RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Poliție

(Video) Şi-a ucis fiica, de dragul vitezei: drama unui tată

Deşi călătorea cu familia în maşină, un bărbat din judeţ nu a rezistat tentaţiei de a apăsa pedala de acceleraţie. La 125 km/h în localitate a lovit o altă maşină, al cărei şofer a murit pe loc. Una dintre fiicele vitezomanului, de 4 ani, a murit şi ea în urma impactului. Detaliile terifiante ale acestui caz, care ar trebui să le dea de gândit tuturor celor care circulă cu viteză, sunt oferite, în premieră, de judecători, în motivarea sentinţei de condamnare a bărbatului vinovat de accident.

Drama prin care trece ieşeanul Cristian Matei (40 de ani) a început în data de 10 ianuarie 2018, atunci când a avut loc tragicul accident care i-a schimbat viaţa. Detaliile tragediei apar în motivarea sentinţei Judecătoriei Paşcani, pronunţată recent, prin care Matei a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru ucidere din culpă.

Tragedia provocată de el a avut loc seara, în jurul orei 21, când Matei conducea un autoturism Ford Focus, dinspre Târgu Frumos înspre Iaşi. Pe raza localităţii Bălţaţi, într-o curbă deosebit de periculoasă, maşina condusă de Matei a lovit violent un Volkswagen Passat ce era condus de un alt bărbat. Impactul a fost mortal: şoferul din Volkswagen a murit pe loc, iar toţi membrii familiei lui Matei – soţia, şi cele două fiice, de 4 şi 6 ani – au fost răniţi. Prima dintre minore a suferit răni mai grave şi a fost preluată în comă de medici. Ea a murit, ulterior, la spital.

Cercetările efectuate de poliţiştii care au ajuns la faţa locului după impact au relevat că, deşi era în localitate, Matei ar fi condus cu aproximativ 124-126 de kilometri la oră în momentul în care a avut loc impactul. Carosabilul era umed şi, în condiţiile în care bărbatul tocmai ieşise dintr-o curbă, el a pierdut controlul maşinii şi a intrat pe contrasens, lovind maşina care circula din sens opus.

  

“În urma cercetării la faţa locului s-a mai stabilit că suprafaţa părţii carosabile avea o lăţime de 12 m, era acoperită cu asfalt bituminat, era umedă în momentul producerii evenimentului rutier şi nu prezenta denivelări sau declivităţi. Partea carosabilă era prevăzută cu câte o bandă de circulaţie pe sens şi un acostament consolidat, sensurile de mers fiind separate de un marcaj longitudinal simplu continuu, iar la locul comiterii faptei nu exista iluminat public”, au precizat judecătorii, în motivarea primei sentinţe. În acelaşi document se menţionează că Passat-ul circula cu aproximativ 90 de kilometri la oră în momentul impactului. Un expert criminalistic a stabilit că vina exclusivă pentru decese îi aparţine însă lui Matei.

În primă fază, în faţa procurorilor, acesta nu a recunoscut fapta şi a spus că a fost orbit de farurile maşinii cu care a intrat în coliziune. Mai mult, a spus că acea maşină ar fi intrat pe contrasens, nu a sa. La proces, Matei s-a răzgândit şi a recunoscut fapta. Judecătorii au mai precizat că Matei ar fi trebuit să circule cu 50 de kilometri la oră, nu cu 125, şi că el e vinovat de accidentul mortal.

“Inculpatul a dat dovadă de o gravă neglijenţă în activitatea de conducere a autoturismului său, precizând în declaraţia sa că anterior datei de 10.01.2018, autoturismul său a beneficiat de unele reparaţii printre care şi schimbarea ceasurilor de bord, intervenţii în urma cărora autoturismul nu ar mai fi indicat corect viteza de deplasare. Cu atât mai mult inculpatul şi-a asumat încălcarea normelor de circulaţie rutieră, cel puţin în ceea ce priveşte respectarea limitei legale de viteză, în condiţiile în care nu ştia exact cu ce viteză se deplasează cu autoturismul, punând astfel în pericol pe ceilalţi participanţi la trafic”, în încheiat magistraţii. 

ZIARUL DE IASI

Related posts

Când a început povestea referendumului pentru definirea familiei. E veche de trei ani

Redacția

Un tânăr din Heleșteni și-a tăiat gâtul și brațele cu un ciob de sticlă

Oana Cordoneanu

Pășcănean mort într-o hală, în timp ce lucra la un strung!

Marius Parteni
Încarcă...