NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Iași

13 ianuarie: Catastrofa de la Ciurea – misterul celui mai grav accident feroviar, cu peste 1.000 de morţi

Ziua de 13 ianuarie este recunoscută pentru nenumărate momente istorice, precum Catastrofa de la Ciurea, cel mai grav accident feroviar din istoria României, dar și ziua în care a fost a fost inaugurată prima staţie românească de cercetare din Antarctica, „Law-Racoviţă”. Tot în acestă zi a murit Zavaidoc, celebru lăutar din perioada interbelică.

1873: S-a născut mitropolitul greco-catolic român Vasile Suciu

Mitropolitul greco-catolic român Vasile Suciu, membru de onoare al Academiei Române, considerat cel mai de seamă teolog al Bisericii Unite din România s-a născut pe 13 ianuarie 1873, în localitatea Copăcel, judeţul Braşov.

Şi-a făcut studiile gimnaziale la Blaj, studiile universitare la Roma, unde şi-a luat doctoratul în fi losofie (1894) şi teologie (1898), potrivit dicţionarului „Membrii Academiei Române (1866-2003)” (Ed. Enciclopedică/ Ed. Academiei Române, Bucureşti, 2003).

Hirotonit la Roma, s-a reîntors la Blaj, unde şi-a desfăşurat întreaga activitate. A fost profesor de Dogmatică la Seminar şi catehet la Gimnaziul superior (din 1899), canonic mitropolitan, vicar capitular al Mitropoliei (din 1918), apoi mitropolit al Bisericii Române Unite (propus la 9 mai 1918, numit la 9 august 1919, hirotonit şi instalat la 1 ianuarie 1920). Membru de onoare al Academiei Române (ales la 11 iunie 1919), vicepreşedinte al ASTREI (1911-1920), preşedinte al Consiliului Naţional Român din Blaj, în 1918. Datorită lucrărilor sale de Teologie sistematică, este considerat cel mai de seamă teolog al Bisericii Unite din Transilvania. A murit la Blaj,  pe 25 ianuarie 1935.

Advertisements
  

1917: Catastrofa de la Ciurea, cel mai grav accident feroviar din istoria României

Catastrofa de la Ciurea”, cel mai grav accident feroviar din România, a avut loc în data de 31 decembrie 1916 ( n.r. – potrivit calendarului Iulian aflat încă în vigoare la data respectivă, astăzi 12/13 ianuarie 1917), în plină desfășurare a Primului Război Mondial, în gara din localitatea Ciurea, la sud de Iași, pe calea ferată Bârlad – Iași.

În plin război mondial, un tren cu refugiaţi care a plecat de la Galaţi şi se îndrepta spre Iaşi a deraiat şi s-a răsturnat cu 10 kilometri înainte de a ajunge la destinaţie.

Lipsa unei anchete oficiale n-a permis elucidarea cauzelor exacte ale accidentului. Guvernul a încercat din răsputeri să ascundă tragedia, pentru a nu demoraliza şi mai tare populaţia greu încercată de război.

Advertisements

Un bilanţ făcut public câţiva ani mai târziu arată că peste 1.000 de oameni şi-au pierdut viaţa în catastrofa la Ciurea şi că au existat mai puţin de 300 de supravieţuitori.

continuare aici pe adevarul.ro

Advertisements
Advertisements

Related posts

Tânăr împușcat în față, la Carrefour ERA. Polițiștii scotocesc Iașul după agresor

Redacția

Noi dispute din cauza transportului public județean

Redacția

A fost desemnat câștigătorul contractului pentru elaborarea Studiilor de Prefezabilitate și Fezabilitate necesare construcției Variantei Ocolitoare Iași Est

Redacția
Încarcă...