NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Cultură

Zilele ”Mitropolit Visarion Puiu”. Programul manifestărilor la Pașcani

Cea mai longevivă manifestare cultural-religioasă din Moldova, “Zilele Mitropolit Visarion Puiu”, își continuă traseul și anul acesta, atingând cea de-a XXVI-a treaptă. Anual, în luna februarie, evenimentele sunt dedicate memoriei mitropolitului. În 2022 desfășoară în perioada 24-28 februarie, sub genericul ” Exilul Mitropolitului Visarion Puiu”.  

Manifestările de la Pașcani vor avea loc la Colegiul ”Mihail Sadoveanu” și la Protopopiatul Municipiului, vineri, 25 februarie.

 Începând cu ora 10.00, la Colegiul Național ”Mihail Sadoveanu” se va desfășura un program cultural-religios, o întâlnire cu profesorii și elevii, evocări, expoziție foto-documentară, o lansare de carte și prezentarea revistei ”Valori perene”.

Advertisements

În aceeași zi, începând cu ora 12.00, la Biserica ”Sf.Voievozi” din curtea Protopopiatului Pașcani va avea loc o slujbă de pomenire. În acest lăcaș de cult a fost botezat Victor Puiu viitorul mitropolit. Vor fi depuse apoi jerbe de flori la bustul mitropolitului, din curtea Protopopiatului. Va urma apoi o vizită la Catedrala Pogorârea ”Sf.Duh” din municipiu, un vechi proiect al mitropolitului, lansarea revistei ”Valori perene”.

Advertisements
  

Visarion Puiu s-a născut la 7 februarie 1879, la Paşcani. A urmat cursurile seminariilor din Roman şi Iaşi şi ale Facultăţii de Teologie din Bucureşti. A fost hirotonit ierodiacon la Roman, apoi diacon la Catedrala Episcopală. A fost mitropolit al Transnistriei în perioada 1942 – 1944. După război, în august 1944, s-a refugiat în vestul Europei şi, din septembrie 1949, s-a stabilit în Franţa. În anul 1946, a fost judecat şi condamnat la moarte de Tribunalul Poporului din Bucureşti. Visarion Puiu a rămas la Paris, unde a condus, între 1945 – 1958, o eparhie din cadrul Bisericii româneşti. A murit în 1964. Mitropolitul a fost reabilitat post-mortem de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, la 25 octombrie 1990.

Advertisements
Advertisements

Related posts

Faimosul coif corintic descoperit în apa Siretului, expus de-a lungul lunii decembrie 2021 la Palatul Culturii din Iași

Redacția

Aceasta este Taina Căsătoriei: două persoane unite într-o singură ființă

Redacția

Concurs ,,Scrisoare de Dragoste a Lui Dumnezeu către oameni ” organizat de ATOR Târgu Frumos

Redacția
Încarcă...