NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Cultură

Zidurile Moldoviței, o frescă în tușe de lumină

5

Din grupul celor opt biserici pictate din nordul Moldovei, înscrise în Lista Reprezentativă a UNESCO, face parte și biserica Mănăstirii Moldovița, zidită de voievodul Petru Rareș. Pictat la exterior de același Toma Zugravul, autor și al picturii exterioare a Mănăstirii Humor, lăcaşul păstrează, de mai bine de cinci veacuri, frumusețea scenelor impregnate pe ziduri, ca un martor nemuritor al istoriei locului.

În pădurile nepătrunse de odinioară de pe Valea Moldoviței, unde existase un vechi schit de călugări, prăbușit în vremea domnitorului Alexandru cel Bun, avea să ridice, la 1532, voievodul Petru Rareș o nouă biserică mănăstirească. Hramul primit la zidire a fost cel al Bunei Vestiri, iar lăcaşul, configurat în aceeași linie arhitecturală începută la Humor, a fost curând împrejmuit cu ziduri de incintă și turnuri de apărare, putând fi utilizat, la nevoie, pentru retragere din fața năvălitorilor. Mănăstire de călugări, Moldovița a fost ocrotită de domnitorii Moldovei, care au înzestrat-o cu pământuri și sate. La un deceniu după trecerea Bucovinei sub administrație habsburgică, mănăstirea a fost închisă, apoi biserica a servit satului Vatra Moldoviței, înfiripat în jurul așezării mănăsti­rești. A revenit la destinația sa inițială, de mănăstire, de data aceasta de maici, în anii interbelici (1932-1934). În perioada 1954-1960 mănăstirea a fost restaurată şi înnoită – acoperişul a fost refăcut în întregime şi i s-a mărit șarpanta, pentru protecţia picturii, fundaţiile şi soclul au fost consolidate, iar zidurile, turnurile şi chiliile au fost refăcute. În 1975, Moldovița a primit premiul „Mărul de Aur”, acordat de Federația Internațională a Ziariștilor, pentru valoarea sa patrimonială.

Advertisements

Înscrisă din 1993 în Lista Reprezentativă a UNESCO, a devenit azi una dintre cele mai căutate destinații ale turismului laic și religios din Bucovina. Așa că zilnic puzderie de vizitatori se perindă pe lângă zidurile sale, unii încercând să înțeleagă profunzimea mesajului transmis în scenele pictate, alții doar să mai bifeze un obiectiv de pe traseul turistic pe care au pornit. Iureșul e necontenit, iar printre cei care vin până aici să o vadă se numără și specialiști în arhitectură sau arte vizuale, fascinați de registrele păstrate pe zidurile mănăstirii, de galbenul nemuritor, ca un accent grav pe întinderea frescei, marca particulară a coloritului folosit de meșterii zugravi la Moldovița.

continuare pe ziarullumina.ro

Advertisements
  
Advertisements
Advertisements

Related posts

Locul pardosit cu pietre (Gabbata) – Pelerinajul părintelui Cleopa la Locurile Sfinte

Redacția

Un nou premiu pentru ”Rapsozii Siretului”

Redacția

„Cu gânduri și cu imagini”, eveniment dedicat nașterii poetului Mihail Eminescu, la Casa de Cultură

Oana Cordoneanu
Încarcă...