NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Zece firme din agricultură au împărţit un tort de la UE de 114 milioane de euro

Zece firme din Iaşi din domeniul agriculturii au tras, în ultimii trei ani, subvenţii şi sume compensatorii în valoare totală de aproape 114 milioane de euro. În 2014, ele au absorbit aproape 34 de milioane euro, în 2015 sumele s-au ridicat la 43,6 milioane euro, iar anul trecut valoarea lor a ajuns la 36,3 milioane euro, arată datele oficiale ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură (APIA).

 

 

  

„Este un experiment la nivel de UE”

 

Prima de pe listă este Avi Top SA, ce face parte din grupul Kosarom, patronat de familia fostul parlamentar Neculai Apostol. De 14 ani această firmă se ocupă cu creşterea şi prelucrarea cărnii de pasăre. „Ce primim noi nu sunt subvenţii, sunt sume compensatorii care se dau pe suprafaţă. Nu mai creşti 10 pui pe metrul pătrat, creşti 8 şi sunt nişte cheltuieli în plus pe partea de bunăstarea animalelor. Banii nu vin de la stat, vin de la UE iar în final totul se reflectă în calitatea cărnii. Pentru cheltuielile care se realizează la porc şi pasăre, ei suportă cheltuielile în plus. Este un experiment la nivel de UE, vor să vadă rezultate pe bunăstarea animalelor, să nu confundăm subvenţia cu banii care se primesc prin acest program european”, a declarat Neculai Apostol, patronul Avi Top SA. Firma  a primit anul trecut de la APIA suma compensatorie de peste 4,6 milioane de lei. Într-un top realizat anul trecut, firma ieşeană se afla pe locul II pe lista celor mai mari fermieri din judeţul Iaşi, cu o cifră de afaceri de peste 52,2 milioane de lei, cifră înregistrată în 2015, conform ultimului bilanţ depus la Finanţele Publice, şi un profit de peste 1,1 milioane de lei. Abatorul Avi Top se află la Războieni, comuna Ion Neculce, unde se sacrifică aproximativ 6.500 tone de carne de pui pe an.

 

Vine tare din urmă patronul Schalke 04

 

Următoarea firmă care primeşte, de astă dată, subvenţii, se numeşte SC Orgapic SRL, deţinută de Clemens Tonnies, patronul unuia dintre cele mai cunoscute cluburi de fotbal din Germania, Schalke 04. Acesta deţine cea mai mare suprafaţă de teren cultivată ecologic din România. Ultimul raport, înregistrat în anul 2014 arată că firma are o cifră de afaceri de peste 219,2 milioane de euro, înregistrând un profit, la acea dată de peste 4,2 milioane de euro. Orgapic exploatează în judeţul Iaşi o suprafaţă de aproximativ 2.000 de hectare pe care le-a luat în arendă de la diverşi proprietari particulari, cele mai importante exploataţii existând pe raza comunelor Şipote şi Vlădeni. La Şipote, spre exemplu, Orgapic exploatează în jur de 800 de hectare de teren, pe care cultivă soia ecologică şi convenţională. În total, în zona Moldovei, firma deţine 3.600 de hectare, restul  de 1.600 fiind în judeţul Botoşani. „Subvenţia este principalul ajutor şi singurul. Din aceşti bani arăm, discuim şi semănăm, nu intră însă şi costul seminţelor. Într-un an, cheltuim peste un milion de euro plus salariile oamenilor, plus motorina, toate depind şi de preţul motorinei. Subvenţia este singurul ajutor pe care îl primit cu uşurinţă, dacă te apropii de un proiect european te încâlceşti, nu reuşeşti să treci cu proiectul. Noi am vrea să facem, dar în România îţi trebuie un an să faci proiectul, un an să ţi-l aprobe şi un an să-l pui în practică. În Cehia, de exemplu, în două săptămâni obţii finanţare europeană. Te duci cu planul de afaceri, după aia mergi la bancă şi obţii finanţarea şi te apuci de un proiect. Noi stăm cel mai prost din Europa la absorbţia de fonduri UE din cauza procesului greoi. Noi dăm mulţi bani la fondul UE dar nu reuşim să luăm înapoi nici banii pe care i-am dat, nu absorbim nici 3% din ce dăm”, a precizat Radu Tudor, reprezentant Orgapic la Iaşi.

Acesta a mai menţionat faptul că anul acesta firma se va extinde cu aproximativ 150 de hectare, atât în judeţul Iaşi cât şi în judeţul Botoşani.

 

Cine urmează în clasament

 

Urmează firma Latini Com SRL, care se ocupă cu creşterea porcilor şi care la ultimul bilanţ depus la Finanţe, figura în 2015 cu o cifră de afaceri de 14,9 milioane de lei, înregistrând un profit de 2 milioane de lei. Ferma se află la Belceşti iar despre fondurile primite anul trecut prin APIA, patronii firmei, cei doi fraţi italieni Daniel şi Filipe Celso nu au dorit să ne dea informaţii atunci când au fost contactaţi telefonic. Următoarea firmă din lista primele zece firme care au primit cei mai mulţi bani prin APIA în ultimii trei ani este S.C. Moldova Tiganaşi, cu o cifră de afaceri declarată în 2015 de 30,9 milioane de lei şi cu un profit de 1,9 milioane de lei, apoi SC. Agricola Prut SRL, cu o cifră de afaceri de 12,6 milioane de lei şi un profit de 2,5 milioane de lei, înregistrate în ultimul bilanţ depus de firmă, acum doi ani. Cea de-a şasea firmă este S.C. Agrocomplex Lunca S.A. Paşcani, cu o cifră de afaceri înregistrată în 2015 de 21,5 milioane de lei şi un profit de 2,9 milioane de lei, urmată de SC Agrocom Strunga SA, care acum doi ani a declarat un profit de 1,3 milioane de lei, înregistrând o cifră de afaceri de 14,3 milioane de lei, SC Panifcom SRL, cu o cifră de afaceri de 23,5 milioane de lei şi un profit de 1,8 milioane de lei, cifre declarate tot acum doi ani, SC Cotnari SA cu o cifră de afaceri în 2015 de 117,5 milioane de lei şi un profit de 5,6 milioane de lei şi SC Agro Iulia SRL, care în ultimul bilanţ depus la Finanţa, în 2014, avea o cifră de afaceri de 8,8 milioane de lei.

 

Sursa: ziaruldeiasi.ro

Advertisements

Related posts

Zuzan pune tunurile pe ApaVital și ARSACIS. Iată cine vă poate obliga să achitați apa furnizată

Marius Parteni

Programul „Laptele și Cornul” la Pașcani: Primăria pasează decizia către consilieri!

Marius Parteni

Aleșii locali au votat de trei ori același proiect de hotărâre

Răzvan Grecu

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site