisements

Related posts

Târg de mărțișoare la Casa de Cultură ”Mihail Sadoveanu”

Oana Cordoneanu

Pășcănenii sunt invitați la expoziția “Bârneața, brâul și colane”

Oana Cordoneanu

Tineri din Pașcani, participanți la Festivalul Național “Hai la teatru!”

Ema Roman

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site