RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Vine năpasta peste judeţul Iaşi. Apa a început să fie raţionalizată

Dacă vestul ţării s-a aflat şi sub cod roşu de inundaţii, în judeţ, ieri, s-a împlinit o lună de la ultima ploaie. În luna mai, precipitaţiile au fost de opt ori mai mici decât media caracteristică perioadei, iar situaţia nu dă semne să se schimbe mult nici în această lună.

Astăzi sunt aşteptate ploi, insuficiente însă pentru a completa deficitul de apă din sol. Luna iunie se anunţă la fel de uscată şi de călduroasă ca şi cea precedentă. De efectele secetei nu a scăpat nici măcar ApaVital, societatea ajungând să împrumute apă pentru a putea susţine consumul din Valea Lupului. Chiar şi aşa, programul de raţionalizare a apei potabile a fost extins.

„Situaţia nu este plăcută deloc. Acum, fiecare face cum poate. Mai o irigaţie, mai o icoană“, a rezumat Vasile Lungu, directorul SC Astra Trifeşti.

  

Culoarul secetei:Plugari – Scânteia

Ultima ploaie în judeţ s-a înregistrat la începutul lunii trecute, şi atunci fiind însă modestă. „Ce a mai plouat a fost în special prin Mirosloveşti, Mogoşeşti Siret, spre Siret, dar şi acolo vreo 5-10 litri/mp. De la Plugari până la Scânteia, pe «culoarul secetei», n-a plouat însă mai deloc. Pe direcţia asta este situaţia cea mai dificilă. Dar trebuie să plouă zilele astea, până nu e prea târziu. Nu că aş avea speranţe reale, dar sunt optimist din oficiu“, a spus şeful Direcţiei Agricole, Neculai Olariu.

Conform precizărilor acestuia, deficitul de apă în sol se cifrează la 60-70 de litri/mp, în funcţie de zonă şi de cultură, seceta fiind apreciată ca moderată până la putermică. „Avem două probleme: lipsa de precipitaţii şi evapotranspiraţia provocată de căldură. La păioase, avem un deficit de 60 liltri/mp, adică secetă moderată spre puternică. La culturile prăşitoare, situaţia este mai dificilă, pentru că plantele nu au apucat să se dezvolte, aşa că evaporarea este mai accentuată, pentru că solul nu este umbrit. Aici vorbim deja de secetă puternică şi peste. În condiţiile în care nu plouă bine în următoarele zile, putem să ne apucăm de calculat pagubele. Va trebui probabil să discutăm cu primarii să facă actele constatatoare necesare şi să calculeze pagubele, ca fermierii să obţină măcar scutirea de impozite care se dă în cazul calamitării culturilor“, a spus Olariu.

Suprafeţele cultivate cu grâu şi alte păioase se cifrează la aproximativ 40.000 ha. Alte 100.000 ha sunt cultivate cu porumb, iar 25.000 ha cu floarea-soarelui. În total, seceta ar putea afecta 170.000 ha, fără a lua în calcul şi plantele de nutreţ. Afectate de secetă sunt şi animalele, păşunile fiind şi ele secătuite. „Lipseşte masa verde. Animalele trebuie supravegheate pentru a nu ajunge să îngurgiteze pământ. Este necesară şi adăparea şi chiar construirea de umbrare, pentru că temperaturile sunt ridicate“, a spus şeful Direcţiei Agricole.

Irigaţiile: 1.000 lei/ha

Media ploilor în cursul lunii mai în ultimii ani a fost în judeţ de 55 litri/mp. În acest an însă, ploile au totalizat 7,7 litri/mp, adică de opt ori mai mici. Ca să pună capac, şi temperaturile lunii mai au fost mai ridicate decât în ultimii ani. Pentru luna iunie, media precipitaţiilor este de 88,2 litri/mp, dar meteorologii au evitat să se pronunţe cu privire la şansele de a fi atinsă.

În ultimele zile, ploile au ocolit judeţul, căzând doar în Vaslui şi Suceava. „Pe Iaşi aşteptăm precipitaţii în cursul zilei de joi, undeva la vreo 15-20 litri/mp, eventual cu grindină izolat. Pe 5-6 iunie se va mai răci, dar sunt şanse minime pentru alte precipitaţii. În continuare, temperaturile vor creşte şi nu se prevăd precipitaţii, decât pe alocuri“, a spus Gina Tiron, şefa Centrului Regional Meteo „Moldova“.

Practic, singurii fermieri care pot dormi fără griji sunt cei ale căror culturi sunt irigate. Şi aceştia se aşteaptă însă la o creştere importantă a cheltuielilor cu asigurarea apei necesare. Astfel, în cazul fermierilor din zona Trifeşti, costul irigaţiilor s-a ridicat anul trecut la aproximativ 1.000 lei/ha, anul fiind considerat ploios. Pentru acest an, Lungu a apreciat că, dacă vremea nu se schimbă, costurile ar putea ajunge la 1.500 lei/ha. „Noi suntem aici un grup de fermieri cu vreo 5.000 ha. Cultivăm cam de toate şi irigăm tot ce se poate. Partea proastă este că o bună parte din apă se evaporă direct din aspersoare sau cum atinge pământul şi nu mai apucă să fie folosită de plante. Jumătate din apă se pierde. Într-un an normal, plantele folosesc 75% din apă“, a spus Lungu.

Jale în satele din jurul Iaşului

Seceta afectează deja serios şi alimentarea cu apă a populaţiei. ApaVital a anunţat întreruperi ale furnizării apei în mai multe localităţi. Dacă în unele cazuri este vorba de lucrări de igienizare a rezervoarelor sau de lucrări la reţea, în multe alte situaţii situaţia se datorează consumului crescut de apă din cauza secetei. Astfel, apa va fi întreruptă astăzi în Lunca Cetăţuii, până după-amiază, din cauza unor lucrări ale E.ON, după ce ieri apa a fost întreruptă şi în Valea Lupului, din acelaşi motiv.

 În Hlincea, apa a fost întreruptă din cauza nivelului redus din rezervoare. În Valea Lupului şi Bârnova, programul de furnizare a apei introdus în urmă cu două săptămâni, a fost prelungit din nou. În cele două comune, apa va fi furnizată zilnic doar timp de 8 ore, în intervalele 6.00-10.00 şi 18.00-22.00.

Restricţiile vor rămâne în vigoare pe termen nelimitat, pe perioada sezonului cald. Nici acest program nu pare însă respectat, localnicii spunând că apa curge cel mult o oră-două în fiecare zi.De pe 29 mai se tot pretextează defecţiuni, avarii ale altor regii, caniculă şi consumul crescut din cauză că cei din zonă «îşi umplu piscinele»… Apa a fost oprită aproape în permanenţă două weekenduri la rând, iar în prezent este oprită din nou, de azi dimineaţă până, «se speră», mâine dimineaţă“, ne-a transmis aseară o ieşeancă din zona Bârnova, Oana Cogeanu.

Ce spune ApaVital

„În oraş nici n-am ce face cu câtă apă am, dar pe deal avem probleme. Consumul este foarte ridicat, pentru că mulţi folosesc apa pentru udarea grădinilor. Or, reţeaua este dimensionată, conform normativelor existente, pentru un anumit consum. Nu putem schimba ţevile, să punem altele mai mari, pentru un consum ridicat doar două luni pe an. Acum sunt în Valea Lupului, să vedem ce putem face. Am vorbit cu Nani, de la Antibiotice, să luăm apă de la ei, că avem rezervoarele goale“, a precizat directorul ApaVital, Ion Toma.

Pentru soluţionarea problemei alimentării cu apă a comunelor din apropierea Iaşului, ApaVital a demarat un program de investiţii care prevede suplimentarea rezervoarelor existente. La Valea Lupului se va construi până în toamnă un rezervor de 6.000 mc. La Hlincea şi Cercu, alte două, a câte 1.000 mc.

„Vrem să mai tragem o ţeavă, dinspre Lunca Cetăţuii, dar am 30 de proprietari acolo, pe pământul cărora ar trebui să intru şi nu mă lasă. Acum nu putem face altceva decât să rugăm oamenii să nu folosească apa decât pentru consumul menajer. E o situaţie neplăcută, şi pentru ei, şi pentru noi“, a încheiat Toma.

sursa www.ziaruldeiasi.ro

 Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

 

Related posts

Corigent la fonduri europene: Două din trei cereri depuse de Primărie nu au primit finanțare! Școala Lunca nu era eligibilă, iar pentru Palatul „Cantacuzino” s-au terminat banii!

Răzvan Grecu

Românii nu vor primi bani de la stat, chiar dacă au asigurare facultativă la cutremur

Redacția

Lucrările pentru DJ 208B Târgu Frumos-Cucuteni, au fost recepționate

Arteni Denisa Mădălina
Încarcă...