NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Un bătrân la un pas de moarte în fața unui cabinet medical. Cetățenii au cerut ajutorul cadrelor medicale, însă acestea au refuzat deoarece „protocoalele nu lasă medicii să acorde primul ajutor în afara cabinetelor!” (VIDEO)

Marți, 7 august 2018, în jurul orei 9:00 unui bătrân de 83 de ani i s-a făcut rău și s-a prăbușit în zona sediului  APIA, chiar în fața unui cabinet de medicină familială. Acesta a făcut un stop cardio-respirator, iar cetățenii prezenți au solicitat personalului medical, însă spre indignarea lor, au fost refuzați.

 

  

 

Bărbatul a căzut în apropierea cabinetului medical al doctorului Maria Ciopraga, iar aceasta a fost acuzată de cetățenii municipiului că nu a ieșit să îi acorde primul ajutor bătrânului. Contactată de reporterii noștri a explicat că nu a putut ajuta deoarece protocoalele au împiedicat-o.

 

„În primul rând, a venit o persoană să ma anunțe, iar eu am rugat-o să îl aducă pe bătrân în cabinet. Primul ajutor se acordă în cabinetul medical. După ce am terminat cu pacienta din cabinet, am ieșit afară să îl văd pe pacient, un bătrân în comă, nu reacționa, fără puls, fără tensiune. Am așteptat SAJ-ul. Eu nu pot să ies cu perfuzia în stradă, pentru că nu îmi permit protocoalele. Nu pot să mă duc să fac ce face SAJ-ul. Echipajele au venit foarte repede și l-au resuscitat pe bătrân. Asta trebuie să înțeleagă lumea că există protocoale, iar pacientul trebuia transportat în cabinetul medical. Și nu că nu m-am uitat, m-am uitat, dar efectiv nu am avut ce să îi fac”, ne-a Maria Ciopraga, medic de familie.

 

Cele spuse de medic au fost însă contrazise de mesajul unei pășcănence postat pe o pagină de socializare. Elena Băiceanu, povestește că medicul de familie a refuzat să acorde primul ajutor și că a privit mult timp pe geam ce se întâpmă afară, pănă s-a hotărât să iasă să vadă care este situația bătrânului. Chiar și atunci, spune pășcăneanca în mesajul său, medicul nu a intervenit cu nimic pentru a acorda primul ajutor, fiind nevoie de intervenția medicului de pe ambulanță care a reușit, după un efort de 30 de minute, să-l aducă pe bătrân la viață.

 

„Astăzi în jurul orei 9:00 un bunic a căzut în fața cabinetului medical a dnei dr. Ciopraga Maria. Oamenii au sunat la 112, iar la solicitarea mea către dna dr Ciopraga și asistenta dumneaei să iasă și să îi acorde primul ajutor, dna dr mi-a răspuns că nu poate pleca de la cabinet. Eu mai mult de a-i lua un puls nu am făcut, dar sunt revoltată că până la sosirea echipajului de pe ambulanță, adică 10 minute, dna. dr. se uita pe geam, ca într-un final să iasă afară și DOAR SĂ PRIVEASCĂ fără să facă absolut NIMIC.

 

Murim oameni buni cu medicii lângă noi și nu le pasă!!! Unde e jurământul lui HIPOCRATE? Nu e posibil așa ceva nici în cazul dnei. dr. și nici în cazul dnei. asistente.

Atâta nepăsare, dat deja în nesimțire..

Felicitări echipajului de pe ambulanță dlui. dr si doamnelor asistente, ca după 30 min de resuscitare la readus pe bunic la viață. Asta înseamnă devotare.” a scris  pășcăneanca Elena Băiceanu pe Facebook.

 

Reprezentanții Serviciul de Ambulanță Județean Iași au declarat că bătrânul a fost dus după resuscitare la Centrul Primiri Urgențe al Spitalului Municipal de Urgență Pașcani, unde i se vor face investigații medicale amănunțite.

 

„Serviciul de Ambulanță Județean Iași, substația Pașcani a fost solicitat să intervină în municipiul Pașcani pentru un bărbat cu sincopă aflat într-un loc public. A fost dirijat imediat un echipaj de urgență cu asistent. Ajunși la locul solicitării au găsit un bărbat de 83 de ani aftat în stop cardio-respirator , au început imediat manevrele de resuscitare, în sprijinul echipajului a venit și echipajul cu medic care a preluat manevrele de resuscitare avansată. Pacientul a răspuns pozitiv la manevre prezentând activitate cardiacă cu puls și a fost transportat și monitorizat la Centrul Primiri Urgențe al Spitalul Municipal de Urgență Pașcani pentru investigații de sănătate”, a declarat Neculai Pralea, purtător de cuvânt al SAJ Iași.

 

{youtube}C9tD9tMdiFU&feature{/youtube}

 

Advertisements

Related posts

Rata de îmbolnăvire ajunge la peste 39%. Sub 10.000 de teste făcute în ultimele 24 de ore

Redacția

Semnal de alarmă! Nu neglijați înțepăturile de țânțari chiar dacă temperaturile au mai scăzut. Virusul West Nile face noi victime în România

Redacția

Protestul halatelor albe continuă şi astăzi. Sunt asigurate urgențele

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site