Adriana Luca este medic primar medicină de familie, care profesează în Iași. A absolvit în 2005 Facultatea de Medicină Generală din cadrul Universității de Medicină și Farmacie ”Gr. T. Popa” din Iași, dar nu și-a dorit de la început să aleagă acest domeniu. Prima opțiune la examenul de rezidențiat a fost chirurgia generală. Însă după primul an a realizat că medicina de familie i se potrivește mai bine și a continuat cu această specialitate.
În timpul rezidențiatului a fost repartizată în diverse specialități în spitalele din Iași, iar în ultimul an la modului de medicină de familie. A lucrat atunci alături de medicul Tania Bernstein. Despre ea, Adriana Luca a povestit că este un om deosebit și un medic excepțional de la care a învățat foarte multe.
Dacă în urmă cu câțiva ani medicina de familie nu era o specialitate căutată la rezidențiat, dar în zilele noastre lucrurile s-au schimbat. La ora actuală mulți absolvenți de medicină urmăresc această specialitate după promovarea examenului de rezidențiat.
„Medicina de familie a devenit în ultimii ani o specialitate tot mai căutată la rezidențiat deoarece este o cerere crescută de medici de familie, iar pandemia de COVID-19 a evidențiat rolul vital al acestora în sănătatea publică. Specialitatea atrage candidați care doresc o carieră cu impact direct asupra comunității, o abordare holistică a sănătății ce poate fi realizată cu succes printr-o activitate care presupune independența absolută a actului medical”, a afirmat dr. Adriana Luca.
Aceasta are zilnic, în medie 40 consultații, din care doar 24 sunt decontate de CAS. Odată cu pandemia de COVID-19 dr. Adriana Luca a spus că a crescut mult adresabilitatea la medicul de familie, și în continuare se menține destul de ridicată, astfel încât, mai mult de jumătate din activitatea prestată de medicul de familie este, realmente, pro-bono.
De ce medicii de familie sunt interesați mai mult de a profesa în urban?
Dr. Adriana Luca consideră că deficitul de medici de familie care se înregistrează în România la ora actuală are multiple cauze precum migrația masivă a medicilor în străinătate, distribuția inegală între rural și urban, volumul mare de muncă administrativă, medicii de familie confruntându-se cu un volum mare de sarcini birocratice, ceea ce reduce timpul efectiv dedicat pacienților.
Medicii de familie aleg să profeseze în urban din mai multe motive. Infrastructura precară le îngreunează naveta, de asemenea sunt standarde complet diferite între gradul de educație și civilizație a pacientului din mediul rural față de cel de la oraș. Nu în ultimul rând, se pune problema costurilor deschiderii și menținerii la standardele dorite a unui cabinet în mediu rural.
continuare pe ziaruldeiasi.ro