RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

“Ziua Z”, partea a doua. Sute de interlopi audiați, 98 reținuți după acțiunea în care au fost implicați aproape toți procurorii DIICOT

Aproape 100 de persoane au fost reținute pentru 24 de ore după cea mai mare acțiune contra grupărilor de criminalitate organizată. Este o centralizare parțială, pentru că în mai multe dosare încă se fac audieri. Sute de suspecţi au fost ridicaţi ieri şi duşi să dea explicaţii în faţa anchetatorilor. Printre ei şi afaceristul din Capitală, Alexandru Bodi, acuzat că făcea parte dintr-o reţea de trafic de carne vie. 

Procurorii DIICOT și polițiștii de la forțe speciale au descins miercuri la aproape 400 de adrese din întreaga țară, într-o acțiune fără precedent împotriva grupărilor interlope. Uriașa operațiune se desfășoară în contextul în care pandemia de coronavirus a determinat mai mulți lideri ai clanurilor interlope să revină în țară din vestul Europei.

Aproape 400 de suspecți au fost ridicați pentru audieri, iar pentru 98 dintre ei au fost deja emise ordonanțe de reținere. Alte 27 au fost puse sub control judiciar. Au fost ridicate bunuri de milioane de euro.

19 persoane care aveau mandat de executare a pedepsei cu închisoarea sau mandate europene de arest au fost prinse.

  

Au fost confiscate 33,5 kilograme de droguri, opt mașini de lux, 4,5 kg aur și trei tone de alcool. Totodată, au fost confiscați 870.000 lei, 211.000 euro, 1.000 dolari și au fost sechestrate bunuri în valoare de 15 milioane de lei – 40 de mașini și 12 imobile.

Joi au loc 55 de percheziții în Galați, Botoșani, Iași, Teleorman, Vrancea și București.

“Am mesaj pentru interlopi, ca să nu mai spun că suntem cu ochii pe ei, le spun doar atât: Rămâne cum am stabilit“, a transmis ministrul de Interne, într-o declarație de presă.

Audierile sunt încă în desfășurare.

Unul dintre cele mai complicate cazuri este la Constanța, într-un dosar de trafic de droguri. Peste 110 percheziții au vizat membrii acelei rețele, peste 100 de persoane au fost ridicate. Abia dimineață s-au încheiat procedurile și au început audierile.

Anchetatorii au constatat că din rețea făceau parte persoane care nu au avut anterior probleme cu legea și care acum distribuiau masiv substanțe etnobotanice.

Gruparea infracţională a acționat în orașul Constanța, dar și în zona sudică a litoralului, respectiv localitățile Eforie, Techirghiol, Tuzla și municipiul Mangalia.

Membrii grupării au fi pus în vânzare 15,13 kg. de substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive, pentru care au obținut suma de 1.292.355 de lei. Stupefiantele erau vîndute inclusiv în frizerii, spun anchetatorii.

Acțiunile în forță au vizat 21 de grupări infracționale, care au adus prejudicii de 190 milioane lei și 160.000 euro.

„S-a dorit a se transmite un mesaj, în sensul că activitatea de combatere a crimei organizate se desfășoară și în acest context epidemiologic, tocmai pentru a preveni escaladarea unor fenomene infracționale din sfera crimei organizate. Au revenit în țară importanți lideri ai unor grupări care acționau în străinătate și putem spune că s-a profitat de revenirea lor pentru finalizarea cercetărilor în dosarele aflate în lucru”, a explicat pentru Digi24 Mihaela Porime, procuror DIICOT.

Ministrul de Interne a numit această zi „ziua Z”, spunând că este ușor de ținut minte, având în vedere data: 11.11.

digi24

Related posts

Parlamentul Suediei a votat pentru susținerea aderării României la Schengen. Reacția MAE

Redacția

BREAKING Boris Johnson va demisiona joi din funcția de lider al Partidului Conservator, dar rămâne premier până în toamnă (BBC)

Redacția

Războiul din Ucraina „este pe cale să intre într-o nouă fază”, afirmă serviciile secrete britanice

Redacția
Încarcă...