RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Educație

Un student la Drept a dat in judecata Guvernul pentru modul de calcul al reducerii acordate elevilor si studentilor la CFR

Alexandru Bajdechi, student in anul III la Drept, a dat in judecata Guvernul pentru felul in care calculeaza reducerea la biletele CFR pentru studenti si elevi. Acesta reclama faptul ca reducerea de 50% se acorda doar la trenurile regio, ulterior calculandu-se diferenta, fapt ce incalca legea.

Studentul precizeaza ca solicita suspendarea Hotararii de Guvern care stabileste calcularea reducerilor CFR pentru elevi si studenti iar apoi anularea ei.

  

Contactat de HotNews.ro, Alexandru Bajdechi a precizat ca “este vorba de reducerea la transportul feroviar pentru ca guvernul incalca legea din 1996, acordand reducerea de 50% numai la trenurile personale, ulterior calculand diferenta. Legea nu spune asa ceva, hotararea de Guvern este in contradictie cu legea, drept urmare am solicitat acum suspendarea ei si ulterior anularea”.

Hotararea de Guvern 309/1996 prevede ca “elevii si studentii din invatamantul de stat si din invatamantul particular acreditat beneficiaza de tarif redus cu 50% pentru transportul local in comun, de suprafata si subteran, precum si pentru transportul intern auto, feroviar si naval, in tot timpul anului calendaristic”.

Potrivit legii, CFR elibereaza, contra cost, acestora “legitimatii de calatorie speciale cu reducere de 50% din tariful trenurilor de persoane clasa a II-a, avand mentiunea ‘Elevi si studenti'”.

Pe site-ul CFR se precizeaza ca “studentii la zi din invatamantul de stat sau privat acreditat beneficiaza, in baza legitimatiei de student ‘reducere la transport’, de o reducere de 50% pentru un numar nelimitat de calatorii cu trenurile Regio. In baza carnetului de cupoane, studentii pot efectua 24 de calatorii cu trenurile InterRegio, in decursul unui an, cu o reducere de 50% . Elevii din clasele 0 – 12 beneficiaza, in baza carnetului de elev sau a adeverintei pentru clasa pregatitoare, de o reducere de 50% la cumpararea unui bilet de tren Regio si de o reducere cuprinsa intre 20%-30% la cumpararea unui bilet de tren InterRegio”.

Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) arata intr-o analiza ca dreptul studentilor la o reducere de 50% pentru transportul in  comun a dfost restrans de-a lungul timpului astfel incat “doar studentii de la universitatile de stat, forma de invatamant la zi, avand loc bugetat si care au cel mult 26 de ani beneficiaza de un numar limitat de calatorii anual, printr-o procedura birocratica invechita ce presupune eliberarea unui carnet de cupoane”.

ANOSR a cerut Guvernului sa modificarea legislatiei in vigoare care reglementeaza transportul pentru studenti pe calea ferata cu mijloacele de transport feroviar intern, astfel incat acestia sa beneficieze de o reducere de 50% pentru transportul feroviar, “pentru toate tipurile de trenuri si toate categoriile de locuri, indiferent de distantele calatoriilor, pentru toti studentii (de la toate cele trei cicluri: licenta, masterat, doctorat) inmatriculati la institutii de invatamant de stat sau particulare acreditate, indiferent de forma de invatamant pe care o urmeaza, de varsta pe care o au si de nationalitatea acestora, pentru un numar nelimitat de calatorii intr-un an calendaristic”.

In mai 2016, ministrul Transporturilor de la acea data, Dan Costescu, anunta ca se va simplifica “modul in care studentii si elevii beneficiaza de reduceri la biletele de tren. Reducem din birocratie si eliminam tichetele suplimentare si chiar si legitimatiile de transport intermediare. Carnetul de student sau de elev le va fi suficient sa cumpere bilete reduse la tren”, potrivit News.ro. Potrivit sursei citate, facilitatea urma sa fie valabila, din aceasta toamna, la trenurile Regio si Interregio, pentru un numar nelimitat de calatorii la clasa a doua.

In aceeasi zi, ANOSR si CNE (Consiliul National al Elevilor) anuntau ca demersurile lor din prima partea a acestui an “au avut ecou in guvern” si ca din acest an universitar, studentii vor beneficia de acea reducere de 50% pentru transportul feroviar, pentru toate tipurile de trenuri si toate categoriile de locuri. 

Sursa: bzi.ro

Related posts

“Confesiunile unui câine” – teatru la Biblioteca Municipală din Paşcani

Ema Roman

Este OFICIAL! Manuale gratuite pentru toți elevii

Redacția

Profesorii anunță grevă generală din 22 mai, mâine nu se fac ore de la 11.00 la 13.00. “E risc să se dea peste cap examenele naționale”

Redacția
Încarcă...