RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Primarul celei mai bogate comune din ţară: „Miroslava se va dezvolta mult“

Miroslava este considerată cea mai bogată comună din ţară. Ce înseamnă acest lucru? Cum este competiţia cu Iaşul? Ce înseamnă să fii un liberal în coasta pesediştilor?

 

  

Despre acestea, dar şi multe altele la fel de incitante, într-un interviu cu Dan Niţă, primarul comunei ieşene Miroslava:

– Cum vedeţi strategic rolul Miroslavei în viitor, în comparaţie cu Iaşul şi celelalte comune? Cum vedeţi dezvoltarea unei zone metropolitane?

– Miroslava se va dezvolta mult, şi asta se va întâmpla în viitorul apropiat. Dacă la ora actuală avem statistic 18.000 de locuitori (în realitate sunt peste 30.000), în următorii 5 ani prevăd că populaţia Miroslavei va ajunge la 50.000 de locuitori. O astfel de dezvoltare ridică semne de întrebare pentru noi ca administraţie publică, dar trebuie să le dea de gândit şi altor factori de decizie. Vorbim de Zona Metropolitană, dar, în realitate, de la înfiinţare, toate proiectele s-au făcut doar pe municipiul Iaşi. E total greşit: populaţia din Zona Metropolitană depăşeşte 100.000 de locuitori, şi ar trebui să gândim în ansamblu proiecte de dezvoltare. Realitatea? Fiecare comunitate din Zona Metropolitană se dezvoltă pe cont propriu, fără să existe o strategie la nivel general. Zona Metropolitană e un proiect care sună frumos, dar nu e încă viabil! Cum să vorbim despre o Zonă Metropolitană când noi nu am reuşit nici măcar transportul să-l punem la punct! Trist este faptul că nici legile nu ne ajută să dezvoltăm un astfel de proiect. Legislaţia este atât de prost făcută, nu mai este actuală, nu răspunde cerinţelor actuale de dezvoltare… Avem parlamentari care ar trebui să voteze legi în folosul nostru. Dar ei fac politică, nu legi care să răspundă problemelor oamenilor. Avem mereu senzaţia că ei sunt reprezentanţii partidelor, nu reprezentanţii cetăţenilor. Indiferent de culoare politică, ar trebui să se hotărască: pe cine reprezintă în Parlament: partidul sau pe mine, cetăţean din judeţul Iaşi?

„Nu am dormit trei nopti dupa ce au schimbat legea“

– Totuşi, comuna Miroslava s-a dezvoltat. Aţi fost consideraţi ca fiind cea mai bogată comună din ţară. Cât adevăr şi câtă exagerare este aici, şi cum aţi reuşit?

– În orice comunitate care este condusă de oameni care ţin la comunitatea respectivă se văd realizările. De la nivel de sat, de comună, la nivel de judeţ sau ţară. E adevărat că în 2015 şi 2016 am fost declaraţi la nivel naţional cea mai bogată comună, cu veniturile cele mai mari. Pare a fi un paradox ca într-o zonă săracă să vorbim de cea mai bogată comună din ţară. Trebuie spus însă că aceste venituri au mai luat în calcul şi fondurile pe care noi le-am atras datorită diferitelor proiecte, unele cu finanţare europeană importantă. Cum ar fi de exemplu centrala fotovoltaică şi proiectul pentru alimentarea cu apă. Dar nu ştiu ce se va întâmpla în 2018. I-am fi bătut din nou pe mulţi, dar, vedeţi dumneavoastră, din cauza noilor modificări fiscale situaţia va fi foarte dificilă. Pot spune că am pierdut 2 milioane de euro „din condei“ din cauza unor modificări legislative care ne pun mari piedici în dezvoltare. Am trei nopţi nedormite de când tot stau şi mă gândesc dacă oamenii care dau aceste legi au vreun fel de responsabilitate. La nivelul unei comune să-ţi ia 2 milioane de euro! Vă daţi seama câte am putea face cu aceşti bani? Statul, în loc să mă ajute, îmi pune greutăţi peste greutăţi. Şi vorbim de o primărie care creează locuri de muncă, nu doar pentru comuna Miroslava! Ce face statul? Ia de la mine, care mă zbat, şi îi dă unuia pe motiv că-i mai necăjit: să i se cumpere lemne lui „nu ştiu care“, să i se dea nu ştiu ce ajutoare social,e altuia ca să aibă cu ce bea bere şi să voteze cum trebuie. Culmea e că viaţa şi viitorul copiilor noştri depinde de votul celui care e cumpărat atât de uşor. Acest comportament politic nu ne face deloc bine.

– Vă referiţi la parlamentarii PSD?

– Nu doar la ei. Trebuie să fim cinstiţi şi să recunoaştem că de-a lungul timpului toţi au procedat la fel, într-o măsură mai mică sau mai mare. Acum însă lucrurile se înrăutăţesc parcă tot mai repede. Am senzaţia că ne întoarcem iar la centralizare!

– Mai multe companii din Iaşi şi-au mutat sediul administrativ şi financiar în Miroslava. Ce anume ii motivează să facă acest lucru?

– Deschiderea noastră, transparenţa, faptul că regulile sunt aceleaşi pentru toţi. În plus, atunci când doresc să facă anumite investiţii, îi întrebăm cu ce putem să îi ajutăm şi facem tot posibilul să nu îi întârziem.

„Lucrăm la al doilea parc industrial“

– Mai este de actualitate proiectul Parcului tehnologic de la Miroslava?

– Da, este de actualitate, iar în prezent lucrăm la documentaţia pentru al doilea parc industrial. În ceea ce priveşte primul parc, din 46 de hectare, după licitaţii au mai rămas disponibile doar 2-3 hectare. Vom mai organiza licitaţii şi cu siguranţă vor mai fi solicitări. În acest parc tehnologic vor lucra aproximativ 3.000 de oameni. Al doilea parc va fi în spate la Antibiotice şi până la Uricani, pe o suprafaţă de 30-40 de ha. Va fi mai greu de realizat deoarece pe acolo prin zonă trec liniile de înaltă tensiune, şi cei de la EON impun nişte reguli foarte greu de respectat, de multe ori absurde. Vom găsi soluţii, e posibil să ajungem şi la procese. Drept să vă spun, m-am săturat de procese. Avem peste 70 de procese, multe dintre acestea sunt cu instituţiile statului! Şi asta pentru că altfel nu putem realiza proiecte şi dezvolta zona. Acesta este Statul Român. Nu te ajută, dimpotrivă, parcă face tot posibilul să îţi pună piedică: ţie, celui care munceşti şi te zbaţi să faci proiecte, să creezi locuri de muncă! Repet: 2 milioane de euro am pierdut din condei în urma modificărilor fiscale! Noi nu vom renunţa la proiecte, ne vom împrumuta dacă altfel nu reuşim să le realizăm. Dar nu e corect…

– Ce a mai rămas de făcut din punctul de vedere al infrastructurii în Miroslava?

– În cinci ani de zile, după cum se construieşte, – anul trecut am dat 1.200 de autorizaţii de construcţie -, Miroslava va ajunge la 50.000 de locuitori. Asta înseamnă că trebuie să ne pregătim infrastructura pentru acest viitor. Deci, mereu se poate vorbi de proiecte pe infrastructură.

„Fă-ţi tu reţea şi eu îţi vând curent!“

– Cum influenţează dezvoltarea utilităţilor piaţa imobiliară în zonă şi dacă se verifică principiul că îmbunătăţirea infrastructurii este un motor de dezvoltare?

– Bineînţeles că dezvoltarea utilităţilor este unul dintre motoarele principale ale dezvoltării zonei. Mai grav este că în unele cazuri dezvoltarea infrastructurii nu depinde deloc de primărie. Poate cel mai important exemplu este cel legat de dezvoltarea reţelei de electricitate. E foarte important să ai acces la curent electric. Dar costurile sunt foarte mari şi e foarte dificil de realizat racordul la reţeaua electrică pentru că se impun condiţii tot mai drastice. De vină sunt legile prost făcute care obligă cetăţeanul să suporte costurile extinderii reţelei electrice. Care uneori pot ajunge şi la 200 de milioane de lei vechi. De unde să aibă omul atâţia bani? Vine la primărie şi încercăm să-l ajutăm. Dar e foarte complicat. Ca să explic în termeni cât mai simpli: eu mă duc la piaţă să vând mere şi închiriez o tarabă. Dacă nu găsesc tarabă de închiriat îi spun cumpărătorului: fă-ţi tu tarabă şi eu îţi vând merele! Cam aşa e şi cu energia electrică: fă-ţi tu reţea şi eu îţi vând curent! De vină este tot legea care a fost prost făcută de noi, de români. Nu de străini care au venit aici să facă afaceri cât mai profitabile pentru ei, nu pentru noi. Cine ne fură: străinii? Păi aceste legi nu le-au dat nici austriecii, nici germanii. Legislaţia noi am făcut-o. Adică parlamentarii români pe care i-am votat.

– Sunteţi un liberal în coasta Iaşului pesederist. Consideraţi că se fac discriminări politice din partea executivului judeţean? Puteţi detalia?

– Vă arăt pe hârtie, dacă vreţi. Din 2008 de când sunt primar la Miroslava, n-am primit un leu de la Guvernul României. Tot ce-am făcut, am realizat prin proiecte europene, împrumuturi sau din bugetul propriu. Iar acum am rămas şi fără 2 milioane de euro dintr-un condei. Bani pe care ar fi trebuit să îi încasez din impozite pentru că m-am zbătut şi am creat locuri de muncă. Dar lasă că primesc alte primării compensaţii, echilibrări… Primării unde oamenii nu s-au zbătut, nu au făcut proiecte. Noi, în schimb, după aceste modificări, la capitolul echilibrare bugetară am primit ZERO lei. Sunt însă şi primării pe care aceste modificări fiscale nu le afectează foarte mult, pentru că oricum în comună sunt puţini oameni cu locuri de muncă. Ba mai mult, primesc şi echilibrări bugetare de la finanţe. Concluzia: în 4 ani la Mirosava am dublat numărul de locuri de muncă în zonă, şi suntem acum penalizaţi financiar de către stat! Iar alţii stau, nu fac nimic, şi statul le dă bani. Sunt bani care se duc pe apa sâmbetei. Unde ajung aceşti bani? La asistaţii social… Oare chiar acesta să fie viitorul României?

Interviu realizat de Simona RELEA

 

 

Related posts

Viceprimarul Rățoi susține că nu încurajează specula cu locuri de veci: „Acolo se vinde doar monumentul funerar”!

Răzvan Grecu

Traficul rutier peste 7,5 tone restricționat pe sectorul Târgu Frumos – Pașcani – Moțca și Pașcani-Lespezi din cauza blocajelor

Marius Parteni

Mesaj pentru Pantazi și PSD:”Îi așteptăm cu flori pe strada 24 Ianuarie, din Gâștești”

Marius Parteni
Încarcă...