RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Politică

Victor Ponta a demisionat. “Îmi depun mandatul împreună cu Guvernul”. Klaus Iohannis va numi un prim-ministru interimar

Premierul Victor Ponta a demisionat din functie. Anuntul a fost facut in urma cu putin timp de Liviu Dragnea. Acesta a precizat ca Victor Ponta isi va depune mandatul, adaugand ca unii parteneri nu doresc sa-si asume ceea ce se intampla in tara si ca politicienii nu trebuie sa fie surzi cand oamenii striga.

  

 

 

 

 

“In ultimele zile, alaturi de colegii mei, ne-am folosit toate eforturile si resursele pentru a ajuta victimele. Vreau sa multumesc tuturor pompierilor, medicilor si celor care si-au facut datoria. Raspunderea juridica va fi stabilita de justitie si am vazut ca a inceput acest lucru, sper doar sa nu fie vorba de razbunare, ci doar de responsabilitate. In acelasi timp am obligatia sa constat supararea legitima care exista in cadrul societatii si dorinta, din nou legitima, de a avea responsabilitati mai mari. Oamenii simt nevoia de mai mult si ar fi o greseala din partea mea sa ignor acest lucru. Sunt gata sa fac acest gest pe care o parte importanta din societate o asteapta. Astazi imi depun mandatul de ministru. Niciodata nu ma bag cu oamenii. Vreau sa spun ca supararea, suferinta legitima a oamenilor, nu trebuie sa degenereze intr-un joc politic sau de putere, cu efect de neanticipat si intoleranta si violenta verbala nu trebuie asumate, daca vrem sa traim intr-o tara care se imbunatateste. Sper ca depunerea mandatului meu si al Guvernului ii va multumi pe oameni. Am obtinut cu greu in ultimii ani rezultate remarcabile si daca avem o perioada dificila putem pierde tot. Un climat de instabilitate politica face imposibila promovarea unor proiecte pozitive. Cei care cred ca doar cu ura pot conduce o tara vor constata ca si in 2012 ca nu este asa. Vreau sa multumesc tuturor care au votat acest Guvern si care au fost alaturi de acest Guvern. Vreau sa fac o observatie: cei care speculeaza in sens politic suferinta oamenilor, mai devreme sau mai tarziu vor plati un pret foarte scump. Pana vom avea un nou Guvern ne vom indeplini atributiile”, a declarat Victor Ponta.

Presedintele Klaus Iohannis are, potrivit legilor si Constitutiei, atributia de a desemna un prim-ministru interimar dupa demisia premierului Victor Ponta, care va asigura functionarea Guvernului pana in momentul formarii noului Guvern. Potrivit articolului 110 al Constitutiei, Guvernul al carui mandat a incetat prim demisia primministrului “indeplineste numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, pana la depunerea juramantului de membrii noului Guvern“.

Aceasta prevedere este completata prin Legea 90/2001, privind organizarea si functionarea Guvernului Romaniei si a ministerelor. Astfel, in cazul unei demisii a premierului, potrivit articolului 9 “presedintele Romaniei va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a indeplini atributiile primului-ministru, pana la formarea noului Guvern“. In aceste conditii, atributiile prim-ministrului interimar vor fi restranse. Ultima astfel de situatie s-a inregistrat in 6 februarie 2012, in urma demisiei prim-ministrului Emil Boc. La acea vreme, presedintele Traian Basescu l-a numit premier interimar pe ministrul Justitiei, Catalin Predoiu. Ulterior, a fost format Cabinetul condus de Mihai Razvan Ungureanu care a fost demis, la scurt timp, prin motiune de cenzura.

sursa www.bzi.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

Related posts

Deputatul Petru Movilă propune un proiect de lege privind protecția profesorilor

Redacția

Gabriel Surdu, executat de PDL. A fost exclus din partid după ce a devenit viceprimarul Iaşului

Redacția

Conferință de presă PMP Pașcani, 13 mai (VIDEO)

Redacția
Încarcă...