RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

Un mineral nemaivăzut pe Lună, descoperit de o misiune chineză

În decembrie 2020, misiunea chineză Chang’e-5 a zburat către Lună, a aterizat, a colectat roci și le-a adus înapoi pe Pământ. Acesta a fost primul eveniment de colectare de material selenar din ultimii 45 de ani și oferă perspective fascinante asupra compoziției și istoriei Lunii: a fost descoperit un mineral nemaivăzut de pe Lună.

Mostrele au confirmat din nou prezența apei pe Lună, precum și descoperirea de rugină în rocile de la suprafață. Cea mai recentă cercetare s-a concentrat pe mineralele de presiuni înalte, formate ca urmare a impacturilor de asteroid sau de comete.

După cum putem vedea cu ochiul liber, Luna este acoperită de cratere, dar în mostrele colectate în timpul misiunilor Apollo și de către sovietici, aceste minerale lipseau.

O sondă chineză a descoperit un mineral nemaivăzut de pe Lună

  

În cadrul eșantionului, echipa a descoperit un mineral nemaivăzut de pe Lună, un fosfat nou, pe care îl numesc Changesite-(Y), primul mineral selenar nou provenit din eșantionul colectat de sonda chineză. Cercetătorii cred că acesta s-a format într-un stadiu târziu de cristalizare a bazalturilor găsite în regiunea unde a aterizat Chang’e-5. Mineralul este transparent,

 » Citește continuarea pe pagina autorului

Related posts

Mica Unire, sărbătoare naţională

Redacția

Cum s-a lipit Iulian Dumitrescu, sforar și greu al PNL, intrat în vizorul DNA, de șefii partidului

Redacția

PNL cere soluționarea de urgență a cazului OMV-Petrom: Clarificarea e esențială

Redacția
Încarcă...