NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

Un primar a descoperit cum pot fi integraţi ţiganii

Primarul din Târgu Mureş, Dorin Florea, a declarat ieri că ţiganii sunt principala problemă a României. „Este o problemă pe care eu o consider problema majoră a României. Pentru că, nu întâmplător eşti cu capul gol şi te duci în izmene la Cameron sau te duci în genunchi la ăsta – şi în loc să-i vezi adevărata faţă a lui Hollande, tu te duci în genunchi. Nu-i normal, pentru că asta-ţi arată capacitatea unei ţări de a-şi rezolva problemele”, a spus Florea. Primarul a adăugat că el personal a constatat că dacă încearcă să integreze social romii adulţi doar în 10 la sută din cazuri reuşeşte, precizând că a făcut ateliere unde să lucreze, dar aceştia „au furat closetele”. Pe de altă parte, a spus el dacă se ocupă de copiii romi „procentul este inversat”. „Cu aproape 80 la sută din copii – pot să fac ceva cu ei! Să-l învăţ, să ştie de ce se spală pe mânuţe, să ştie să-şi îmbrace hăinuţe curate. Îl duc cu Mercedes, măi fraţilor, Sprinter! Capitonat, făcut pentru Consiliu! În fiecare dimineaţă, trei drumuri fac cu copii din (zona – n.r.) Valea Rece – îi iau, îi duc, îi spăl, îi curăţ, mâncat frumos şi învăţat. Şi merg acasă şi le citesc cărticele la ţigani. «Ia mai citeşte, măi acolo, ia numără bănuţii!». Bine, la bani se mai pricep ţiganii, dar la citit nu prea se ştiu. Şi atunci îl roagă pe copil”, a declarat Florea.
 

„Le-am scos caii din bloc şi i-am băgat pe ei”

 
Acesta a adăugat că, plecând de la ideea că pe copilul rom „poţi să-l disciplinezi”, primăria a elaborat un proiect în care a prevăzut variante de gestionare a problemei romilor, pe care l-a depus la ADR Centru, la Alba Iulia, dar, în ciuda punctajului foarte bun pe care l-a primit, nu au mai fost fonduri disponibile, aşa că a trebuit să rezolve problema singur. „N-am văzut niciun leu! Aceste lucruri le-am făcut singur. Le-am scos caii din bloc, i-am băgat pe ei în bloc, aţi văzut, în Rovinari, Remetea – e stradă, merg în pantofi de lac până acasă. Bun. Canalizare, apă şi maşini de spălat, da? M-au criticat atunci că-s discreţionar, m-au atacat golanii. Golanii, ca şi cu câinii vagabonzi: tot ăia care luau banii ţiganilor, ăia m-au criticat”, a arătat primarul. El a adăugat că o altă variantă pe care a propus-o Guvernului este să se cadă de acord cu femeile rome ca, în cazul în care fac un copil, dar nu au posibilităţi să-l crească, acesta să le fie luat de stat, iar dacă au posibilităţi, să fie lăsate să îl crească, primind şi ajutor social şi şcolarizare adecvată. „În momentul în care ai făcut un copil şi nu-mi arăţi calitatea, că poţi să te ocupi de el, ţi-l iau. Sau ne demonstrezi că aveţi o viaţă nemaipomenită, că ai o sursă de venit, copilul creşte în condiţii bune şi eu ţi-l iau şi ţi-l duc la şcoală. Da? Atuncea ţi-l las şi-ţi dau şi ajutor social. Dar dacă nu poţi să-mi demonstrezi acest lucru, ci făcutul copiilor devine numai motivul ajutorului, în momentul ăla ţi-l iau, pentru că sunt stat responsabil sau primar responsabil. Asta am spus, asta-i soluţia pe care am oferit-o Ministerului Muncii, la Guvern”, a spus Florea.
 

CNA, cea mai „vinovată” instituţie

 
Primarul a mai spus că propune ca Guvernul să dea banii prioritar localităţilor care vin cu soluţii pentru gestionarea acestei probleme, în condiţiile în care dezrobirea ţiganilor a fost „o idee nemaipomenită a lui Cuza, dar pe care romii au interpretat-o drept gata cu munca”. El a subliniat că, în condiţiile în care romii „au devenit mari FPS-işti” în urma tranzacţionării certificatelor de proprietar emise în timpul Guvernului Văcăroiu şi care „au fost făcute cu acest scop” şi fac afaceri cu fierul vechi, care ar trebui să fie monopol de stat, „nu mai vezi ţigan la muncă nici să dai cu tunul”. „Deci: «Domnu’ primar, ai soluţie? Nu? Ieşi, hai, pleacă!». Exact cum făceau ăia când erau cu mediul de afaceri: «Ai soluţie la chestia asta? N-am. Vă rog, poftiţi afară, mai îngroşaţi coada». «Ai soluţie? Da. Poftiţi în faţă». Adică faci şi tu, comunitate”, a spus Florea. Primarul a arătat că el a insistat pentru ca ANL să construiască locuinţe şi pentru romi, întucât „nu poţi să-i laşi aşa” şi a luat o serie de măsuri favorabile romilor care s-au integrat. „Aţi văzut – le dăm terenuri de case şi vor fi ale lor, dacă s-au integrat, le dau dreptul de a şi cumpăra”, a afirmat primarul, care a susţinut că Târgu Mureş ar putea să constituie un model de bune practici în ce priveşte gestionarea problemei romilor, iar Guvernul ar putea să condiţioneze alocarea fondurilor, pentru alte localităţi, de rezolvarea acesteia, după model. Pe de altă parte, a spus Florea, CNA este „cea mai vinovată instituţie, vinovată de derapajul cultural” al ţării, întrucât consideră valori personaje ca „Guţă, Adrianul Copilul Minune şi alte minuni subculturale” şi nu sancţionează „derapajele”, pe care poporul român „le-a acceptat”, spunând „Lasă, dom’le, că e haios”.
 
sursa Ziarul de Iasi

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 
Advertisements

Related posts

Preot prins beat pulbere la volan în Săptămâna Patimilor

Redacția

Sute de români în carantină medicală în Germania după ce au fost testaţi pozitiv cu coronavirus

Redacția

Mai multe facilităţi pentru persoanele cu dizabilităţi

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site